Mój pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mbrs
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 16

    #1

    Mój pierwszy raz

    Plany przeszły w etap realizacji.
    Po zebraniu sił, pożyczeniu i zakupie kilku elementów sprzętu, wczoraj wieczorem wyprosiłem z kuchni i łazienki małżonkę. Pojemnik i kranik umyłem płynem do zmywania, następnie zalałem na kilka minut roztworem Ace i po kilkukrotnym przepłukaniu wodą zimną i ciepłą napełniłem stygnącym wywarem z zawartości Coopers'a i pół kilo cukru. Wody dałem w sumie ok. 17l. Drożdże rozrobiłem w szklance wody o temp. 25 st. C z kilkoma łyżkami cukru.
    Dzisiaj rano w szkalnce ładna pianka (i osad na dnie ), a w pojemniku fermentacyjnym ponad 30 st. C. Drożdże dodam więc wieczoram, może dożyją.
    Zawartość fermentatora przy pomiarze w niecałych 40 st. C (zmierzę jeszcze przy 20) wskazywała 8 Blg.

    mbrs
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Drożdże rozrobiłem w szklance wody o temp. 25 st. C z kilkoma łyżkami cukru.
    Dzisiaj rano w szkalnce ładna pianka (i osad na dnie )
    przy drożdżach suchych dodadek cukru nie jest konieczny ,chodzi tylko o ich uwodnienie
    osad na dnie to prawdopodobnie drożdże albo kamień z czajnika
    Zawartość fermentatora przy pomiarze w niecałych 40 st. C (zmierzę jeszcze przy 20) wskazywała 8 Blg.
    cieniutkie coś to piwko ,trzeba było użyć puszkę 1,2kg ekstraktu słodowego albo dać mniej wody
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mbrs
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 16

      #3
      Drożdże dodane po ok. 20 godzinach od rozpuszczenia w wodzie.
      Po rozmieszaniu odczyt 10,5 Blg

      Comment

      • mbrs
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 16

        #4
        Po 3 dobach od dodania drożdży jest 4Blg

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • Mar11111
          Początki z brewkitem...
          Mar11111
          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
          2024-04-20, 14:46
        • pietrus96
          Osad w butelkach
          pietrus96
          Cześć,
          dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
          2024-01-13, 20:24
        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 13:24
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...