Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C

    czy mogę wsypać od razu do zacierania?

    tzn. piwko nie ma być 'palone' ale normalne ciemne coś w rodzaju porterka:

    Marek
    Generalna zasada przy palonych słodach jest taka, że możesz dodać je do zacierania jeśli chcesz uzyskać smak spalenizny. Jeśli chcesz uzyskać tylko barwę to dodajesz ześrutowany słód do filtracji. Możesz też zrobić "wyciąg" z palonego słodu rozpuszczając go w wodzie i jak już puści kolor to odsączasz i dodajesz do przefiltrowanej brzeczki.

    A mogę spytać jaki masz pomysł na to piwo? Dosyć dużo tego palonego dodajesz. Jeśli chcesz zrobić ciemniaczka, to jak najbardziej wyjdzie, ale możesz też wzbogacić recepturę o inne słody np karmel jasny. Zależy do czego zmierzasz Chyba, że chcesz poeksperymentować więc już się nie wtrącam

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #32
      Dzięki za zainteresowanie!

      Ogólnie chcę zrobić 'bardzo ciemne piwo z piękną pianką' i trochę mocniejsze (~6%?)... tyle wiem bo jeszcze w swej krótkiej karierze nie zacierałem ciemnego.

      Ale - Okocim Palone jest za bardzo 'palone', to chyba byłby porter?

      No a przy okazji - Okocim Palone to styl STOUT?

      wrrr o ludzie kiedy poznać te wszystkie gatunki piw?

      czyli zasyp byłby taki

      4500g pilzeński
      500 karmel jasny (128EBC ze Strzegomia może być? chyba że wybrać coś z tego:carared, caraamber lub caraaroma?)

      toto jako zasyp do zacierania, podczas filtracji (na początku?) wsypuję carafa (ześrutowany)

      przerwy ??? wrocławskie ? 30/30 i 63`C, 73`C, czy dodać białkową 50`C na 10min.

      do gotowania 50g goryczki i 35g aromatu na 10 min. przed końcem .


      dzięki za porady! Marek
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Po pierwsze: weź pod uwagę, że Marynki są różne, tzn. mają różną zawartość alfakwasów. Najlepiej jest sugerować się własnym piwem wykonanym wcześniej z użyciem posiadanego aktualnie chmielu.

        Co do słodu carafa - nie napisałeś, który typ carafy posiadasz. W każdym razie za dużo go chcesz wsadzić do brzeczki, a im więcej EBC, tym mniej powinieneś dać.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #34
          no carafa III 1300-1500 ma być ciemne (czarne), no i niestety tyle kupiłem, i już ześrutowany, a z drugiej strony 250g dzielić?

          No chyba że - jeśli mam walnąć gruby błąd to przecież można oddzielić i zgrzać w folii.

          dzięki za porady!

          już powoli mam plan - jeszcze przemyślę.

          Marek
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Nie jestem pewien, ale jeżeli piwo ma być czarne, to trzeba będzie sypnąć cała carafę, przecież nie ma w tym żadnego innego ciemnego słodu. Powinno być 250 g karmela ciemnego i wtedy wystarczy 100 g carafy.

            Z takiej ilości barwiącego będziesz miał dość intensywną spaleniznę w smaku. Dlatego smaki ciemniaków łagodzi się karmelem jasnym, który już dość mocno ściemnia brzeczkę, i daje mniej słodów palonych. Ewentualnie można stosować carafę spezial, która jest mniej gorzka.

            Jakbyś chciał dzielić ten słód, to zgrzewanie folii sobie odpuść, po prostu przechowaj resztę w szczelnie zakręconym, czystym słoiku. Może być nawet w lodówce, chociaż nie ma to żadnego znaczenia.
            Last edited by Krzysiu; 2006-04-05, 13:00.

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #36
              oki! serdeczne dzięki za wszystkie rady!




              Marek
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Moim zdaniem jeśli będzie to piwo tylko z pilzneńskiego i carafy będzie dość ubogie w smaku. Dodałabym karmela jasnego, albo jasnego i ciemnego i mniej carafy.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Moim zdaniem jeśli będzie to piwo tylko z pilzneńskiego i carafy będzie dość ubogie w smaku. Dodałabym karmela jasnego, albo jasnego i ciemnego i mniej carafy.
                  eee ! dzięki poradom z tego forum zmieniłem zdanie!

