Jak na krańcu Trójmiasta piwo warzono.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #46
    A ja mam słój Wyeast'ów 3068. W sam raz na tę warkę.
    Znów w posiadaniu mam te drożdżyki
    Sezon na pszeniczniaki się zaczyna
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #47
      Warka III

      Składniki:
      5 kg słód monachijski
      30 g Marynki
      15 g Lubelski
      drożdże płynne Trapsist

      Zacieranie:
      57,3st podgrzewanie do 64st przez 11 minut
      64- 62,3st przez 22 minuty
      podrzewanie do 74st przez 23 minuty
      74- 71,2 34 minuty
      podrzewanie do 77 przez 12 minut

      Chmielenie:
      45 minut goryczkowy
      15 minut aromatyczny

      Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 7 dni

      Wyszło 45 flaszek 0,33 piwa o Blg 13.

      Nazwałem je KLASZTORNE
      Last edited by Bombadil13; 2007-01-14, 21:40.
      Poszukuję

      Comment

      • Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

        #48
        Warka IV

        Surowce:
        -20 litrów wody
        -słód pszeniczny Weyermann 2,5kg
        -słód pilzneński 1,6kg
        -słód Carahell 0,2kg
        -chmiel aromatyczny granulat 35g
        -drożdże suche BA

        Zacieranie:
        1. 46,4 st.- 10 minut
        2. Podgrzewanie do temperatury 54 st. - 20 min
        3. 54 st. - 15 min
        4. Podgrzewanie do temperatury 63 st. - 25 min
        5. 63 st. - 30 min
        6. Podgrzewanie do temperatury 72 st - 30 min
        7. 72 st. - 40 min
        8. Podgrzewanie do temperatury 78 st - 20 min

        Chmielenie:
        17 g przez 70 min
        8 g przez 30 min
        8 g przez 5 min

        Fermentacja burzliwa 7 dni
        Fermentacja cicha pierwsza cześć 6 dni, druga 8 dni

        Byłem tak zajęty że nie miałem kiedy rozlać do butelek. Pierwszę porcję 20 butelek 0,5l rozlałem po 6 dniach. Drugą po 8 dniach.

        Przy nalewaniu tej drugiej części czułem lekki kwasek i jak się okazało, że całość trzeba wylać.

        Ta pierwsza część-> pijalna choć smakuje jak pszeniczne z cytrynką. Ekskuziw
        Poszukuję

        Comment

        • Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

          #49
          Warka V Stout

          Surowce:
          -20 litrów wody
          -słód Pale Ale Weyermann 3,2kg
          -słód Carafa Typ II 0,1kg
          -jęczmień palony 0,3kg
          -płatki jęczmienne 0,5kg
          -chmiel goryczkowy granulat 25g
          -drożdże Safale S-04

          Zacieranie:
          1. 66-69,2 st. - 45 minut (słód jasny i płatki)
          2. Dodane słód ciemny i jęczmień palony- podgrzewanie do temperatury 72,5 st. - 22 min
          3. 70,5-72,5 st. - 13 min
          4. Podgrzewanie do temperatury 78 st. - 15 min

          Chmielenie
          Gotownie 5 minut
          Po 5 minutach 15 g
          Po 40 minutach 10 g
          Koniec po 60 minutach

          16 litrów piwa o Blg 12,5

          Fermentacja burzliwa 7 dni
          Obecnie leżakuje na cichej
          Last edited by Bombadil13; 2007-01-14, 22:00.
          Poszukuję

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #50
            Jeśli można coś wtrącić w Twój wątek, np. dodatkowe 4-6 litrów piwa .
            Warz w 10 lirach wody a zaoszczędzone 10 użyj do wysładzania.
            Pozdrawiam

            Comment

            • skandal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1439

              #51
              Marek słusznie prawi, słuchaj się Marka Sam skorzystałem z tej rady bo jakoś wcześniej do mnie to nie doszło nie wiadomo czemu i wydajność się zwiększyła.

