Jak na krańcu Trójmiasta piwo warzono.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Zakażenie z pewnością. Inna sprawa, że to jakoś mało eleganckie. Nie udało Ci się zlać tak aby maksymalnie odseparować gęstwę i/lub inne śmieci?
    Może i się udało, ale chciałem być dokładniejszy

    Pytam o tą ścierę używaną jako wyciskać słodu jeszcze przed chmieleniem. Eleganckie to nie jest. Fakt! Ale czy szkodliwe! Czytając post Marusi widzę, że jadnak nie efektywne.
    Poszukuję

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
      Za to to przelewanie przez ścierkę przy butelkowaniu jest naprawde niebezpieczne, poza tym kontakt piwa z powietrzem i jego napowietrzenie jest nie wskazane (oprócz napowietrzenia przed fermentacją)
      Robię to ponieważ moje pierwsze piwo było zbyt mętne i zbyt drożdżami smakowało i pachniało. Chciałem się w ten sposób pozbyć nie pożądanych przeze mnie nut. Pewnie są lepsze sposoby na uzyskanie klarowności, ale ja wpadłem na taki
      Poszukuję

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
        Może i się udało, ale chciałem być dokładniejszy

        Pytam o tą ścierę używaną jako wyciskać słodu jeszcze przed chmieleniem. Eleganckie to nie jest. Fakt! Ale czy szkodliwe! Czytając post Marusi widzę, że jadnak nie efektywne.
        Żeby sięgnąć tej wydajności, to jednak wysładzać trzeba. I to dość porządnie.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
          Może i się udało, ale chciałem być dokładniejszy

          Pytam o tą ścierę używaną jako wyciskać słodu jeszcze przed chmieleniem. Eleganckie to nie jest. Fakt! Ale czy szkodliwe!
          Szkodliwe nie jest, możesz napluć, wsadzić niemyte od tygodnia nogi - wszystko i tak się potem wygotuje (Ale mam nadzieję, że dosłownie to nie będziesz tego sprawdzał)
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Bombadil13
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 2479

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Szkodliwe nie jest, możesz napluć, wsadzić niemyte od tygodnia nogi - wszystko i tak się potem wygotuje (Ale mam nadzieję, że dosłownie to nie będziesz tego sprawdzał)
            Nawet nie mam jak. Nogi myję częściej, a specjalnie kisić brudów nie mam ochoty
            Fuj, nie rozwijajmy tematu, proszę.
            Poszukuję

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #66
              Do zacierania używaj wody w ilości 3-3,5 l/kilogram słodów. Za duża ilość wody nie służy dobrze procesowi zacierania.
              Wyciskanie śruty przez "ścierkę" pewnie spowodowało uzyskanie 2-3 litrów mętnej brei.
              Aczkolwiek zakażenie nie wchodzi w grę, bo całość i tak potem gotujesz.

              W przypadku piwa 12-13 Blg spróbuj np. tak:
              - 4 kg zasypu wrzuć do 12-14 l wody,
              - po pierwszej filtracji uzyskasz 8-10 l brzeczki,
              - młóto wysładzaj w 2-3 turach, w łącznej ilości 16-14 l.

              Powyższy przykład wzięłem z własnego dziennika piwowara.

              PS. Dla lepszej ekstrakcji w czasie wysładzania, proponuję wymieszanie wlanej wody z młótem. Staraj sie to jednak zrobić ostrożnie - zostaw nienaruszone kilka centymetrów od dna kadzi filtracyjnej.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                Nawet nie mam jak. Nogi myję częściej, a specjalnie kisić brudów nie mam ochoty
                Fuj, nie rozwijajmy tematu, proszę.
                Ja nie rozwijam, chciałam tylko zaakcentować brak istotności higieny na tym etapie warzenia Przyznasz, że udało mi się
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Ja nie rozwijam, chciałam tylko zaakcentować brak istotności higieny na tym etapie warzenia Przyznasz, że udało mi się
                  Aż nadto
                  Poszukuję

