W Kobylepolu znów warzą piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jaroslav
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    🍼
    • 2005.10
    • 967

    #31
    Wykorzystaliśmy chmiel w szyszkach:
    - 33 g chmielu goryczkowego ''MARYNKA"
    - 30 g chmielu aromatycznego ''LUBELSKI"

    Comment

    • Jaroslav
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      🍼
      • 2005.10
      • 967

      #32
      Warka III - Bukowieckie Brown Ale

      To już chyba tradycja, co warka to inny skład personalny.
      Tym razem warzyliśmy w czwórkę: Ania, Patrycja, Krzychu
      (jak na razie jedynie czytelnik, ale mam nadzieje, że się
      wkrótce ujawni i stanie się aktywnym forumowiczem).

      Warzenie odbyło się pod Wągrowcem, stąd nazwa
      trzeciej warki (od Bukowca).
      Z nowości sprzętowych mogę pochwalić się 30 litrowym
      garnkiem, który sprawił, że warzenie odbywało się w znacznie
      bardziej komfortowych warunkach niż poprzednio.
      Przejdźmy do konkretów...

      Comment

      • Jaroslav
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        🍼
        • 2005.10
        • 967

        #33
        Warka III - Bukowieckie Brown Ale

        Data warzenia: 26 sierpień

        Receptura (lekko zmodyfikowana wersja Brown Ale wg Browamatora):
        - słód pilzneński 3,5 kg
        - słód karmelowy jasny 0,5 kg
        - słód Carafa typ I 0,2 kg
        - drożdże Safale S-04
        - 32g chmiel goryczkowy "Magnum" a-kwasy 14% (szyszka)
        - 30g chmiel aromatyczny "Lomik" a-kwasy 5% (szyszka)
        - woda mineralna Staropolanka

        Zacieranie:
        - 30 min / 62C
        - 30 min / 70C
        Chmielenie - 60 minut:
        - goryczkowy 60 minut
        - aromatyczny 10 minut

        To warzenie sprawiło mi chyba najwięcej frajdy. Mam nadzieję,
        że wynikiem tego spotkania towarzyskiego będzie powstanie
        kolejnego domowego browaru (na co się bardzo poważnie zapowiada )

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav
          - 30g chmiel aromatyczny "Lomik" a-kwasy 5% (szyszka)
          Skąd takie cudo wytrzasnąłeś

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23954

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Skąd takie cudo wytrzasnąłeś
            pewnie wyhodował
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Jaroslav
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              🍼
              • 2005.10
              • 967

              #36
              http://www.wes.com.pl/ , chmiel przechomikowany

              Comment

              • Jaroslav
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                🍼
                • 2005.10
                • 967

                #37
                Po 8-dniowej fermentacji większość warki nr III została
                przelana na cichą. Niewielka ilość piwa została już
                zabutelkowana (jestem ciekaw, jaki będzie to miało
                wpływ na smak piwa).

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #38
                  Czyżby browar zawiesił działalność ?

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Jaroslav
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    🍼
                    • 2005.10
                    • 967

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Czyżby browar zawiesił działalność ?
                    Trochę szalony czas w życiu nastał, ale tak
                    właśnie myślę nad wygospodarowaniem jednego
                    dnia na uwarzenie portera (Dzidek mnie tak
                    natchnął). Ostatnia sesja ma się ku końcowi, więc
                    warto byłoby pomyśleć o uczczeniu tej wiekopomnej
                    chwili

                    Comment

                    • Jaroslav
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      🍼
                      • 2005.10
                      • 967

                      #40
                      Warka IV - Wielkanocny Dunkel

                      Warka nie powstałaby, gdyby nie życzliwość kolegi
                      Macbie. Ogromne dzięki za sprezentowanie surowców

                      Receptura Browamatora na ciemną pszenicę,
                      zmodyfikowałem jedynie chmiel (granulat na szyszki).

                      1,3 kg słód pilzneński Weyermann
                      1,9 kg słód pszeniczny jasny Weyermann
                      0,6 kg słód monachijski Weyermann
                      0,2 kg słód Carawheat
                      0,05 kg słód pszeniczny czekoladowy

                      10 gram chmielu goryczkowego Marynka
                      40 gram chmielu aromatycznego Lubelski

                      Warzenie także wg instrukcji:
                      Do 15 l wody o temperaturze 46C wsypałem 4 rodzaje słodów/ przerwa 10 min
                      przerwa 15 min/ 53C
                      przerwa pół godziny/63C
                      przerwa 10 min/72C
                      wsyp słodu pszenicznego czekoladowego
                      podgrzanie do temperatury 78C

                      Gotowanie 75 minut
                      po 10 minutach: 15 gram chmielu aromatycznego i 10 gram chmielu goryczkowego
                      po 50 minutach: kolejna porcja (15 gram) chmielu aromatycznego
                      tuż przed końcem dodałem kolejne 10 gram chmielu Marynka

                      Jako, że warzenie było totalnym zaskoczeniem - nie udało się zorganizować
                      woreczka na chmiel (tudzież rajstop). Staraliśmy się by piwo było mimo
                      wszystko w miarę klarowne. Filtracja i inne zabiegi sprawiły, że ostatecznie
                      powstało 18 litrów o ballingu 11.

                      Comment

                      • Jaroslav
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        🍼
                        • 2005.10
                        • 967

                        #41
                        Wczoraj piwo przenieśliśmy na fermentację cichą.
                        Dołączam etykietę:
                        Attached Files

                        Comment

                        • Jaroslav
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          🍼
                          • 2005.10
                          • 967

                          #42
                          Warka V - porter świąteczny (w stylu angielskim)

                          Warka V - porter świąteczny (w stylu angielskim)

                          Witam po 8 miesiącach Tym razem uwarzyliśmy portera
                          w stylu angielskim. Receptura wg. Browamatora.

                          Słód pilzneński 3,6 kg
                          Słód karmelowy ciemny 200 g
                          Słód barwiący 200 g
                          drożdże Safale S-04

                          Jest to nasz debiut z granulatem i muszę przyznać, że
                          mi się spodobało.
                          25 g goryczkowego Marynka
                          25 g aromatyczny Lubelski

                          Woda: niskomineralizowana Eden z ujęcia Nowe w Krzeszowicach.

                          Zaczęliśmy też trochę inaczej niż dotychczas. Na ogół podgrzewałem
                          część wody w czajniku elektrycznym, a później dolewałem odpowiednią
                          ilość wody zimnej. W tej warce 17 l wody podgrzaliśmy od "zera" do temperatury
                          68 stopni. Nastąpiła 40 minutowa przerwa, aż do negatywnej próby jodowej.
                          Podgrzanie zacieru do 77 stopni i dodanie słodu barwiącego. Przerwa 10 minut.
                          Filtracja. 55 minut gotowania z chmielem goryczkowym, a następnie 15 minut z
                          dodatkiem aromatycznego. Obecnie czekam, aż temperatura zejdzie do 22 stopni
                          i zadam drożdże.
                          Wyszło 20 litrów. 11,5 BLG.

                          Comment

                          • Jaroslav
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            🍼
                            • 2005.10
                            • 967

                            #43
                            Były małe problemy ze startem drożdży, ale w
                            końcu fermentacja burzliwa przebiegła prawidłowo.
                            Obecnie 4 dzień fermentacji cichej.

                            Comment

                            • Jaroslav
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              🍼
                              • 2005.10
                              • 967

                              #44
                              Rozlew V warki nastąpił 13.01.
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X