Regzer piwowarzy!
Collapse
X
-
Nie zaglądam do butli - Warka nr.2 ładnie sobie stoi, drożdżaki opadają - zapach jakby trochę złagodniał, smaku nie znam - za radą Chrisa już nie próbuję - dopiero przy rozlewie - kapeczkę - zdam relację po rozlewie,
Pozdrowienia,
Regzer
W sumie to tej gęstwy nie było tak dużo - gdzieś na oko 100 ml zbitej gęstej mazi drożdżowej - przy okazji - czy można tak w nieskończoność zbierać drożdże z odzysku i je wykorzystywać ? - może się koś wypowie...
Generalnie eksperymentalna Warka nr.3 zapowiada się nieźle
Ciąg dalszy niebawem.
Dobranoc,
Regzer
Cały wątek jest ciekawy. Właśnie usiłuję zmusić starter do startu - wydaje się jednak że skończy się kiblem + zakupem nowych drożdży bo kiepsko coś się namnażają...
Pozdrawiam.Comment
-
Tylko że Brau-Partner nie wypływa :/
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WingerA propos wykorzystania drożdży - zerknij tutaj: http://www.browar.biz/forum/showthre...591#post387591
Pozdrawiam.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WingerCały wątek jest ciekawy. Właśnie usiłuję zmusić starter do startu - wydaje się jednak że skończy się kiblem + zakupem nowych drożdży bo kiepsko coś się namnażają...
Regzer
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer... to bardzo dobry wątek - problem polega tylko na tym że mowa w nim przede wszystkim o drożdżach Wayest, które jak widzę wypływają na wierzch podczas burzliwej fermentacji - a Brau-Partner nie wypływają, tylko opadają na dno (to są jakieś zmodyfikowane drożdże dolnej fermentacji) - nie wiem jak ma sę sprawa z nimi - może ktoś ma doświadczenie...Comment
-
U mnie akurat nic nie pływało, więc zrobiłem tak:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie ma znaczenia, jakich drożdży się używa. Ważne, żeby gęstwa była zdrowa. Można dać całkiem na żywca, bez płukania, a można płukać i wzmacniać. Tyle, że te pływające na pianie są czystsze, bo bez osadów.
Regzer
Nooo - dzisiaj miał być czas rozlewu warki nr.2 do butelek, ale się zastanawiam... ale o tym później. Próby wypadły baaaardzo pomyślnie, tylko jakoś tak słabo mi się pieniło podczas napełniania kolby - czyżby zapowiedź kiepskiej piany? Zobaczymy...
Wstępna ocena: Mmmm - niezłe, smak palonego słodu i karmelu wyraźnie przebija się, ale nie dominuje - za to dość mocno czuć chmiel, ale nie natarczywie - podobnie bukiet, całkiem przyjemny... Goryczka zrównoważona, ładnie się akcentuje po przełknięciu, lekko kwaskowate - tak jakby trochę z tego palonego słodu - czy ten ekstrakt bursztynowy tak ma? - nie mam zdania...
Ogólnie ocena wypada pomyślnie - gdyby było nieco słodsze, pomyślałbym
że to Okocim Palone - apropo's - czy to STOUT?
Nie jestem ekspertem od gatunków, ale tak z opisów to mi najbardziej pasuje - no może poza tym mocnym smakiem i aromatem chmielu.
Ciąg dalszy niebawem.
Regzer
Właśnie się zastanawiam - gdy lekko dosłodziłem, to było jak - wg. mojej żony całkiem niezłe - Okocim Palone.
Cukrem się nie da, ale czy ktoś próbował dodać trochę słodziku - jakiś
aspartam, czy coś ? Jak to się zachowuje podczas refermentacji? Okocim Palone ma w swoim składzie jakiś słodzik.
Jutro rozlew, więc sugestie mile widziane
Pozdrawiam,
Regzer
Cukrem się nie da, ale czy ktoś próbował dodać trochę słodziku - jakiś
aspartam, czy coś ? Jak to się zachowuje podczas refermentacji? Okocim Palone ma w swoim składzie jakiś słodzik.
Jutro rozlew, więc sugestie mile widziane
Nie dodawaj żadnych chemicznych dziadostw, młode piwo jest zawsze bardzo gorzkie, podczas leżakowania łagodnieje gorycz.
Po miesiącu już będzie lepsze a po dwóch wspaniałe.
Pozdrawiam i życzę sukcesów piwowarskich.Comment
-
Dzięki za przestrogę - masz rację z tą chemią.
Ale jedno małe piwko eksperymentalnie (dla szybkiej degustacji przez moją małżonkę - amatorkę słodkich piw) chyba jednak zadam małą tableteczką. Najbardziej mnie ciekawi czy to wpłynie jakoś na refermentację.
Pozdrawiam,
Regzer
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RegzerAle jedno małe piwko eksperymentalnie (dla szybkiej degustacji przez moją małżonkę - amatorkę słodkich piw) chyba jednak zadam małą tableteczką. Najbardziej mnie ciekawi czy to wpłynie jakoś na refermentację.Comment
-
Taki też miałem zamiar
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BDodaj tego słodziku, ale nie do całej warki. Eksperyment ten zrób na kilku(nastu) butelkach podczas rozlewu piwa.
Tak czy inaczej , skończyło się na małej, malusiej, maluteńkiej butelczynce 0,33 l. - czas pokaże co z tego wyjdzie. Jedno jest pewne - moja żona już ją zaklepała .
Pozdrawiam,
Regzer