Regzer piwowarzy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Regzer
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.07
    • 59

    #61
    PS. Warka #4

    Dzisiaj doznałem małego olśnienia - znalazłem piwo, które jest niemalże takie same jak moje #2 - jestem w małym szoku! - Kolor, smak zapach! - wybitnie czuję te same nuty zarówno w samku jak i zapachu.
    Jedyna różnica to słodycz - moje nie było takie słodkie. O jakie piwko chodzi? o HEBAN Czarne Piwo z browaru Jurand.
    Piwo niezgorsze - jak dla mnie nieco przesłodzone, ale poza tym jest identyczne jak moja warka #2.

    Aż mi się zachciało powtórki... oczwiście warki, nie Hebana

    Regzer

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
      Ciekawe jak to wyliczyłeś? Zgaduję że jakiś stosunek stężenia brzeczki do ilości słodu?
      Regzer
      wydajność = [obj. brzeczki] * [Blg] * 1.069 g/ml/ [masa zasypu]

      Comment

      • Regzer
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.07
        • 59

        #63
        PS. PS. Warka #4

        Zapomniałem dodać etykietkę Hebana - dla nie zorientowanych - poniżej...
        Regzer
        Attached Files

        Comment

        • Regzer
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.07
          • 59

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
          wydajność = [obj. brzeczki] * [Blg] * 1.069 g/ml/ [masa zasypu]
          Zgaduję że ta stała 1.069 to ciężar właściwy brzeczki - ale czy nie powinien się on zmieniać w zależności od stężenia ekstraktu?

          Regzer

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #65
            Chyba masz rację, a ja coś pokręciłem.

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #66
              Przydałaby się jeszcze zmienna zależna od rodzaju słodu. Przecież nie każdy ma taką samą ilość cukrów fermentowalnych. Trzeba też uwzględnić siłę enzymatyczną. Dużo czynników i utrudnia to wyprowadzenie wiarygodnego wzoru. Ja tam zdaję się na kalkulatory beertolls.com i ProMash.

              Comment

              • Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
                Zgaduję że ta stała 1.069 to ciężar właściwy brzeczki - ale czy nie powinien się on zmieniać w zależności od stężenia ekstraktu?

                Regzer
                Zmienia się w zależności od stężenia ekstraktu - we wzorze Marcina mnożona jest przez Blg.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                Comment

                • Regzer
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.07
                  • 59

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                  Zmienia się w zależności od stężenia ekstraktu - we wzorze Marcina mnożona jest przez Blg.
                  Chyba nie do końca przemyśałeś sobie ten wzór - mnożenie przez BLG. iloczynu litrów i stałego ciężaru właściwego nie może dać prawidłowego wyniku.Przykładowo:



                  20[obj. brzeczki] * 12[Blg] * 1.069[g] = 256,56

                  a teraz z korektą ciężaru właściwego dla brzeczki o stężeniu 12Blg.:

                  20[obj. brzeczki] * 12[Blg] * 1.048[masa właściwa] = 251,52



                  Gdzie tu logika ?
                  Regzer

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #69
                    No chyba nie do końca...

                    Ale trochę się nie zrozumieliśmy...
                    Jeśli wstawić do wzoru ciężar właściwy brzeczki o gęstości 12°Blg, to taki wzór traci swój ogólny charakter i nie da się go użyć dla brzeczki np. 11° - bo trzeba znać jej ciężar. Oczywiście tego przez Blg się nie mnoży:
                    20 litrów * 1,048 = 20,96 kg brzeczki

                    A chodziło mi o stałą, która odpowiada wzrostowi ciężaru właściwego brzeczki przy wzroście stężenia o 1°Blg. Dla stężeń <= 12°Blg wynosi ona 0,004 (a nie 1,069!) i wzór miałby postać:
                    objętość brzeczki * (1 + 0,004 * Blg), czyli:
                    20 litrów * (1 + 0,004 * 12) = 20 * 1,048 = 20,96

                    Niestety, powyżej 12°Blg taki wzór zaczyna się nadawać do "chrzanu tarcia", bo zależność między Blg i ciężarem właściwym nie jest liniowa: dla 20°Blg ciężar wynosi 1,083, a nie 1,080...

