Regzer piwowarzy!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Regzer
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.07
    • 59

    #1

    Regzer piwowarzy!

    Hmmm. Od czego by tutaj zacząć - to moje początki na forum, chociaż pierwszą warkę zrobiłem gdzieś w okolicach lipca 2005, ale okazała się totalną porażką - bez żadnej wiedzy i doświadczenia zabrałem się za robienie słodu, śrutowanie (25 kg. krążkami - he he - to dobiero manufaktura - "utoczenie" 1 kg. to dobre trzy godzinki) , no i zacieranie...
    Nie wiem nawet jaki miało ekstrakt - dodałem dla mocy 1 kg. cukru, chmieliłem granulatem (to mi się udało, miało fajną goryczkę ), a samo piwko wyszło mętne - nigdy się do końca nie sklarowało, mocno nagazowane, piany - zero, ale smak i przede wszystkim MOC - była naprawdę niezła. Generalnie to jednak porażka, a najbardziej z tej warki udały mi się ... pilingowe mydełka z wysłodzinami dla mojej żony .

    Ciąg dalszy - niebawem
  • Regzer
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.07
    • 59

    #2
    Trochę sie zniechęciłem

    Trochę sie zniechęciłem, zająłem się winiarstwem, aż do grudnia he he he.
    Uzbrojony w kilka solidnych pozycji książkowych + wiedzę z browar.biz + nowy fermentator + 20 butelek z krachlami zabrałem się za planowanie nowej warki. Po piewsze ponownie przygotowałem własny słód - tym razem już mi nie skisł (jak ten z lipca - był lekko przykiszony :/, dzisiaj więm że kiełkowałem go w zbyt dużej temperaturze i był zbyt wigotny). Słód po 5 dniach był skiełkowany. Wususzałem w tem. 50 - 60 stopni, a potem wyprażałem w temp. 75-80 st. C. Oczyściłem z kiełków i odłożyłem do dojrzewania czekając na odpowiedni moment, bo oto najpierw nadeszłam warka nr.2:

    Ciąg dalszy niebawem

    Comment

    • Regzer
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.07
      • 59

      #3
      Ale nie na długo - bo oto warka nr.2

      Warka nr. 2 (10 litrów):
      Ciemne 13 Blg - średnio chmielone, dochmielane na zimno.

      19.12.2005
      -------------
      Była promocja w WES - tani ekstrakt słodowy bursztynowy - pomyśłame że nawarzę coś ciemnego. ( Chociaż myśałem że ten ekstrakt nie będzie aż tak ciemny, ale co tam - zabrałem się za warkę ).

      Ekstrakt bursztynowy 1.7 kg (WES)
      Chmiel - szyszki (w nr.1 użyłem granulatu - po raz ostatnio )
      Magnum 12,5 g. (7% ak)
      Marynka 25 g. (2,6% ak)
      Drożdże Brau-Partner Specjalne.

      Gotowałem 60 minut - goryczkowym 5 minut po zagotowaniu, połowa aromatycznego w 30 minut, prawie cała reszta na 10 minut przed końcem gotowania (garstkę zostawiłem na chmielenie na zimno).
      Wyszło mi ekstraku ok. 13% wagowo (13 Blg w temp. 20 st. C).
      Brzeszkę wychłodzłem, zadałem drożdżami (ładnie pieniły) i zostawiłem w fermentorze w małym pokoju, z wyłączonym ogrzewaniem - tak by temp. fermentacji była około 18 st. C.
      22.12.2005
      -------------
      Po trzech dniach było po burzliwej, Blg 3,5.
      Zlałem do butli 10 l. - próba organoleptyczna wyszła pomyślnie - mocny karmelowo-przypalany smak - coś jak Okocim Palone - a to już całikeim nieźle się zapowiadało. Również zapach był przyjemny, lekko chmielowy. Ale postanowiłem na cichą dodać chmielu (garstkę aromatycznego).

      Ciąg dalszy niebawem

      Comment

      • Regzer
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.07
        • 59

        #4
        Chmielenie na zimno to był chyba błąd

        Niestety...

        26.12.2005
        -------------
        Zdecydowanie zaczął przebijać się w zapachu chmiel - za bardzo - szybko odfiltrowałem szyszki i pozostawiłem za resztę okresu cichej - licząc że aromat się nieco zrównoważy.

        30.12.2005
        -------------
        To chmielenie na zimno sprawiło też że i smak się nieco zaostrzył - stał się nieco kwaśnawy i żywiczny w po posmaku -
        Mam nadzieję że się nieco zrównoważy gdy trochę postoi bez tego chmielu - a było takie smaczne łagodne piwko
        Cicha kończy się w poniedziałek 2 stycznia - jest więc jeszcze nadzieja - no i okres leżakowania - dam mu najwyżej trochę postać.

        Piwowarzenie Regzera powróci niebawem...

