Jak na krańcu Trójmiasta piwo warzono.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Jeśli było tak jak Bombadil pisał, ze po tygodniu balling zszedł do 8 blg z 14 to raczej najlepszym ruchem było tu własnie dodanie drożdży, skoro tamte leniwe takie
    może wystarczyło napowietrzyć
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      może wystarczyło napowietrzyć
      Przy takim strasznym lenistwie to nie wiem, czy by wystarczyło, ale nie jestem specem od napowietrzania, a wręcz odwrotnie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        może wystarczyło napowietrzyć
        Ja właśnie napowietrzyłem poprzednie drożdże i nic nie ruszyło. Kolejnym etapem było dodanie drożdży, ale też nieruszyło. Widocznie taki będzie urok mojego piwka. Jutro ponownie przeleję na cichą i już nic nie będę kombinował. Tak wogóle to przyznam, że bardzo przyjemny zapach jest po dwóch szczepach Danstara (określiłbym go jako słodowo-chmielowo-owocowy i coraz mniej w nim zapachu drożdży), mam nadzieję, że smak też będzie przyjemny. Strasznie fajna zabawa z tym piwem Już czekam na kolejne podejście. Niech ja tylko zabutelkuję pierwszą warkę i ruszam z pszeniczniakiem (tym razem krok po kroku wg przepisu).
        Dziękuję wszystkim za rady, uwagi, podpowiedzi, krytykę...
        Sporo się przy tym wszystkim można nauczyć
        Poszukuję

        Comment

        • Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          może wystarczyło napowietrzyć
          A co do tego napowietrzania...
          Na ulotce dołączonej do drożdży jest uwaga: "Producent nie zaleca dodatkowego napowietrzania brzeczki"!
          Jak to jest z tym napowietrzaniem?
          Poszukuję

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
            ...
            Na ulotce dołączonej do drożdży jest uwaga: "Producent nie zaleca dodatkowego napowietrzania brzeczki"!
            Jak to jest z tym napowietrzaniem?
            Albo to jakiś lapsus linguae tłumacza, albo...... sam nie wiem
            Bo sensu to to nie ma
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23981

              #36
              Sens to ma taki, że producent twierdzi że nie jest to konieczne
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

                #37
                A ja kolejny raz przelałem moją pierwszą warkę na cichą Tym razem definitywnie. W przyszły weekend planuję butelkowanie.
                Ale i tak najważniejsze jest to, że zapach i smak tego mojego wytworu jest naprawdę zadawalający, a co tam zadawalający jest wyśmienity. Procentów to moje piwo nie ma zbyt wielu, ale nie to jest najważniejsze Perypetie byly spore, ale jak no moje zmysły wszystko jest ok!
                Już się nie mogę doczekać chwili kiedy po trzech miesiącach stania w butelce otworzę moje pierwsze piwo!!!
                Ostatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2006-04-01, 10:07.
                Poszukuję

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  Sens to ma taki, że producent twierdzi że nie jest to konieczne
                  Czyli sensu nie ma, skoro doświadczenie mówi że jest koniczne, a przynajmniej wskazane
                  Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2006-04-01, 11:02.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • miodzik
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.08
                    • 103

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                    Już się nie mogę doczekać chwili kiedy po trzech miesiącach stania w butelce otworzę moje pierwsze piwo!!!
                    Albo masz stalowe nerwy albo wrzucisz piwo do morza zeby wróciło z letnim prądem.
                    Pozdrawiam i
                    ------------------------------------------------------
                    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #40
                      Ja się raczej zastanawiam jak Bombadil wytrzyma te trzy miesiące stojąc w butelce

                      Comment

                      • Bombadil13
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 2479

                        #41
                        Warka I

                        Wczoraj to moje niepowtarzalne piwo wylądowało w butelkach. Powtarzam: "piwo wylądowało w butelkach". Nie ja! jak wcześniej napisałem i złośliwy TA wychwycił . Jest tego 15 butelek 0,5l i 23 butelki 0,33l, czyli około 15 litrów piwa, którego nikt nigdy nie pił i którego chyba nigdy nie uda się powtórzyć Ciekaw tylko jestem czy będzie pijalne
                        Poszukuję

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #42
                          Bombadil13 (...)Ciekaw tylko jestem czy będzie pijalne(...)
                          Na pewno będzie (dopóki nie skwaśnieje )
                          Spożywaj więc, nie czeka za długo.
                          (ten post jest prowokacją dla wysłodka )
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