                    Tak, czy owak - nie tędy droga.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • Regzer
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.07
                      • 59

                      #70
                      Twój poprzedni post wprowadził nieco zamieszania :
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                      Zmienia się w zależności od stężenia ekstraktu - we wzorze Marcina mnożona jest przez Blg.
                      Pisząc powyższe, niejako dałeś do zrozumienia że podany przez Marcina wzór jest poprawny, a mój wniosek o jego błędności rozmija się rzeczywistością. Stąd moja poprzednia uwaga.

                      Ale teraz rozumiem twoją intencję. Rzeczywiście - niełatwo wyprowdzić wzór ogólny, ale z kolei pewne podstawowe przeliczniki (dokładne) istnieją. Wówczas - co do wzoru na wydajność zacierania - to mógłby on mieć ewentualnie taką postać :

                      [objętość brzeczki] x [°Blg.] x [ciężar właściwy] / [kg. zasypu]

                      Gdzie pod odpowiednie zmienne podstawiamy odpowiednie wartości. Oczywiście problemem może być uzyskanie dokładnych odpowiedników 'Blg - ale od czegóż inwencja piwowarów domowych .

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                      Niestety, powyżej 12°Blg taki wzór zaczyna się nadawać do "chrzanu tarcia", bo zależność między Blg i ciężarem właściwym nie jest liniowa: dla 20°Blg ciężar wynosi 1,083, a nie 1,080...
                      Inną sprawą jest generalnie przyjęcie przecież pewnych orientacyjnych wartości, np.: nawet jeżeli podstawimy właściwe dane i ciężar brzeczki - i tak uzyskany wynik będzie daleki od obiektywnego - to co pisał Twili - przecież różne surowce mają różną ekstraktywność - podobnie różne dodatki niesłodowane mają różną zwartość skrobi, która ulegnie scukrzeniu, itd...

                      Myślę więc, że podany przez Marcina wzór - z korektą tego ciężaru właściwego może być traktowany jako pewne orientacyjne wskazanie, ale nie można mówić tutaj o żadnej "dokładności" - a przecież nikt nie będzie rozdzierał szat o przeliczniki - w piwowarstwie domowym w końcu nie o to chodzi...

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                      Tak, czy owak - nie tędy droga.
                      I w tym wszyscy się chyba zgadzamy

                      Z pozdrowieniami,
                      Regzer

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
                        Wówczas - co do wzoru na wydajność zacierania - to mógłby on mieć ewentualnie taką postać :

                        [objętość brzeczki] x [°Blg.] x [ciężar właściwy] / [kg. zasypu]
                        I taką powinien mieć od początku, tylko ja nie sprawdzając bezmyślnie skopiowałem go z tematu gdzie była liczona wydajność dla brzeczki 18blg.

                        Comment

                        • Regzer
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.07
                          • 59

                          #72
                          Warka #5 Wariat Klasztorny 19°Blg

                          W ostatnią niedzielę uwarzyłem 18 litrów wariacji na temat belgijskiego klasztorniaka 19°Blg, pod wdzięczną nazwą Wariat Klasztorny :

                          Zasyp
                          3000g. Pilzneński
                          1500g. Monachijski
                          250g. Karmelowy-jasny (mój)
                          100g. Słód palony (mój - odpowiednik jęczmienia palonego)
                          500g. Mąka kukurydziana
                          500g. Cukier trzcinowy
                          6,5g. Kolendra
                          skórki z pomarańczy (jednej)

                          Zacieranie dekokcyjne:
                          35'C 10 min.
                          52'C 20 min.
                          63'C 40 min. (dekokt 71'C 20 min. -> 100'C 15min.)
                          72'C-> do końca.

                          Filtracja
                          Koszmar - trwała prawie 4 godziny! Zdecydowanie muszę rozejrzeć się za miedzianą rurką. Ale sądzę że była to wina :
                          a) drobniejszego zmielenia słodu - testowałem najdrobniejsze ustawienie tarcz mielących
                          b) dodatku mąki kukurydzianej.

