Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #91
    #6 - piwo musi poleżakować!
    Attached Files
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #92
      jak to się robi?
      (jakieś zlewki z #12 poszły do słoika po odzyskanych S-23 w celach 'naukowych')
      Attached Files
      Last edited by Marek-C; 2006-06-04, 19:33.
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #93
        hmmm czas uzupełnić zapiski:


        10.06.2006 #13 (demonstracja ważenia - dla kolegi)

        -pilzeński 4000g
        -monachijski 1000
        -carapils 250g
        -cararoma 250g

        -50˚C 15 min
        -63˚C 43 min
        -74˚C 47 min
        -79˚ STOP 20 min i filtracja (szybka 15min)

        gotowanie
        -96 min
        -goryczka szyszka α=7% 40 g w 10 minucie
        -aromat szyszka α=3% w 90 minucie

        drożdże S-23 po #12, startują ładnie

        28 l blg ? chyba ok. 11 (zdaje się nie zmierzyłem!)
        zlane na cichą 03.07



        #14 07.07.2006 ('pokutne-Krzysiowe')

        -4500g pilzeński
        -2000g monachijski
        -500g Strzegom 128
        -75g carafo III 1300-1500 (w 60 minucie)

        -65-68˚C 120 min.
        -78˚C 20 min. filtracja szybka.

        gotowanie
        -95min
        -20g goryczka szyszka α=7% w 10 min.
        -25g goryczka granulat α=8.7% w 10 min.
        -50g aromat szyszka α=3.5% w 92 min.

        -25l blg 15
        drożdże Irish Ale po #10 - startują ładnie.

        Trochę słaba wydajność, ale chciałem zrobić coś mocniejszego i skończyłem wysładzanie przy 5 blg, no i dużo szyszki do gotowania było - se popiła!
        2 litry wysłodzin 5blg poszło do kwasu chlebowego - zobaczymy co z tego będzie!

        ('próbka doświadczalna' czyli zlewki po pomiarze blg i jakieś resztki poszły do słoiczka po drożdżach - po 4 dniach próbuję i - oj! mocne to będzie!)


        Martwi mnie #10 - mętne i mętne!
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #94
          #15 16.07.2006 15-21
          (wzór z książki)

          -pilzeński 4000g
          -monachijski 1000g
          -carafa III 1300-1500 35g
          (ok. 18 l wody)

          -44˚C 5min.
          -50˚C 20min.
          -66˚C 100min.
          -78˚C i stop 20 min i szybka filtracja do ok. 2 blg, wysładzanie od samego początku filtracji.

          chmiel:
          -goryczka granulat α=8.7% 25g w 10 min.
          -aromat szyszka α=3.7% w 90 min.
          gotowanie ogółem 100min.

          wyszło 25l 12blg, zadane Irish Ale po burzliwej #10,
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #95
            wrrr!

            #14 i #15 zabutelkowane, niestesty #15 zrobiło się kwaskowate! I to przez własną głpotę - mam zapisane że 'drożdże trochę dziwne'!

            Nic poszły do piwnicy i czekamy, a nóż-widelec będzie się to dało wypić (ostatecznie po dłuższym treningu w lecie....)
            #14 chyba będzie dobre może trochę za bardzo 'wytrawne', ale poleży i dopiero ocenię.

            Marek

            ps. do najmądrzejszego na tym forum: #7, o które był spór jest zachwalane przez pijących!
            Nawet usłyszałem: a wolę to Twoje ciemne niż tego 'trapistę' ! O!
            A piliśmy to (pierwsze - dubbel)
            Attached Files
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #96
              #16 przeniczne (wg. Zach Waissen) 09 IX 2006 (g. 15-22)

              -3000g pszeniczny jasny (ale to się ciężko śrutuje! dodatkowo przykręciłem na drobniejsze - wg. porad kol. Zacha)
              -2000g monachijski
              -250g carapils

              całość wsypana do 18l wody 38˚C (pH 6.8 dodałem 2.5cm³ kwasu mlekowego uzyskuję pH ok. 5.5)

              -44˚C 10min.
              -66˚C 80mn.
              -76˚C STOP - filtracja bez problemów! Strachy na lachy!

              Gotowanie 90min.
              -chmiel goryczka szyszka α=7% 38g w 8 minucie.

              Chłodzenie 30 min. ~30˚C (bo woda w kranie ciepła!)
              Uzyskałem 27l 14blg! Czy to zasługa kwasu mlekowego - pH?

              Dolewam 1.5l przegotowanej wody.
              Drożdże 3068 (dzięki Kony) starują w niedzielę ok. 12 i zasuwają aż miło!
              W poniedziałek muszę unieść pokrywę bo piana zatkała rurkę fermentacyjną! Zapach jest piękny - już chcę się tego napić!