                  -4500 pilzeński
                  -250 Strzegom karmel 128
                  -250 car (ared, amber aroma?)
                  -100 carafa (wywar filtrowany do brzeczki)

                  10/20/40 50/63/73

                  -35 goryczki
                  -35 aromatu

                  safelager z odzysku (chyba że nie wystartują)

                  Marek
                  Last edited by Marek-C; 2006-04-05, 13:53.
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                    czyli zasyp byłby taki

                    4500g pilzeński
                    500 karmel jasny (128EBC ze Strzegomia może być? chyba że wybrać coś z tego:carared, caraamber lub caraaroma?)

                    toto jako zasyp do zacierania, podczas filtracji (na początku?) wsypuję carafa (ześrutowany)

                    przerwy ??? wrocławskie ? 30/30 i 63`C, 73`C, czy dodać białkową 50`C na 10min.

                    do gotowania 50g goryczki i 35g aromatu na 10 min. przed końcem .
                    Jeśli zdecydujesz się na karmel jasny to zacieraj go razem z pilzneńskim. Palone słody zostaw na dodatek do filtracji lub na osobne przyrządzenie w garnuszku. W obydwu przypadkach palone też śrutujesz

                    Przerwy zależą od tego co chcesz uzyskać. Tak w wielkim skrócie to jeśli chcesz mieć bardziej wytrawne to wydłuż przerwę w 63st względem tej przy 73st. Jeśli chcesz mieć słodowy posmak piwa to może być 20 min 63st i 40 mi 73st. To by przykład
                    Proponuję jeszcze zrobić przerwę wcześniej w 55 st i na jakieś 10 min przetrzymać.

                    Z chmielem to Marusia ma rację. Sprawdź ile alfakwasów ma posiadany przez Ciebie chmiel i na przyszłość porównaj, będziesz wiedział czy zmiejszać porcje w następnych warkach, czy zwiększać
                    Ponieważ jednak robisz mocne i ciemne piwo, to i tak leżakowanie go nie ominie. Przynajmniej pół roku w butelkach, żeby paloność złagodniała i piwo "przegryzło się". Wtedy może się okazać, że goryczka chmielowa też złagodniała do granic niewyczuwalności. Także zastanów się i zapisz sobie wszystko dokładnie żebyś mógł przy następnych warkach mieć odniesienie, i wiedzieć co chcesz zmienić.

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #40
                      Palone o parametrach 1300-1500 ebc wystarczy, że dodasz 50 g na samą filtrację, a już będziesz miał baaardzo ciemne piwo. Ja dodaję max 20 g żeby mieć ciemnego koźlaka.
                      Last edited by joelka; 2006-04-05, 13:52.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        ... Palone słody zostaw na dodatek do filtracji lub na osobne przyrządzenie w garnuszku...
                        Nie chcę nadmiernie mieszać, ale to zbędna fanaberia. Ja od zawsze wszystkie słody śrutuję i zacieram razem. Nie ma potrzeby komplikowania sobie życia.

                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 817

                          #42
                          Krzysiu, ja też nigdy nie robiłam osobno w garnuszku palonych, ale wydaje mi się, że powinno się podawać wszystkie opcje osobom pytającym, a nie narzucać im własne sposoby jako te jedyne.
                          A fakt jest faktem, że jak zatrze palone razem z pilzeńskim, to będzie miał nieprzeciętną paloność w smaku przy takich proporcjach. Ja stawiam na zmniejszenie palonego do 50 g, ześrutowanie i wrzucenie do filtacji. To moja propozycja a nie dogmat.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            Ja sama dodaję słodów palonych na koniec zacierania, ale piłam bardzo wiele piw Krzysia i żadne nie miało smaku spalenizny, sama zamierzam następnym razem dodać na początek zacierania, żeby sprawdzić ten efekt.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                              ... wydaje mi się, że powinno się podawać wszystkie opcje osobom pytającym, a nie narzucać im własne sposoby jako te jedyne...
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                              ... Palone słody zostaw na dodatek do filtracji lub na osobne przyrządzenie w garnuszku...
                              To jest przedstawienie opcji? Nic nie napisałaś, że można zacierać razem. A zresztą, czy ja komuś coś kazałęm? Napisałem tylko, jakie jest moje zdanie na ten temat.

                              Przeanalizowałem około dwóch tysięcy receptur z sieci. Nie znalazłem ani jednego przykładu, który zalecałby słód barwiący dodawać później niż do zacierania. Zdaje się, że ten patent to specjalność wyłącznie tego forum. Jak ktoś nie chce spalenizny, to niech stosuję carafę spezial lub ekstrakt barwiący od WESa. A najlepiej regularny karmel spożywczy, ten ma barwę 26.000 EBC.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Ja sama dodaję słodów palonych na koniec zacierania, ale piłam bardzo wiele piw Krzysia i żadne nie miało smaku spalenizny...
                                Bo tego, co miało, Tobie nie dałem

                                Ale to było na samym początku.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X