        Comment

        • Chris
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.05
          • 812

          #5
          Podziwiam Cie ! Bardzo odważnie podchodzisz do sprawy warzenia...po Twoich opisach stwierdzam ,że jeszcze Cie trema łamie Spokojniej podchodź do sprawy i nie denerwuj sie tyle Co do chmielenia na zimno to: niepróbowałbym tego piwa podczas chmielenia,a własciwie w ogóle co chwile.Najbardziej sie sam zaskoczysz jak spróbujesz je za 2 miesiące,a teraz nie ma co sie stresować jego smakiem Pozdrawiam i powodzenia zycze
          chickkiller :)

          Comment

          • Regzer
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.07
            • 59

            #6
            Przed wszystkim dzięki za wskazówkę co do powitania - uzupełnione
            Ehhh - z winkiem było tak samo - niemal codziennie badałem Blg + degustacja (taki mały naparsteczek, coby nie tracić, ale musiał być). Z czasem okrzepłem - dzisiaj bulka ponad 100 litrów i z rzadka do nich zaglądam. Pewnie tak samo będzie z piwkiem, ale początki zawsze są ekscytujące - kto jeszcze pamięta jak się zakochał pierwszy raz - hę?

            Jeszcze raz dzięki i pozdrowienia
            Regzer
            ________________
            Koniec z Koncernowymi Wysłodzinami!

            Comment

            • Regzer
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.07
              • 59

              #7
              Nooo - nie wytrzymałem - Warka nr.3

              Nooo - nie wytrzymałem - Warka nr.3
              Wprawdzie słód z ostatniego sortu miał trochę poczekać (aż się skończy
              Warka nr.2) , ale nie wytrzymałem - wolne dni od natłoku zajęć
              postanowiłem uwieńczyć Warką nr.3:

              1 kg słodu ( mojej produkcji - poprzedni przykisł, ten jest git! )
              Szyszki Magnum 6,5 g. (7% ak)
              Szyszki Marynka 12,5 g. (2,6% ak)
              Drożdże Brau-Partner Specjalne (gęstwa z poprzedniej Warki nr.2)

              Całość na ok. 4,5 litra docelowej objętości brzeczki.
              Warka ma eksperymentalny charakter - chcę dokonać oceny jaką wydajność
              uzyskam z własnego słodu - niestety nie mam dostępu do żadnego źródła,
              a sieciowe sklepy straszą kosztami wysyłki większymi niż wartość
              towaru (niemalże) - do Tychów mam blisko - może sprzedadzą coś w
              browarze? Jak ktoś coś wie to oczywiście zapraszam...

              Ciąg dalszy niebawem

              ________________
              Koniec z Koncernowymi Wysłodzinami!

              Comment

              • Regzer
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.07
                • 59

                #8
                Celem jest jasne, pełne piwko z mocnym słodowym smakiem i średnią->mocnej goryczki.
                Warka przebiegła następująco:

                Zacieranie:
                30" / 65-64'C,
                50" / 72-70'C (do negatywnej próby)
                Chmielenie:
                0"-30" Magnum (całość)
                30"-50" Marynka (połowa)
                50"-60" Marynka (reszta)

                W następnym poście opiszę rezultaty i wnioski z zacierania
                Ciąg dalszy niebawem

                ________________
                Koniec z Koncernowymi Wysłodzinami!

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
                  Szyszki Magnum 6,5 g. (7% ak)
                  Szyszki Marynka 12,5 g. (2,6% ak)...Całość na ok. 4,5 litra docelowej objętości brzeczki.
                  brak aromatycznego i o wiele za dużo goryczkowego- może być trudno wypijalne
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Regzer
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.07
                    • 59

                    #10
                    Wszystkiego się spodziewałem, ale nie tego!

                    Zacieranie przebiegło - jak na moją nieobiektywną osobę - bardzo
                    dobrze. Kolorek jasno żółty, zapach - wspaniały i mocno słodowy, a do
                    tego jak zacier strasznie się kleił! Pomyślałem: jest nieźle -
                    zdecydowanie zawiera cukier .

                    Po filtracji - chyba czas sporządzić kadź z prawdziwego zdarzenia -
                    pieluchy + głęboki durszlak naprawdę kiepsko się sprawdzają - czas na
                    chmielenie. Ale przedtem mała degustacja: kurczę - to ma cukier - jest słodki.
                    Nerwowo schłodziłem porcję do pomiaru - wrzucam aerometr iiii.... szok! 13,5 Blg !!! TRZYNAŚCIE I
                    PÓŁ BE-EL-GIE! Jak dla mnie rewelacja - chociaż po uzupełnieniu wodą
                    do docelowej objętości 4,5 litra Blg spadło do 12.
                    No ale sami powiedzcie czy DWANAŚCIE BE-EL-GIE z 1 kg ( słownie:
                    jednego kilograma) amatorskiego słodu to jest źle?
                    Wiem wiem że to brzydko samemu się chwalić, ale tylko tutaj
                    (:chlipie mogę znaleźć prawdziwe zrozumienie
                    dla mojego entuzjazmu - moja żona zdecydowanie nie ekscytuje się
                    wskazaniem aerometru...