              Marek
              Last edited by Marek-C; 2006-09-12, 09:30.
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                #97
                Jestem ciekaw czy ktoś to czyta?

                Bo hmmm... tego, dobra - poczekam bo dla siebie to mam kajecik i mi starcza. Potrzebne to komu jeszcze?
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                  Jestem ciekaw czy ktoś to czyta?

                  Bo hmmm... tego, dobra - poczekam bo dla siebie to mam kajecik i mi starcza. Potrzebne to komu jeszcze?
                  jasne że czyta
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • endrio
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 222

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                    Jestem ciekaw czy ktoś to czyta?

                    Bo hmmm... tego, dobra - poczekam bo dla siebie to mam kajecik i mi starcza. Potrzebne to komu jeszcze?

                    Osobiście bardzo lubię czytać Twoje posty i nie tylko w Twoim Warzeniu, więc potrzebne jak najbardziej

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8109

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                      Jestem ciekaw czy ktoś to czyta?
                      Głupie pytania zadajesz. Pewno,że czytają.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • sopista
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 1747

                        Ja też czytam, licząc na to, że etykiety pokazane w poście 95 zmienią się kiedyś na wyprodukowane własnoręcznie przez Ciebie
                        Last edited by sopista; 2006-09-21, 10:18.

                        Comment

                        • Marek-C
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 848

                          Dzięki! Bo już miałem przestać.


                          #17 16.09.2006 15-22
                          Trappist
                          -1000g wiedeński
                          -3100g pilzeński
                          -2200g monachijski
                          -500g Strzegom karmel 128
                          -200g carapils
                          -30g carafaIII 1300-1500
                          -500g płatki jęczmienne błyskawiczne

                          Wsypane do 21l wody 66˚C (w kegu 30l to już dużo)

                          -65˚C 95min.
                          -75˚C STOP 20min i filtracja ~22min.

                          Gotowanie 110min
                          Chmiel:
                          45g granulat goryczka marynka α=8.7% w 10min.
                          40g szyszka aromat α=3.7% lubelski w 105min.
                          Plus 500g cukier trzcinowy w 90min.

                          Chłodzenie ~30min do ok 28˚C

                          Wyszło 23l 18˚blg, zadane drożdże Trappist High Gravity

                          Resztki ~8l 8˚blg - doświadczalnie zagotowałem 30min, dodałem chmielu (5g?) 150g cukru kandyzowanego, i zadałem Irish Ale - zobaczymy co z tego wyjdzie.

                          W poniedziałek burza w rurce, niestety we wtorek ustała - chyba z powodu temperatury ~16˚C! W środę przyszły zabawki (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=63750) i powoli wznowiła się fermentacja.
                          Last edited by Marek-C; 2006-09-21, 11:16.
                          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopista
                            Ja też czytam, licząc na to, że etykiety pokazane w poście 95 zmienią się kiedyś na wyprodukowane własnoręcznie przez Ciebie

                            pamiętam, pamiętam!
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #18 pszeniczne 18.09.2006 (13-21)

                              -2000g wiedeński
                              -2000g pszeniczny jasny 3-5EBC
                              -1000g pszeniczny ciemny 14-18EBC

                              wsypane do ~17l wody(+2.5cm³ kwasu mlekowego) 39˚C

                              -44˚C 20min.
                              -66˚C 90min.
                              -75˚C STOP 20 min. i filtracja trochę wolniej niż przy #16, ale i tak nie tragednia ~40-50min.

                              Gotowanie 100min.
                              Chmiel:
                              -40g granulat goryczka α=8.7% w 5min.
                              Chłodzenie ~40 min. ~28˚C (chyba zasilanie 'zimna od góry' nie jest lepsze od poprzedniego 'zimna od dołu').

                              Wyszło 25l 12.5˚blg (hmmm poprzednio przy #16 było lepiej!)

                              drożdże - druga połowa 3068.


                              Drożdże startują na drugi dzień wieczorem (wtorek), w środę fermentor dostaje ogrzewanie (wspólne do trappisty i pszenicy: 9m kabla grzewczego starcza na dwa fermentory) bulka pięknie!

                              ps. do wody do piwa #17 też dodałem 3cm³ kwasu mlekowego
                              Last edited by Marek-C; 2006-09-21, 11:28.
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              • Marek-C
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 848

                                Aha! Za drożdże Trappist High Gravity dziękuję koledze Kham-owi!

                                Marek

                                ps. Lambiki niestety ... poleciały bo coś niezbyt zapach wydawały - szkoda.
                                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X