              Comment

              • Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Jeśli można coś wtrącić w Twój wątek, np. dodatkowe 4-6 litrów piwa .
                Warz w 10 lirach wody a zaoszczędzone 10 użyj do wysładzania.
                Pozdrawiam
                Wielkie dzięki! Skorzystam niebawem.
                Póki co nie wysładzałem wogóle (no raz, ale nie wyszłoto na zdrowie piwu), tylko wyciskałem co sił słod przez ścierkę.
                Poszukuję

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                  Wielkie dzięki! Skorzystam niebawem.
                  Póki co nie wysładzałem wogóle (no raz, ale nie wyszłoto na zdrowie piwu), tylko wyciskałem co sił słod przez ścierkę.
                  Niecodzienny sposób filtracji ,

                  Comment

                  • Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Niecodzienny sposób filtracji ,
                    Ale skuteczny. Uzyskiwałem naogół więcej brzeczki niż w przepisach. Dopiero po usunięciu drożdży traciłem jakieś 2-3 litry.

                    Jeszcze jedno robię w sposób niecodzienny Po cichej, przed nalaniem do butelek przepuszczam piwo przez ścierę filtrując piwo. Napewno grozi to zakażeniem, czymć jeszcze?

                    PS. Niemniej przy kolejnej warce chciałem próbować wysładzać tak jak prawi Mark33
                    Last edited by Bombadil13; 2007-01-15, 22:02.
                    Poszukuję

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #55
                      Nie będzie Ci wygodniej skorzystać z bogactwa "systemów filtracji"
                      Rurki filtracyjne, worki zacierne, czy chociażby wiadro plastikowe za 8 zł z nawierconymi otworami w dnie?
                      Ten pomysł ze ścierą jest raczej nie do przyjęcia.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Bombadil13
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 2479

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                        Nie będzie Ci wygodniej skorzystać z bogactwa "systemów filtracji"
                        Rurki filtracyjne, worki zacierne, czy chociażby wiadro plastikowe za 8 zł z nawierconymi otworami w dnie?
                        Ten pomysł ze ścierą jest raczej nie do przyjęcia.
                        Ależ ja mam wiadro z dziurkami i tak sobie filtruję. Jeno po przefiltrowaniu wrzucam młóto na ścierę i kręcę. Tak sobie wykoncypowałem, że moje własne graby wycisną więcej dobroci niż wysładzanie. Nie upieram się przy tym, że mój sposób jest dobry. Poprostu uczę się na błędach własnych.

                        A że tak zapytam dlaczego jest nie do przyjęcia. Zakażenie? Przysięgam, że to poważne pytanie
                        Poszukuję

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                          Poprostu uczę się na błędach własnych.
                          Rozumiem. I tak powinno być.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                          A że tak zapytam dlaczego jest nie do przyjęcia. Zakażenie? Przysięgam, że to poważne pytanie
                          Zakażenie z pewnością. Inna sprawa, że to jakoś mało eleganckie. Nie udało Ci się zlać tak aby maksymalnie odseparować gęstwę i/lub inne śmieci?
                          Last edited by huanghua; 2007-01-15, 22:22.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                            Składniki:
                            5 kg słód monachijski
                            ...
                            ...Wyszło 45 flaszek 0,33 piwa o Blg 13.
                            Na pewno się nie pomyliłeś? Powinno Ci wyjść conajmniej 50 x 0,5 l....
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Bombadil13
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 2479

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Na pewno się nie pomyliłeś? Powinno Ci wyjść conajmniej 50 x 0,5 l....
                              No to jednak nie jestem efektywny
                              Poszukuję

                              Comment

                              • skandal
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1439

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                                Ależ ja mam wiadro z dziurkami i tak sobie filtruję. Jeno po przefiltrowaniu wrzucam młóto na ścierę i kręcę. Tak sobie wykoncypowałem, że moje własne graby wycisną więcej dobroci niż wysładzanie. Nie upieram się przy tym, że mój sposób jest dobry. Poprostu uczę się na błędach własnych.

                                A że tak zapytam dlaczego jest nie do przyjęcia. Zakażenie? Przysięgam, że to poważne pytanie
                                Przecież po wciskaniu potem gotujesz więc nic nie zakazisz bo potem się przy gotowaniu i tak zdezynfekuje. Zresztą ja z 3 warki też tak wyciskałem ale porządne wysładzanie to jednak zupełnie inna bajka.

                                Za to to przelewanie przez ścierkę przy butelkowaniu jest naprawde niebezpieczne, pozatym kontakt piwa z powietrzem i jego napowietrzenie jest nie wskazane (oprócz napowietrzenia przed fermentacją)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X