Regzer piwowarzy!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Regzer
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.07
    • 59

    #61
    PS. Warka #4

    Dzisiaj doznałem małego olśnienia - znalazłem piwo, które jest niemalże takie same jak moje #2 - jestem w małym szoku! - Kolor, smak zapach! - wybitnie czuję te same nuty zarówno w samku jak i zapachu.
    Jedyna różnica to słodycz - moje nie było takie słodkie. O jakie piwko chodzi? o HEBAN Czarne Piwo z browaru Jurand.
    Piwo niezgorsze - jak dla mnie nieco przesłodzone, ale poza tym jest identyczne jak moja warka #2.

    Aż mi się zachciało powtórki... oczwiście warki, nie Hebana

    Regzer

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
      Ciekawe jak to wyliczyłeś? Zgaduję że jakiś stosunek stężenia brzeczki do ilości słodu?
      Regzer
      wydajność = [obj. brzeczki] * [Blg] * 1.069 g/ml/ [masa zasypu]

      Comment

      • Regzer
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.07
        • 59

        #63
        PS. PS. Warka #4

        Zapomniałem dodać etykietkę Hebana - dla nie zorientowanych - poniżej...
        Regzer
        Attached Files

        Comment

        • Regzer
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.07
          • 59

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
          wydajność = [obj. brzeczki] * [Blg] * 1.069 g/ml/ [masa zasypu]
          Zgaduję że ta stała 1.069 to ciężar właściwy brzeczki - ale czy nie powinien się on zmieniać w zależności od stężenia ekstraktu?

          Regzer

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #65
            Chyba masz rację, a ja coś pokręciłem.

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #66
              Przydałaby się jeszcze zmienna zależna od rodzaju słodu. Przecież nie każdy ma taką samą ilość cukrów fermentowalnych. Trzeba też uwzględnić siłę enzymatyczną. Dużo czynników i utrudnia to wyprowadzenie wiarygodnego wzoru. Ja tam zdaję się na kalkulatory beertolls.com i ProMash.

              Comment

              • Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
                Zgaduję że ta stała 1.069 to ciężar właściwy brzeczki - ale czy nie powinien się on zmieniać w zależności od stężenia ekstraktu?

                Regzer
                Zmienia się w zależności od stężenia ekstraktu - we wzorze Marcina mnożona jest przez Blg.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                Comment

                • Regzer
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.07
                  • 59

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                  Zmienia się w zależności od stężenia ekstraktu - we wzorze Marcina mnożona jest przez Blg.
                  Chyba nie do końca przemyśałeś sobie ten wzór - mnożenie przez BLG. iloczynu litrów i stałego ciężaru właściwego nie może dać prawidłowego wyniku.Przykładowo:



                  20[obj. brzeczki] * 12[Blg] * 1.069[g] = 256,56

                  a teraz z korektą ciężaru właściwego dla brzeczki o stężeniu 12Blg.:

                  20[obj. brzeczki] * 12[Blg] * 1.048[masa właściwa] = 251,52



                  Gdzie tu logika ?
                  Regzer

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #69
                    No chyba nie do końca...

                    Ale trochę się nie zrozumieliśmy...
                    Jeśli wstawić do wzoru ciężar właściwy brzeczki o gęstości 12°Blg, to taki wzór traci swój ogólny charakter i nie da się go użyć dla brzeczki np. 11° - bo trzeba znać jej ciężar. Oczywiście tego przez Blg się nie mnoży:
                    20 litrów * 1,048 = 20,96 kg brzeczki

                    A chodziło mi o stałą, która odpowiada wzrostowi ciężaru właściwego brzeczki przy wzroście stężenia o 1°Blg. Dla stężeń <= 12°Blg wynosi ona 0,004 (a nie 1,069!) i wzór miałby postać:
                    objętość brzeczki * (1 + 0,004 * Blg), czyli:
                    20 litrów * (1 + 0,004 * 12) = 20 * 1,048 = 20,96

                    Niestety, powyżej 12°Blg taki wzór zaczyna się nadawać do "chrzanu tarcia", bo zależność między Blg i ciężarem właściwym nie jest liniowa: dla 20°Blg ciężar wynosi 1,083, a nie 1,080...

                    Tak, czy owak - nie tędy droga.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • Regzer
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.07
                      • 59

                      #70
                      Twój poprzedni post wprowadził nieco zamieszania :
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                      Zmienia się w zależności od stężenia ekstraktu - we wzorze Marcina mnożona jest przez Blg.
                      Pisząc powyższe, niejako dałeś do zrozumienia że podany przez Marcina wzór jest poprawny, a mój wniosek o jego błędności rozmija się rzeczywistością. Stąd moja poprzednia uwaga.