                    Ciąg dalszy niebawem

                    ________________
                    Koniec z Koncernowymi Wysłodzinami!

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
                      .
                      Warka ma eksperymentalny charakter - chcę dokonać oceny jaką wydajność
                      uzyskam z własnego słodu - niestety nie mam dostępu do żadnego źródła,
                      a sieciowe sklepy straszą kosztami wysyłki większymi niż wartość
                      towaru (niemalże) - do Tychów mam blisko - może sprzedadzą coś w
                      browarze? Jak ktoś coś wie to oczywiście zapraszam...
                      na Tychy bym nie liczył a z tymi kosztami wysyłki to nie jest tak źle chyba że kupujesz np.2 kg ale przy większych zakupach do przełknięcia
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Regzer
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.07
                        • 59

                        #12
                        Nie chcę "browmenowi" wytykać, ale przecież stoi jak byk:

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
                        Szyszki Magnum 6,5 g. (7% ak)
                        Szyszki Marynka 12,5 g. (2,6% ak)...Całość na ok. 4,5 litra docelowej objętości brzeczki.

                        ... ale dzięki za obywatelską postawę

                        Pozdrowienia, Regzer
                        ________________
                        Koniec z Koncernowymi Wysłodzinami!

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10795

                          #13
                          marynka to chmiel goryczkowy zobacz http://www.browamator.pl/
                          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2006-01-01, 20:53.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Regzer
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.07
                            • 59

                            #14
                            Następnie chmielenie - ach ten zapach szyszek chmielowych - też tylko
                            tutaj (:chlipie mogę znaleźć prawdziwe zrozumienie dla mojego zachwytu
                            nad zapachem szyszek - moja żona uważa że śmierdzą.
                            Nnooo - ale w piwku to już jej nie śmierdzą, zwłaszcza jak powiedziałem, że przy
                            degustacji skoczę dla niej po sklepowe .
                            Ale nie o tym - zwłaszcza że moja wdzięczna małżonka się przysiadła, i
                            zerka mi zza ramienia cenzorskim okiem...

                            po chmieleniu i odcedzeniu chmielin - studzenie. W międzyczasie
                            przygotowałem starter na małej ilości brzeczki (ach te 12 Blg). Te
                            drożdże są naprawdę niezłe - już po 20 minutach pieniły.

                            Po zadaniu brzeczki drożdżami nakryłem i odstawiłem w chłodniejsze
                            miejsce (ok 18-20'C ).

                            Ciąg dalszy niebawem

                            ________________
                            Koniec z Koncernowymi Wysłodzinami!

                            Comment

                            • Regzer
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.07
                              • 59

                              #15
                              Zwracam honor do kieszeni - rzeczywiście, zamiast Magnum mam Marynkę,
                              a zamiast Marynki mam Lubelski - we wszystkich moich poprzednich
                              postach konsekwentnie popełniałem ten błąd.

                              Ale przynajmniej zawartości a-k są prawidłowe (jeżeli może to być
                              jakieś usprawiedliwienie)

                              Jednak co "browmen" to "browmen"

                              Pozdrawiam,
                              Regzer

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • e-prezes
                                Brofaktura, Double Black IPA
                                e-prezes
                                Istnieją różne wersje etykiet (różny ciąg nazw chmieli na froncie oraz ciąg alfanumeryczny pod nazwą piwa), więc może to inne różne warki. Była też wersja z polskimi chmielami tego piwa w kooperacji z Dzikim Wschodem, ale tamto to pewnie już inne piwo. U mnie taka jak na zdjęciu. Piwo...
                                2023-02-03, 15:28
                              • ART
                                Artezan, Kalambury Session Hazy IPA
                                ART
                                Wysypu hejzi ipek ciąg dalszy. Tym razem z Artezana - z chmielami Talus i Motueka.

                                Parametry 5 abv, 12 ekstr.

                                Słód jęczmienny, owisany i płatki pszenne, owsiane.
                                Pucha 0,5l z etykietą z kolorowymi wstęgami symbolizującymi zmaganie się człowieka ze wszechświatem....
                                2024-12-07, 18:01
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • bastion
                                Ukraina, Browary, Bandery 30, ReBrew. [Bez wyszynku]
                                bastion
                                Kiedy zaczęła się agresja Rosji na Ukrainę, przeczytałem gdzieś że browar Pinta razem z browarem ReBrew, uwarzyli piwo - Hazy Discovery Kyiv.
                                Szkoda że to wszystko urodziło się w takich okolicznościach. Oczywiście przypomniałem sobie wizytę w tamtejszym browarku którą wspominam...
                                2022-05-04, 20:09
                              • darekd
                                Schwarzbräu, Marie Hausbrendel Hell
                                darekd
                                Browar z miejscowości Zusmarshausen położonej w bawarskiej Szwabii, na zachód od Augsburga.

                                https://www.schwarzbraeu.de/

                                Mile wspominam ich dubeltowego koźlaka:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%A4u-aged-bock ...
                                2022-01-04, 22:51
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...