                          Chmielenie i gotowanie
                          25g. Marynka 120 min.
                          Cukier 10 min.
                          25g. Lomik i kolendra 5 min.


                          Wyszło około 18 litrów 19°Blg. (no - powiedzmy że 19,5) - a planowałem co najmniej 20 litrów. Nie wiem dlaczego - być może moje zacieranie nie było najlepsze (ale próba wykazała pełne scukrzenie), a może to wina słodu monachijskiego, który podobno ma niższą ekstraktywność - nie wiem.
                          Tak czy inaczej - zapowiada się dobrze - starter z poprzedniej warki (#4) ruszył w godzinę, a rano był korzuch piany na 8cm. Zapach nieziemski - te drożdże Safbrew S-33 dają nieziemski, piękny kwiatowo-owocowy bukiet. W początkowym stadium to mi przypomina nawet mydliny, albo płyn do mycia naczyń, ale jak się ułoży (wiem z warki #4, co do której się odezwę później) - to bajka! - nie dość że subtelnieje, to cudownie komponuje się ze słodem i nutami chmielu.

                          Dzisiaj - po 4 dniach burzliwej odfermentowało do 6,5°Blg - a więc będzie gdzieś na oko 6% alc - na cichej pewnie i takj zejdzie do 6-5,5°Blg. Smak i zapach już jest wspaniały, aż strach pomyśleć co będzie za pół roku... Zapowiada się dobre piwo - aż żal że to tylko ok. 18 litrów (i tak dobrze że robię pełne warki, niektórzy robili po 10L - a potem żałowali - vide Krzysiu - pozdrowienia

                          Uff - znowu się rozpisałem - od następnej warki zdecydowanie skracam notację i zubażam formę moich relacji . Teraz przerwa w warkach - na dojrzewanie dwóch ostatnich, a i w pracy trochę zaległości - następną planuję końcem marca - będzie Wiosenne...

                          Ciąg dalszy niebawem,
                          Regzer

                          Comment

                          • Regzer
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.07
                            • 59

                            #73
                            Oczywiście nie Warka #4 tylko Warka #2 jest podobna do Hebana...

                            Regzer

                            Comment

                            • Regzer
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.07
                              • 59

                              #74
                              Warka #4 Jantarowy Osadnik 14°Blg

                              Trochę chronologii tej warki, krótko i na temat:

                              6-7/02/2006
                              Początkowa gęstość 14°Blg., około 22-3 litry

                              11/02/2006
                              Po czterech dniach burzliwej zlane na cichą przy 5° Blg - stoi już na niej ponad 2 tygodnie. W międzyczasie zlewałem znad osadu - bo było go bardzo dużo. Kiepsko się klarowało - podejrzewałem że nie do końca odfermentowało przy burzliwej, a teraz miało za zimno (stało w 10-15° C).

                              23/02/2006
                              Przeniosłem do ciepłego (20-22° C) - ewidentnie ruszyła fermentacja - z rureczki wydobywały się bulknięcia.

                              Dzisiaj
                              Nadal bulka, ale zaczęło się klarować - kolor prześliczny, ciemno-bursztynowy. W szklance lub menzurce jest już mocno klarowne, ale w masie mętne, smak i zapach cudo - chyba się udało! Zmierzyłem też Blg - 4° Blg - a więc dofermentowało 1° .
                              Butelkował będę chyba w niedzielę 5/03/06.

                              Nazwa - Jantarowy Osadnik
                              Wzięła się z prostego faktu, że nie oddzieliłem gorących osadów, po chmieleniu (wprawdzie chmiel był w siateczkach, ale pozostało dużo osadu z wytrąconych białek). A że piwo miało być jakim Jantarowym Fullem czy cóś takiego - stwierdziłem, że będzie Jantarowy, ale osadnik.

                              Ciąg dalszy niebawem,
                              Regzer

                              PS: Mały załączniczek, z menzurką warki #4 podczas pomiaru Blg - niestety nie za ostre (komórka :/) - ale kolor widać jak na dłoni. Widać też nieco wspomnianą klarowność.
                              Attached Files
                              Last edited by Regzer; 2006-02-27, 19:45. Powód: Literówka

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X