                      Ale teraz rozumiem twoją intencję. Rzeczywiście - niełatwo wyprowdzić wzór ogólny, ale z kolei pewne podstawowe przeliczniki (dokładne) istnieją. Wówczas - co do wzoru na wydajność zacierania - to mógłby on mieć ewentualnie taką postać :

                      [objętość brzeczki] x [°Blg.] x [ciężar właściwy] / [kg. zasypu]

                      Gdzie pod odpowiednie zmienne podstawiamy odpowiednie wartości. Oczywiście problemem może być uzyskanie dokładnych odpowiedników 'Blg - ale od czegóż inwencja piwowarów domowych .

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                      Niestety, powyżej 12°Blg taki wzór zaczyna się nadawać do "chrzanu tarcia", bo zależność między Blg i ciężarem właściwym nie jest liniowa: dla 20°Blg ciężar wynosi 1,083, a nie 1,080...
                      Inną sprawą jest generalnie przyjęcie przecież pewnych orientacyjnych wartości, np.: nawet jeżeli podstawimy właściwe dane i ciężar brzeczki - i tak uzyskany wynik będzie daleki od obiektywnego - to co pisał Twili - przecież różne surowce mają różną ekstraktywność - podobnie różne dodatki niesłodowane mają różną zwartość skrobi, która ulegnie scukrzeniu, itd...

                      Myślę więc, że podany przez Marcina wzór - z korektą tego ciężaru właściwego może być traktowany jako pewne orientacyjne wskazanie, ale nie można mówić tutaj o żadnej "dokładności" - a przecież nikt nie będzie rozdzierał szat o przeliczniki - w piwowarstwie domowym w końcu nie o to chodzi...

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                      Tak, czy owak - nie tędy droga.
                      I w tym wszyscy się chyba zgadzamy

                      Z pozdrowieniami,
                      Regzer

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regzer
                        Wówczas - co do wzoru na wydajność zacierania - to mógłby on mieć ewentualnie taką postać :

                        [objętość brzeczki] x [°Blg.] x [ciężar właściwy] / [kg. zasypu]
                        I taką powinien mieć od początku, tylko ja nie sprawdzając bezmyślnie skopiowałem go z tematu gdzie była liczona wydajność dla brzeczki 18blg.

                        Comment

                        • Regzer
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.07
                          • 59

                          #72
                          Warka #5 Wariat Klasztorny 19°Blg

                          W ostatnią niedzielę uwarzyłem 18 litrów wariacji na temat belgijskiego klasztorniaka 19°Blg, pod wdzięczną nazwą Wariat Klasztorny :

                          Zasyp
                          3000g. Pilzneński
                          1500g. Monachijski
                          250g. Karmelowy-jasny (mój)
                          100g. Słód palony (mój - odpowiednik jęczmienia palonego)
                          500g. Mąka kukurydziana
                          500g. Cukier trzcinowy
                          6,5g. Kolendra
                          skórki z pomarańczy (jednej)

                          Zacieranie dekokcyjne:
                          35'C 10 min.
                          52'C 20 min.
                          63'C 40 min. (dekokt 71'C 20 min. -> 100'C 15min.)
                          72'C-> do końca.

                          Filtracja
                          Koszmar - trwała prawie 4 godziny! Zdecydowanie muszę rozejrzeć się za miedzianą rurką. Ale sądzę że była to wina :
                          a) drobniejszego zmielenia słodu - testowałem najdrobniejsze ustawienie tarcz mielących
                          b) dodatku mąki kukurydzianej.

                          Chmielenie i gotowanie
                          25g. Marynka 120 min.
                          Cukier 10 min.
                          25g. Lomik i kolendra 5 min.


                          Wyszło około 18 litrów 19°Blg. (no - powiedzmy że 19,5) - a planowałem co najmniej 20 litrów. Nie wiem dlaczego - być może moje zacieranie nie było najlepsze (ale próba wykazała pełne scukrzenie), a może to wina słodu monachijskiego, który podobno ma niższą ekstraktywność - nie wiem.
                          Tak czy inaczej - zapowiada się dobrze - starter z poprzedniej warki (#4) ruszył w godzinę, a rano był korzuch piany na 8cm. Zapach nieziemski - te drożdże Safbrew S-33 dają nieziemski, piękny kwiatowo-owocowy bukiet. W początkowym stadium to mi przypomina nawet mydliny, albo płyn do mycia naczyń, ale jak się ułoży (wiem z warki #4, co do której się odezwę później) - to bajka! - nie dość że subtelnieje, to cudownie komponuje się ze słodem i nutami chmielu.

