#6 - piwo musi poleżakować!
Mikrobrowar "Podleśny"
Collapse
X
-
-
hmmm czas uzupełnić zapiski:
10.06.2006 #13 (demonstracja ważenia - dla kolegi)
-pilzeński 4000g
-monachijski 1000
-carapils 250g
-cararoma 250g
-50˚C 15 min
-63˚C 43 min
-74˚C 47 min
-79˚ STOP 20 min i filtracja (szybka 15min)
gotowanie
-96 min
-goryczka szyszka α=7% 40 g w 10 minucie
-aromat szyszka α=3% w 90 minucie
drożdże S-23 po #12, startują ładnie
28 l blg ? chyba ok. 11 (zdaje się nie zmierzyłem!)
zlane na cichą 03.07
#14 07.07.2006 ('pokutne-Krzysiowe')
-4500g pilzeński
-2000g monachijski
-500g Strzegom 128
-75g carafo III 1300-1500 (w 60 minucie)
-65-68˚C 120 min.
-78˚C 20 min. filtracja szybka.
gotowanie
-95min
-20g goryczka szyszka α=7% w 10 min.
-25g goryczka granulat α=8.7% w 10 min.
-50g aromat szyszka α=3.5% w 92 min.
-25l blg 15
drożdże Irish Ale po #10 - startują ładnie.
Trochę słaba wydajność, ale chciałem zrobić coś mocniejszego i skończyłem wysładzanie przy 5 blg, no i dużo szyszki do gotowania było - se popiła!
2 litry wysłodzin 5blg poszło do kwasu chlebowego - zobaczymy co z tego będzie!
('próbka doświadczalna' czyli zlewki po pomiarze blg i jakieś resztki poszły do słoiczka po drożdżach - po 4 dniach próbuję i - oj! mocne to będzie!)
Martwi mnie #10 - mętne i mętne!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#15 16.07.2006 15-21
(wzór z książki)
-pilzeński 4000g
-monachijski 1000g
-carafa III 1300-1500 35g
(ok. 18 l wody)
-44˚C 5min.
-50˚C 20min.
-66˚C 100min.
-78˚C i stop 20 min i szybka filtracja do ok. 2 blg, wysładzanie od samego początku filtracji.
chmiel:
-goryczka granulat α=8.7% 25g w 10 min.
-aromat szyszka α=3.7% w 90 min.
gotowanie ogółem 100min.
wyszło 25l 12blg, zadane Irish Ale po burzliwej #10,Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
wrrr!
#14 i #15 zabutelkowane, niestesty #15 zrobiło się kwaskowate! I to przez własną głpotę - mam zapisane że 'drożdże trochę dziwne'!
Nic poszły do piwnicy i czekamy, a nóż-widelec będzie się to dało wypić (ostatecznie po dłuższym treningu w lecie....)
#14 chyba będzie dobre może trochę za bardzo 'wytrawne', ale poleży i dopiero ocenię.
Marek
ps. do najmądrzejszego na tym forum: #7, o które był spór jest zachwalane przez pijących!
Nawet usłyszałem: a wolę to Twoje ciemne niż tego 'trapistę' ! O!
A piliśmy to (pierwsze - dubbel)Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#16 przeniczne (wg. Zach Waissen) 09 IX 2006 (g. 15-22)
-3000g pszeniczny jasny (ale to się ciężko śrutuje! dodatkowo przykręciłem na drobniejsze - wg. porad kol. Zacha)
-2000g monachijski
-250g carapils
całość wsypana do 18l wody 38˚C (pH 6.8 dodałem 2.5cm³ kwasu mlekowego uzyskuję pH ok. 5.5)
-44˚C 10min.
-66˚C 80mn.
-76˚C STOP - filtracja bez problemów! Strachy na lachy!
Gotowanie 90min.
-chmiel goryczka szyszka α=7% 38g w 8 minucie.
Chłodzenie 30 min. ~30˚C (bo woda w kranie ciepła!)
