To już chyba tradycja, co warka to inny skład personalny.
Tym razem warzyliśmy w czwórkę: Ania, Patrycja, Krzychu
(jak na razie jedynie czytelnik, ale mam nadzieje, że się
wkrótce ujawni i stanie się aktywnym forumowiczem).
Warzenie odbyło się pod Wągrowcem, stąd nazwa
trzeciej warki (od Bukowca).
Z nowości sprzętowych mogę pochwalić się 30 litrowym
garnkiem, który sprawił, że warzenie odbywało się w znacznie
bardziej komfortowych warunkach niż poprzednio.
Przejdźmy do konkretów...
Receptura (lekko zmodyfikowana wersja Brown Ale wg Browamatora):
- słód pilzneński 3,5 kg
- słód karmelowy jasny 0,5 kg
- słód Carafa typ I 0,2 kg
- drożdże Safale S-04
- 32g chmiel goryczkowy "Magnum" a-kwasy 14% (szyszka)
- 30g chmiel aromatyczny "Lomik" a-kwasy 5% (szyszka)
- woda mineralna Staropolanka
Zacieranie:
- 30 min / 62C
- 30 min / 70C
Chmielenie - 60 minut:
- goryczkowy 60 minut
- aromatyczny 10 minut
To warzenie sprawiło mi chyba najwięcej frajdy. Mam nadzieję,
że wynikiem tego spotkania towarzyskiego będzie powstanie
kolejnego domowego browaru (na co się bardzo poważnie zapowiada )
Po 8-dniowej fermentacji większość warki nr III została
przelana na cichą. Niewielka ilość piwa została już
zabutelkowana (jestem ciekaw, jaki będzie to miało
wpływ na smak piwa).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Czyżby browar zawiesił działalność ?
Trochę szalony czas w życiu nastał, ale tak
właśnie myślę nad wygospodarowaniem jednego
dnia na uwarzenie portera (Dzidek mnie tak
natchnął). Ostatnia sesja ma się ku końcowi, więc
warto byłoby pomyśleć o uczczeniu tej wiekopomnej
chwili
Warka nie powstałaby, gdyby nie życzliwość kolegi
Macbie. Ogromne dzięki za sprezentowanie surowców
Receptura Browamatora na ciemną pszenicę,
zmodyfikowałem jedynie chmiel (granulat na szyszki).
1,3 kg słód pilzneński Weyermann
1,9 kg słód pszeniczny jasny Weyermann
0,6 kg słód monachijski Weyermann
0,2 kg słód Carawheat
0,05 kg słód pszeniczny czekoladowy
Warzenie także wg instrukcji:
Do 15 l wody o temperaturze 46C wsypałem 4 rodzaje słodów/ przerwa 10 min
przerwa 15 min/ 53C
przerwa pół godziny/63C
przerwa 10 min/72C
wsyp słodu pszenicznego czekoladowego
podgrzanie do temperatury 78C
Gotowanie 75 minut
po 10 minutach: 15 gram chmielu aromatycznego i 10 gram chmielu goryczkowego
po 50 minutach: kolejna porcja (15 gram) chmielu aromatycznego
tuż przed końcem dodałem kolejne 10 gram chmielu Marynka
Jako, że warzenie było totalnym zaskoczeniem - nie udało się zorganizować
woreczka na chmiel (tudzież rajstop). Staraliśmy się by piwo było mimo
wszystko w miarę klarowne. Filtracja i inne zabiegi sprawiły, że ostatecznie
powstało 18 litrów o ballingu 11.
Witam po 8 miesiącach Tym razem uwarzyliśmy portera
w stylu angielskim. Receptura wg. Browamatora.
Słód pilzneński 3,6 kg
Słód karmelowy ciemny 200 g
Słód barwiący 200 g
drożdże Safale S-04
Jest to nasz debiut z granulatem i muszę przyznać, że
mi się spodobało.
25 g goryczkowego Marynka
25 g aromatyczny Lubelski
Woda: niskomineralizowana Eden z ujęcia Nowe w Krzeszowicach.
Zaczęliśmy też trochę inaczej niż dotychczas. Na ogół podgrzewałem
część wody w czajniku elektrycznym, a później dolewałem odpowiednią
ilość wody zimnej. W tej warce 17 l wody podgrzaliśmy od "zera" do temperatury
68 stopni. Nastąpiła 40 minutowa przerwa, aż do negatywnej próby jodowej.
Podgrzanie zacieru do 77 stopni i dodanie słodu barwiącego. Przerwa 10 minut.
Filtracja. 55 minut gotowania z chmielem goryczkowym, a następnie 15 minut z
dodatkiem aromatycznego. Obecnie czekam, aż temperatura zejdzie do 22 stopni
i zadam drożdże.
Wyszło 20 litrów. 11,5 BLG.
Comment