                            #43
                            Warka I

                            Wczoraj nastąpiła degustacja. Piwo już miesiąc leżakuje w butelkach. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne!
                            Kolor: mętny, jasno bursztynowy-miodowy,, taki trochęciemniejszy jasno-ciemny pszeniczniak
                            Piana: potężna, piwo 0,33l musiałem rozlać do dwóch szklanek 0,5l; pęchęrzyki dość duże, opada szybko, choć i tak sporo czasu upływa zanim cała piana opadnie
                            Zapach: jeszcze drożdżowy, przypomina lekko zwietrzałego pszenicznika
                            Smak: drożdżowo- słodowy, drożdże już delikatne, aczkolwiek jeszcze wyraźne w tle delikatna goryczka; szczypie w język drożdżowa świeżość, alkohol nie jest wyczuwalny, aczkolwiek ta odrobina, którą wypiłem wyraźnie mnie rozgrzała.
                            Wysycenie CO2: na początku w porządku, ale nie jest trwałe, już w połowie wypitej ilości zaczyna go zdecydowanie brakować.
                            Opakowanie: w procesie produkcji

                            Ach jakież to przyjemne pić swoje własne piwo. Najważniejsze, że było pijalne, aj uż ogromną radością jest fakt, że mnie nawet smakowało (znajomym, którzy uczestniczyli w degustacji również- mam nadzieję, że to nie była kurtuazja ). Czas się zabierać za kolejną warkę

                            Mam wiele wątpliwości i wiele cech tego jeszcze świeżego piwo mnie martwi, trzeba nad tym popracować. Mam nadzieję, że przy kolejnych uda się jakoś zlikwidować nadmiar piany, sprawić by była ona trwalsza i poprawić wysycenie CO2.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2006-05-07, 09:46.
                            Poszukuję

                            Comment

                            • Bombadil13
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 2479

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
                              Ciekaw tylko jestem czy będzie pijalne(...)?
                              Na pewno będzie (dopóki nie skwaśnieje )
                              Spożywaj więc, nie czeka za długo.
                              No i stalo się. Nasuwa mi się parę pytań. Może poradzicie cokolwiek
                              Kolejna degustacja i... mam wrażenie jakby piwo bylo odrobinę kwaśniejsze? Czyżby znaczylo to, że zaczyna się psuć? Wstawilem wszystkie butelki do lodówki i stoję przed dylematem: Wypijać teraz, czy też odczekać jeszcze te dwa miesiące by dojrzalo (ale czy czasami nie skawśnieje)?

                              A jeszcze o samym piwie: Moim zdaniem jest coraz lepsze, drożdżowość jakby zanikala i zastępuje ją wyraźniejsza slodowość. Nagazowania trzymalo dluzej gdy calość nalana byla do jednej szklanki 0,5l (czyli tu już jest ok!).
                              Ciekawym jest fakt, że przy otwieraniu butelki 0,33l piana ucieka z butli, natomiast przy otwieraniu butelki 0,5l- nie! Czy to normalne i dlaczego tak jest?
                              Piana wciąż malo stabilna. Po nalaniu tworzy się piękna czapa, ale jak na mój gust opada zbyt szybko, pęchęrzyki są zbyt duże i jest za malo gęsta. Szukam informacji na temat dlaczego tak się dzieje, ale nie wiele mogę wywnioskować i nie wiem gdzie popelnilem bląd? Czyżby przerwa bialkowa byla zbyt dluga?

                              PS. W niedzielę powstala druga warka- pszeniczna
                              Poszukuję

                              Comment

                              • Bombadil13
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 2479

                                #45
                                Warka II

                                Surowce:
                                -20 litrów wody
                                -słód pszeniczny Weyermann 2,5kg
                                -słód pilzneński 1,6kg
                                -słód Carahell 0,2kg
                                -chmiel aromatyczny granulat 35g
                                -drożdże suche BA

                                Zacieranie:
                                1. 47 st. - 10 min
                                2. Podgrzewanie do temperatury 54 st. - 8 min
                                3. 54 st. - 15 min
                                4. Podgrzewanie do temperatury 63 st. - 13 min
                                5. 63 st. - 30 min
                                6. Podgrzewanie do temperatury 72 st - 13 min
                                7. 72 st. - 40 min
                                8. Podgrzewanie do temperatury 78 st - 11 min

                                Chmielenie:
                                17 g przez 70 min
                                8 g przez 30 min
                                8 g przez 5 min

                                Wyszło ok 14 litrów piwa o BLG 14
                                Poszukuję

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X