Odpowiedź prawidłowa jest następująca - balingometr jako urządzenie pomiarowe, powinno być legalizowane. Te, którymi dysponujemy, nie są legalizowane, więc wyniki pomiarów są losowe. Proponuję się tym za bardzo nie przejmować.
Jak na krańcu Trójmiasta piwo warzono.
Collapse
X
-
Warka IX Koźlak A-dolny B-górny
Skład:
13 litrów wody
3,5kg słodu pilzneńskiego
2kg słodu monachijskiego
0,75kg słodu karmelowego jasnego
0,25kg słodu karmelowego ciemnego
50g chmiel Marynka (granulat)
50g chmiel Lubelski (granulat)
drożdże S-23 i górniaki Noname Grand Cru
Zacieranie:
-słody dodane do 13 lirów wody o temp. około 53°C
-temperatura ~52°C przez 10 min
-podgrzewanie od 52°C do 63°C przez 10 min
-temperatura ~62°C przez 30 min
-podgrzewanie od 62°C do 73°C przez 10 min
-temperatura ~73°C przez 30 min (do uzyskania negatywnej próby jodowej)
-podgrzanie do 76°C
Chmielenie:
-50g Marynki przez 60 min.
-25g Lubelskiego przez 30 min
-25g Lubelskiego przez 10 min
Wysładzanie:
1,5 litra, 3 litry, 1,5 litra, 1,5 litra, 1 litr
Wyszło 19 litra piwa o BLG 17
Fermentacja:
A- drożdże S-23 w temeraturze 10°C do 17°C
B- drożdże Noname Grand Cru w temperaturze 20-22°CPoszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziTym razem cichej nie będzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziFermentor na cichą musi być wyjątkowo porządnie zdezynfekowany, wtedy nic się nie dzieje.Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziWg ostatnich opinii wina spada na wężyk.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA, no tak też może być, jeśli zlewasz wężykiem. U mnie to wygląda tak, że Slav podnosi fermentor i przelewa do drugiegoPoszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziWg ostatnich opinii wina spada na wężyk.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziWg ostatnich opinii wina spada na wężyk.
Wyrzuć drożdże, kup nowe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedziWyrzuć drożdże, kup nowe.Poszukuję
Comment
-
-
Warka IX Koźlak A-dolny B-górny
erretaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziZacieranie:
-słody dodane do 13 lirów wody o temp. około 53°C
-temperatura ~52°C przez 10 min
-podgrzewanie od 52°C do 63°C przez 10 min
-temperatura ~62°C przez 30 min
-podgrzewanie od 62°C do 73°C przez 10 min
-temperatura ~73°C przez 30 min (do uzyskania negatywnej próby jodowej)
-podgrzanie do 76°C
-10 min w temparaturze 72°C
-podgrzanie do wrzenia
i z powrotem do głównego garaPoszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziDrożdże zawsze mam świeże, jeśli to byłaby wina drożdży to już po burzliwej byłoby cos nie tak, prawda?
Świeże = z saszetki?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedziNiekoniecznie. Bowiem zakażenia mogą być niewyczuwalne tuż po f. burzliwej.
Świeże = z saszetki?Poszukuję
Comment
-
-
No to ja się poddaje!
Mój domowy browar zawiesza działalność
Kolejny kwas i to w obu warkach.
Albo klimat w moim mieszkaniu nie służy produkcji piwa, albo ja mam zły wpływ na moje wyroby, albo wogóle jestem Jonasz, albo zaraziłem czymś sprzęt.
Tak czy inaczej wszystko pójdzie do śmietnika.
Może w przyszłym roku zdecyduje się na kolejny zakup sprzętu i kolejne próby.
Na razie mam dośćLast edited by Bombadil13; 2008-03-16, 20:26.Poszukuję
Comment
-
Comment