Uzyskałem 27l 14blg! Czy to zasługa kwasu mlekowego - pH?
Dolewam 1.5l przegotowanej wody.
Drożdże 3068 (dzięki Kony) starują w niedzielę ok. 12 i zasuwają aż miło!
W poniedziałek muszę unieść pokrywę bo piana zatkała rurkę fermentacyjną! Zapach jest piękny - już chcę się tego napić!
MarekLast edited by Marek-C; 2006-09-12, 09:30.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CJestem ciekaw czy ktoś to czyta?
Bo hmmm... tego, dobra - poczekam bo dla siebie to mam kajecik i mi starcza. Potrzebne to komu jeszcze?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CJestem ciekaw czy ktoś to czyta?
Bo hmmm... tego, dobra - poczekam bo dla siebie to mam kajecik i mi starcza. Potrzebne to komu jeszcze?
Osobiście bardzo lubię czytać Twoje posty i nie tylko w Twoim Warzeniu, więc potrzebne jak najbardziej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CJestem ciekaw czy ktoś to czyta?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Dzięki! Bo już miałem przestać.
#17 16.09.2006 15-22
Trappist
-1000g wiedeński
-3100g pilzeński
-2200g monachijski
-500g Strzegom karmel 128
-200g carapils
-30g carafaIII 1300-1500
-500g płatki jęczmienne błyskawiczne
Wsypane do 21l wody 66˚C (w kegu 30l to już dużo)
-65˚C 95min.
-75˚C STOP 20min i filtracja ~22min.
Gotowanie 110min
Chmiel:
45g granulat goryczka marynka α=8.7% w 10min.
40g szyszka aromat α=3.7% lubelski w 105min.
Plus 500g cukier trzcinowy w 90min.
Chłodzenie ~30min do ok 28˚C
Wyszło 23l 18˚blg, zadane drożdże Trappist High Gravity
Resztki ~8l 8˚blg - doświadczalnie zagotowałem 30min, dodałem chmielu (5g?) 150g cukru kandyzowanego, i zadałem Irish Ale - zobaczymy co z tego wyjdzie.
W poniedziałek burza w rurce, niestety we wtorek ustała - chyba z powodu temperatury ~16˚C! W środę przyszły zabawki (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=63750) i powoli wznowiła się fermentacja.Last edited by Marek-C; 2006-09-21, 11:16.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopistaJa też czytam, licząc na to, że etykiety pokazane w poście 95 zmienią się kiedyś na wyprodukowane własnoręcznie przez Ciebie
pamiętam, pamiętam!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#18 pszeniczne 18.09.2006 (13-21)
-2000g wiedeński
-2000g pszeniczny jasny 3-5EBC
-1000g pszeniczny ciemny 14-18EBC
wsypane do ~17l wody(+2.5cm³ kwasu mlekowego) 39˚C
-44˚C 20min.
-66˚C 90min.
-75˚C STOP 20 min. i filtracja trochę wolniej niż przy #16, ale i tak nie tragednia ~40-50min.
Gotowanie 100min.
Chmiel:
-40g granulat goryczka α=8.7% w 5min.
Chłodzenie ~40 min. ~28˚C (chyba zasilanie 'zimna od góry' nie jest lepsze od poprzedniego 'zimna od dołu').
Wyszło 25l 12.5˚blg (hmmm poprzednio przy #16 było lepiej!)
drożdże - druga połowa 3068.
Drożdże startują na drugi dzień wieczorem (wtorek), w środę fermentor dostaje ogrzewanie (wspólne do trappisty i pszenicy: 9m kabla grzewczego starcza na dwa fermentory) bulka pięknie!
ps. do wody do piwa #17 też dodałem 3cm³ kwasu mlekowegoLast edited by Marek-C; 2006-09-21, 11:28.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Aha! Za drożdże Trappist High Gravity dziękuję koledze Kham-owi!
Marek
ps. Lambiki niestety ... poleciały bo coś niezbyt zapach wydawały - szkoda.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
Comment