Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Mikrobrowar "Podleśny"
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaTerz
Comment
-
-
No i nie ma płatków jęczmiennych! jest kaszka jęczmienna - to można tego wsypać?
ew. zakupiłem płatki owsiane? (zwykłe to tego ) - czyli skleikować wrrrrrrr!
dodać tej kaszy czy płatków owsianych - czy niczego nie dodawać?
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-Ca ja skąd mam to wiedzieć?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo to nie dodawaj, jak nie wiesz
a se dodam! i bedem wiedział! i co?! a se potem wypije!
a w wyszukiwarce znalazłem: wpływają korzystnie na pienistość i treściwość piwa
cie chwasty jedne!
a żeby wam jeszcze bardziej było zal to dodam że mam błyskawiczne owsiane (to te co wpływają - to z wyszukiwarki)
MarekLast edited by Marek-C; 2006-04-06, 21:15.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Są tacy, którym sztuka stwarzania i pokonywania niemałych trudności sprawia satysfakcję
Płatki i w ogóle surowce niesłodowane są zbędne, chyba, że chce się tworzyć jakiś określony styl piwa, w który taki dodatek jest typowy. Surowce niesłodowane dodaje się głównie w celu obniżenia kosztów produkcji, a nie poprawy jakości piwa. A jakby ktoś miał wątpliwości, to w Reinheitsgebot stoi wyraźnie: słód, chmiel i woda.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuSą tacy, którym sztuka stwarzania i pokonywania niemałych trudności sprawia satysfakcję
Płatki i w ogóle surowce niesłodowane są zbędne, chyba, że chce się tworzyć jakiś określony styl piwa, w który taki dodatek jest typowy. Surowce niesłodowane dodaje się głównie w celu obniżenia kosztów produkcji, a nie poprawy jakości piwa. A jakby ktoś miał wątpliwości, to w Reinheitsgebot stoi wyraźnie: słód, chmiel i woda.
tia! tylko że cały ten Reinheitsgebot powstał z powodu braku pszenicy na pieczywo - z tego co wiem! Zresztą były wyjątki ...browary ksiązęce. Więc czy aby napewno chodziło o smak piwa....
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNo właśnie, a ja jestem, więc w ramach klęczenia na grochu spróbuj zrobić normalne piwo, bez wydziwiania z płatkami. Założę się, że w ostatecznym efekcie będziesz zadowolony.
O 18:40 kończyłem już filtrację, więc pokornie proszę o odłożenie pokuty do następnej warki!
Marek
ps. dzięki za pomoc!Last edited by Marek-C; 2006-04-08, 20:26.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
No trzeba to opisać #7 Eksperymentalne:
-pilzeński 4500g
-caraaroma 250g
-karmel jasny 250g
-carafa 60g (echh +50g)
-płatki owsiane błyskawiczne 500g
-kaszka jęczmienna 500g (a co miałem z tym zrobić?!)
-10 min 53`C
-30 min 63`C
-40min 73`C
-75`C 10min i stop (no i zauważam że ... nie dodałem carafy!, dlatego do zacieru leci te 60g i dodatkowo 50g dogarnuszka z wodą)
Filtracja długa.
chmiel
-44g goryczka szyszka a-kw 7% w dziesiątej minucie
-50g aromat granulat a-kw 3.8% w 80 minucie
gotowanie 90 min. od 47 minuty przykrywam pokrywką - ale mam otworek którym uchodzi para.
chłodzenie - chłodnica BA ok. 25min, 45l wody (i wysiadł termometr ) pewnie <30`C
-23l 15.5blg,
drożdże safelager S23, (w sloiku, po wyjęciu z lodówki i dodaniu brzeczki po pomiarze, brak piany) w niedzielę rano temp. 18`C i piękna piana ~10cm i bulgota.
Temp fermentacji 12`C
(następne piwo będzie 'Pokutne')Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
Comment