                          Dzisiaj - po 4 dniach burzliwej odfermentowało do 6,5°Blg - a więc będzie gdzieś na oko 6% alc - na cichej pewnie i takj zejdzie do 6-5,5°Blg. Smak i zapach już jest wspaniały, aż strach pomyśleć co będzie za pół roku... Zapowiada się dobre piwo - aż żal że to tylko ok. 18 litrów (i tak dobrze że robię pełne warki, niektórzy robili po 10L - a potem żałowali - vide Krzysiu - pozdrowienia

                          Uff - znowu się rozpisałem - od następnej warki zdecydowanie skracam notację i zubażam formę moich relacji . Teraz przerwa w warkach - na dojrzewanie dwóch ostatnich, a i w pracy trochę zaległości - następną planuję końcem marca - będzie Wiosenne...

                          Ciąg dalszy niebawem,
                          Regzer

                          Comment

                          • Regzer
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.07
                            • 59

                            #73
                            Oczywiście nie Warka #4 tylko Warka #2 jest podobna do Hebana...

                            Regzer

                            Comment

                            • Regzer
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.07
                              • 59

                              #74
                              Warka #4 Jantarowy Osadnik 14°Blg

                              Trochę chronologii tej warki, krótko i na temat:

                              6-7/02/2006
                              Początkowa gęstość 14°Blg., około 22-3 litry

                              11/02/2006
                              Po czterech dniach burzliwej zlane na cichą przy 5° Blg - stoi już na niej ponad 2 tygodnie. W międzyczasie zlewałem znad osadu - bo było go bardzo dużo. Kiepsko się klarowało - podejrzewałem że nie do końca odfermentowało przy burzliwej, a teraz miało za zimno (stało w 10-15° C).

                              23/02/2006
                              Przeniosłem do ciepłego (20-22° C) - ewidentnie ruszyła fermentacja - z rureczki wydobywały się bulknięcia.

                              Dzisiaj
                              Nadal bulka, ale zaczęło się klarować - kolor prześliczny, ciemno-bursztynowy. W szklance lub menzurce jest już mocno klarowne, ale w masie mętne, smak i zapach cudo - chyba się udało! Zmierzyłem też Blg - 4° Blg - a więc dofermentowało 1° .
                              Butelkował będę chyba w niedzielę 5/03/06.

                              Nazwa - Jantarowy Osadnik
                              Wzięła się z prostego faktu, że nie oddzieliłem gorących osadów, po chmieleniu (wprawdzie chmiel był w siateczkach, ale pozostało dużo osadu z wytrąconych białek). A że piwo miało być jakim Jantarowym Fullem czy cóś takiego - stwierdziłem, że będzie Jantarowy, ale osadnik.

                              Ciąg dalszy niebawem,
                              Regzer

                              PS: Mały załączniczek, z menzurką warki #4 podczas pomiaru Blg - niestety nie za ostre (komórka :/) - ale kolor widać jak na dłoni. Widać też nieco wspomnianą klarowność.
                              Attached Files
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Regzer; 2006-02-27, 19:45. Powód: Literówka

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • e-prezes
                                Brofaktura, Double Black IPA
                                e-prezes
                                Istnieją różne wersje etykiet (różny ciąg nazw chmieli na froncie oraz ciąg alfanumeryczny pod nazwą piwa), więc może to inne różne warki. Była też wersja z polskimi chmielami tego piwa w kooperacji z Dzikim Wschodem, ale tamto to pewnie już inne piwo. U mnie taka jak na zdjęciu. Piwo...
                                2023-02-03, 15:28
                              • ART
                                Artezan, Kalambury Session Hazy IPA
                                ART
                                Wysypu hejzi ipek ciąg dalszy. Tym razem z Artezana - z chmielami Talus i Motueka.

                                Parametry 5 abv, 12 ekstr.

                                Słód jęczmienny, owisany i płatki pszenne, owsiane.
                                Pucha 0,5l z etykietą z kolorowymi wstęgami symbolizującymi zmaganie się człowieka ze wszechświatem....
                                2024-12-07, 18:01
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • bastion
                                Ukraina, Browary, Bandery 30, ReBrew. [Bez wyszynku]
                                bastion
                                Kiedy zaczęła się agresja Rosji na Ukrainę, przeczytałem gdzieś że browar Pinta razem z browarem ReBrew, uwarzyli piwo - Hazy Discovery Kyiv.
                                Szkoda że to wszystko urodziło się w takich okolicznościach. Oczywiście przypomniałem sobie wizytę w tamtejszym browarku którą wspominam...
                                2022-05-04, 20:09
                              • darekd
                                Schwarzbräu, Marie Hausbrendel Hell
                                darekd
                                Browar z miejscowości Zusmarshausen położonej w bawarskiej Szwabii, na zachód od Augsburga.

                                https://www.schwarzbraeu.de/

                                Mile wspominam ich dubeltowego koźlaka:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%A4u-aged-bock ...
                                2022-01-04, 22:51
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...