Mój pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mbrs
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 16

    Mój pierwszy raz

    Plany przeszły w etap realizacji.
    Po zebraniu sił, pożyczeniu i zakupie kilku elementów sprzętu, wczoraj wieczorem wyprosiłem z kuchni i łazienki małżonkę. Pojemnik i kranik umyłem płynem do zmywania, następnie zalałem na kilka minut roztworem Ace i po kilkukrotnym przepłukaniu wodą zimną i ciepłą napełniłem stygnącym wywarem z zawartości Coopers'a i pół kilo cukru. Wody dałem w sumie ok. 17l. Drożdże rozrobiłem w szklance wody o temp. 25 st. C z kilkoma łyżkami cukru.
    Dzisiaj rano w szkalnce ładna pianka (i osad na dnie ), a w pojemniku fermentacyjnym ponad 30 st. C. Drożdże dodam więc wieczoram, może dożyją.
    Zawartość fermentatora przy pomiarze w niecałych 40 st. C (zmierzę jeszcze przy 20) wskazywała 8 Blg.

    mbrs
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Drożdże rozrobiłem w szklance wody o temp. 25 st. C z kilkoma łyżkami cukru.
    Dzisiaj rano w szkalnce ładna pianka (i osad na dnie )
    przy drożdżach suchych dodadek cukru nie jest konieczny ,chodzi tylko o ich uwodnienie
    osad na dnie to prawdopodobnie drożdże albo kamień z czajnika
    Zawartość fermentatora przy pomiarze w niecałych 40 st. C (zmierzę jeszcze przy 20) wskazywała 8 Blg.
    cieniutkie coś to piwko ,trzeba było użyć puszkę 1,2kg ekstraktu słodowego albo dać mniej wody
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mbrs
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 16

      #3
      Drożdże dodane po ok. 20 godzinach od rozpuszczenia w wodzie.
      Po rozmieszaniu odczyt 10,5 Blg

      Comment

      • mbrs
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 16

        #4
        Po 3 dobach od dodania drożdży jest 4Blg

        Comment

        Przetwarzanie...
        X