                  Comment

                  • Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    W przypadku piwa 12-13 Blg spróbuj np. tak:
                    - 4 kg zasypu wrzuć do 12-14 l wody,
                    - po pierwszej filtracji uzyskasz 8-10 l brzeczki,
                    - młóto wysładzaj w 2-3 turach, w łącznej ilości 16-14 l.
                    Tak też się stanie. Dzięki wielkie wszystkim
                    Poszukuję

                    Comment

                    • Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

                      #70
                      Warka III

                      Dziwne rzeczy się dzieją. Otworzyłem dziś dwie flaszki. Jedna zepsuta, a druga nawet niezła. Jak to się stało
                      Poszukuję

                      Comment

                      • Bombadil13
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 2479

                        #71
                        Warka VI a'la Grodziskie

                        Skład:
                        - słód wędzony Weyermann 1,5kg
                        - słód pszeniczny jasny Weyermann 1kg
                        - chmiel aromatyczny Lubelski w granulacie 50g
                        - drożdże Safbrew S-33

                        Zacieranie:
                        5 litrów wody o temperaturze około 40 st dadane słody
                        - 38,5st- 36,5st przez 30min
                        - podgrzewanie do 50 st przez 15min
                        - około 50st przez 20min
                        - podgrzewanie do 70st przez 43min
                        - około 70st przez 30min
                        - podgrzewanie do 75st przez 40min (problemy z palnikiem!?)
                        - około 75st przez 20min

                        Chmielenie:
                        Gotowanie 90min:
                        - 30g od początku
                        - 20 g po 20min

                        Wysładzanie:
                        - początkowo 11 blg piwa o temp ok. 65st
                        I etap 3 litry wody - Blg 10,5
                        II etap 2 litry wody - Blg 10,1
                        III etap 1,5 litra wody - Blg 10
                        - dalsze wysładzanie chyba nie miało sensu bo leciała ciecz o Blg 5

                        Fermantacja:
                        15 litrów piwa o Blg 11 w temp 18st.
                        Poszukuję

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                          Dziwne rzeczy się dzieją. Otworzyłem dziś dwie flaszki. Jedna zepsuta, a druga nawet niezła. Jak to się stało

                          Butelka musiała być niesterylna lub kapselek brudny .

                          Comment

                          • Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

                            #73
                            Warka VII Karmelowo- kawowe

                            Skład:
                            5 litrów wody
                            2kg słodu monachijskiego
                            0,3kg słodu karmelowego jasnego
                            0,15kg kawy Inki
                            drożdże Safale04 (gęstwa z poprzedniej warki)

                            Zacieranie:
                            -słody dodane do 5 lirów wody o temp. około 53°C
                            -podgrzewanie od 50°C do 63°C przez 10 min
                            -temperatura ~63°C przez 40 min
                            -dodano 150g kawy Inki
                            -podgrzewanie od 62°C do 73°C przez 4 min
                            -temperatura ~73°C przez 25 min (do uzyskania negatywnej próby jodowej)

                            Chmielenie:
                            -20g aromatycznego (Lubelski- granulat) przez 80 min
                            -na ostatnie 20 min 15g goryczkowego (Marynka- szyszki)

                            Wysładzanie:
                            4 razy 1,5 litra

                            Wyszło 9,5 litra piwa o BLG 13
                            Poszukuję

                            Comment

                            • Bombadil13
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 2479

                              #74
                              Do warki VI użyłem drożdży Safbrew S-33. Gętwa z tych drożdży miała tak nieprzyjemny zapach, że ją wylałem. Czy to charakterystyczne dla tych drożdży? Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami.
                              Poszukuję

                              Comment

                              • Bombadil13
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 2479

                                #75
                                Właśnie zmierzyłem Blg mojej kranówki. W temp około 20st jest 2 Blg.
                                Czy to oznacza, że:
                                A. mam zepsuty Balingomierz i należy kupić nowy
                                B. mam zepsuty Balingomierz i jesli nie chcę kupować nowego wystarczy dodać 2 do każdego pomiaru i będzie ok.
                                C. mam kranówkę o Blg 2

                                Bardzo proszę o padanie prawidłowej odpowiedzi
                                Poszukuję

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X