Widzę, że ja po prostu zostawiając pokrywką gara szczelinę taką jak przy gotowaniu ziemniaków wyrzucam całą magię z gotowania, że niby jakieś kominy i wywietrzniki
Mikrobrowar "Podleśny"
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecWidzę, że ja po prostu zostawiając pokrywką gara szczelinę taką jak przy gotowaniu ziemniaków wyrzucam całą magię z gotowania, że niby jakieś kominy i wywietrzniki
Comment
-
-
#8 PILS?
-4000g pilzenski
-250g caramber
-180g carapils
-50`C 10min.
-63`C 30min.
-73`C 40min.
(temperatury oczywiście trochę +/-, do tego termometr CO - robię +6`C)
-78 i stop, 20 min i filtracja (dzięki uwadze Krzysia aby wysładzać jak jeszcze jest brzeczka, jest szybka) 26l +5l wysłodzin
-gotowanie 70 min.
chmiel
-25g goryczka 8.7% w 10 minucie
-25g aromat 3.5% w 40 minucie
-50 g aromat 3.8% w 60 minucie
chłodzenie trochę długo, może za mały przepływ wody? dodane wody wysłodkowe ok. 3l gotowane osobno
26l ~11.8blg
drożdże Safelager S23 z rehydratyzowane z saszetki (nic nie było z odzysku!)
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
dobra czas się pochwalić: (skończył się Wielki Post i można było piwkować)
#3 ALE zestaw BA: dość dobrze chmielone, trochę wytrawne i jak na mój smak za mały 'bukiet słodów'(okłamał mnie termometr?), piana ładna, nagazowanie OK, kolor bursztynowy, trochę za duży posmak chmielu, musi jeszcze poleżakować, wyklarować się .
#4 jak na mój gust wielki sukces! piękna piana utrzymująca się długo, smak przyjemny, łagodny ale nie 'pusty', kolor jasny, nagazowanie OK. drożdże S23 przyklejają się do dna butelki tak że można wylać prawie do końca.
#5 INDIA ALE jeszcze poleżakuje, ale podobne do #3 - jeszcze mętne i szkoda otwierać butelek, jedna była niepełna dlatego otwarłem. Już nagazowane i się pieni, kolor ciemny bursztyn.
#6 zabutelkowane wczoraj (21x0.5l, 19x0.65l, 4x0.33l) klarowne, mam nadzieję że nie wyjdą mi z tego granaty, bo czuć gazik w zielonym piwie. Smak trochę za delikatny, ale to zielone piwo.
#7 'ciemne doświadczalne' nadal burzliwa
#8 'pils?' burzliwa - stoi w piwnicy i fermentuje.
#4, #6, #7 i #8 zrobione na safelagerach S23 no i ... trudno teraz wstawić fermentor do kuchni - się rodzina odzwyczaiła!
#4 i #6 dostały pod koniec gotowania mchu irlandzkiego i są pięknie klarowne, zobaczymy co będzie z #8 bo do głównego gara zapomniałem dodać, tylko trochę do wód wysłodkowych ~4l gotowanych osobno.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#9 Ciemniejszy Lager 26.04.2006 (15:30 -22:00)
zasyp
-4050g pilzeński
-230g carapils
-250g carared
-250g karmel128
-50`C 15min
-63`C 31min
-73`C 35min
-75 STOP
20min i filtracja.
gotowanie 70 min,
-50g goryczka w 10 min.
-50g aromat w 60 min, plus mech irlandzki.
chłodzenie ~30min./45l wody do 28`C.
22l 13.5 blg. (miało być 12, ale za mało wysładzałem)
drożdże Safelager S-23 1 rzut po burzliwej #8, wystartowały ładnie, temp. fermentacji ~12`C.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
no dobra kolejna relacja:
#7 poszło wreszcie dnia 04.05 na cichą! (a i tak dzisiaj rano w rurce 'bulk'!), w smaku jest 'wytrawne' oj będzie na zimę! Pięknie- miesiąc fermentacji burzliwej! Czyżby to skutek 'eksperymentów'?
#8 poszło do butelek w tym samym dniu - 25.5l -> 30x0.5, 10x0.65l, 10x0.33l, smak przyjemny jak się nagazuje to w lecie będzie fajne lekkie piwko.
Tak ogólnie to dochodzę że te moje dolniaki Safelager S-23 to jakieś leniuchy są.
MarekLast edited by Marek-C; 2006-05-06, 07:58.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CNo trzeba to opisać #7 Eksperymentalne:
-pilzeński 4500g
-caraaroma 250g
-karmel jasny 250g
-carafa 60g (echh +50g)
-płatki owsiane błyskawiczne 500g
-kaszka jęczmienna 500g (a co miałem z tym zrobić?!)
Zabutelkowane! 20 x 0.5, 15 x 0.65 +7 x 0.33l
miesiąc fermentacji burzliwej + 12 dni cichej!
w smaku STOUT (na dolniakach) ale kopie! WOW! a z wyliczeń wychodzi że ~5.6%alc.
(blg pocz. 15.5, końcowe ~4.5-4.7)
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#10 18.V.2006 godz. 16-22
zasyp
-4000g pilzeński
-250g monachijski
-250g cararoma
-250g carared
-65-67`C 70min (można było szybciej ale woda do wysładzania nie była gotowa)
-do 78`C i stop
20 min i filtracja (trwa 20min )
gotowanie 75 min
(w drugim kegu 50l, no nareszcie nie trzeba kombinować z fermentorem, przelewaniem myciem itd.)
chmiel
-30g goryczka szyszki w 20 minucie α=7%
-50g aromat granulat w 73 minucie α=3.8%
chłodzenie 25min do ok. 28`C
Dzieki koledze Buranowi drożdże Wyeast Irish Ale. Dzięki serdeczne.
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
O godzinie 16 po powrocie z pracy sztorm w rurce! Czerwona przykryweczka jest uporczywie zrzucana z rurki!
Coś kolega Buran przegłodził drożdżyki oj przegłodził!
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CO godzinie 16 po powrocie z pracy sztorm w rurce! Czerwona przykryweczka jest uporczywie zrzucana z rurki!
Coś kolega Buran przegłodził drożdżyki oj przegłodził!
Marek
Comment
-
-
#11 24.05 (godz. 15:50-22:15)
-pilzeński 2000g
-monachijski 2500g
-carmel128 250g
-carapils 250g
-caraaroma 100g
-50`C 20min
-64`C 40min
-73`C 40min
-78 STOP
30min (czekam na gorącą wodę) i filtracja 20min
gotowanie 80min
chmiel
-40g goryczka w 10min.
-50g aromat w 75 min.
chłodzenie 30 min
29l 11blg
dzisiaj rano pięknie pracują drożdże z odzysku po #7Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#12 03.06.2006 jakiś kolorowy lager
zasyp
-pilzeński 2000g
-monachijski 2250g
-cararoma 150g
-carapils 250g
-karmel strzegom128 250g
-50`C 15min.
-63`C 45min.
-73`C 50min.
-75`C Stop 20min. i filtracja (szybka - wlewam wodę wysłodkową już od początku)
gotowanie 105min.
chmiel
-25g goryczka α=8.7% w 10min. granulat
-15g goryczka α=7% w 60 min. szyszka(bo tak mi się zachciało!)
-50g aromat α=3.7 w 102min. szyszka
chłodzenie ok. 25min do 28`C (ale jest znaczna różnica temperatur w zależności od poziomu!)
25l blg 12`
drożdże S-23 z odzysku, startują ładnie 04.06, po południu jest burza w rurce!Last edited by Marek-C; 2006-06-04, 17:28.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
Comment