Ja czytam :-) , zresztą popatrz ile masz wyświetleń swojego watka.
Mikrobrowar "Podleśny"
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CJestem ciekaw czy ktoś to czyta?
Bo hmmm... tego, dobra - poczekam bo dla siebie to mam kajecik i mi starcza. Potrzebne to komu jeszcze?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#19 14.10.2006 (14:30-21:30)
-4500g pilzeński
-250g caraaroma
-250g carabmer
-100g zakwaszający (?)
Wsypane do 18l wody ok.68˚C,
-65˚C 105min
-75 STOP 30 min i filtracja (czekam na wodę)
Filtracja długa ~45-50 min (brak uszczelki w kraniku, drobniej ześrutowane, czy co?!)
Wysładzanie 24l wody ~80˚C, do ok. 2˚blg.
Gotowanie 120min.
Chmiel 50g granulat goryczka α=8.7% w 5min. (chyba mało) + mech irlandzki.
Chłodzenie ~30min. do ok. 29˚C, drożdże IrishAle po #14, startują w niedzielę wieczór, w niedzielę zakładam ogrzewanie, jest ~21˚C.
Wyszło 25.5l blg 13˚.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C#19 14.10.2006 (14:30-21:30)
-4500g pilzeński
-250g caraaroma
-250g carabmer
-100g zakwaszający (?)
Wsypane do 18l wody ok.68˚C,
-65˚C 105min
-75 STOP 30 min i filtracja (czekam na wodę)
Filtracja długa ~45-50 min (brak uszczelki w kraniku, drobniej ześrutowane, czy co?!)
Wysładzanie 24l wody ~80˚C, do ok. 2˚blg.
Gotowanie 120min.
Chmiel 50g granulat goryczka α=8.7% w 5min. (chyba mało) + mech irlandzki.
Chłodzenie ~30min. do ok. 29˚C, drożdże IrishAle po #14, startują w niedzielę wieczór, w niedzielę zakładam ogrzewanie, jest ~21˚C.
Wyszło 25.5l blg 13˚.
Marek
1) przy stosowaniu dość dużych ilości słodów karmelowych, zwłaszcza mocnych, trzeba dobrze rozważyć czy zastosować jeszcze słód zakwaszający, bo juz te pierwsze powoduja pewne zakwaszenie brzeczki - w tym przypadku pewnie wystraczające;
2) nie bardzo rozumiem po co Ci ogrzewanie fermentora. Irisch Ale świetnie poradza sobie w temp. poniżej 20 st. C z korzyścią dla efektu końcowego. Ja np. wczoraj nastawiłem Dry Stouta na tych drożdżach i fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 15 st. C.
PS. Piwo to warzyłem w takim natłoku innych obowiązków, że zapomniałem dodać do zacieru rzekomo obowiązkowych płatków błyskawicznych (w tym przypadku owsianych).
No więc będzie to stout uwarzony w pełnej zgodzie z archaicznym Niemieckim Prawem Czystości.
Comment
-
-
Dzięki za uwagi!
ad1. Jak widać przy zakwaszającym dałem '?', a po pomiarze pH (<5.2) do brzeczki wsypałem gipsu, z nadzieją że pH trochę się podniesie.
ad2. W piwnicy obecnie jest ok. 14˚C i spada. Ogrzewanie ( http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=63750 ) zmontowałem bo THG stanęły.
Co do tych słodów karmelowych - dużo mi wyjaśniłeś!
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#19 dnia 31.10 poszło na cichą - dość fajne piwko, trochę brak mi w nim tego posmaku 'gryzącego ALE', już prawie klarowne. Piwo ma być zawiezione na imperęzkę biegową 17 lutego 2007. Kegi czekają, butla CO2 też, jak na razie w kegach robię wodę mineralną dla dzieciaków .
#17 ... oj coś te THG leniwe!
#16 i #18 bardzooo dobre!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#20 Ciemniak (bo żonie smakuje) 31.10 (16:30-01:xx !!! brakło gazu )
-1000g pilzeński
-500g strzegom 128
-250g caraaroma
-100g carafa III 1300-1500
-400g płatki owsiane (a co miałem z tym zrobić? wyrzucić?)
-65-67˚C 80min.
-75˚C STOP 20 min i filtracja <40min.
Gotowanie 90min, ale zanim zawrzało brakło mi w butli gazu i ... godzina przerwy żeby zatankować na stacji LPG.
Chmiel
-50g goryczka szyszka α=7% od początku.
-25g aromat granulat α=3.5 w 80 min.
(chyba trochę mało)
Wyszło 25l blg 16˚.
Zadane drożdże ScottishAle z BA (wyprzedaż ze względu na termin przydatności. Startują bardzo ładnie, na następny dzień już pięknie bulgoce!
Marek
Wniosek: zakup butli 5kg nie jest dobrym pomysłem, bo jestem ciekaw co bym zrobił gdyby jedyna stacja LPG, gdzie po cichu przelewają gaz do małych butli, była zamknięta?
Z butlą 10kg nie ma takich problemów - wymieniają na większości stacji z LPG.
No tyle że taka mniejsza butla jest poręczniejsza.
Nic to trzeba myśleć o dużej butli...Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-11-05, 14:53.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Przepraszam. Z 1,85 kg słodu i 0,4 kg płatow wyszło Ci 25 l brzeczki 16 blg? To jakiś dzień cudów chyba
Comment
-
-
no kurde! drugi raz 'na trzeźwego' w życiu przyrypałem!
miało być 6000g pilzeński!
Pierwszym razem pomyliłem imię córki w USC! efekt: wdzięczęność teścia, nienawiść teściowej i żony!
Bo mówiłem! Barbara Katarzyna! A tu nie! Po babci ma być! Nooo babcia (żony) była Marta więc.. Barabara Marta! *.*! A to chodziło o babcię MOJEJ CÓRKI! Czyli TERESĘ!
Naprawdę trzeźwy byłem i nie na kacu!
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#21 pszeniczne 25 XI 12:45-18:45 *
2000g pilzeński
3000g pszeniczny
-44˚C 25min. (nooo trochę więcej było ~44.7˚C ale mam nadzieję że 'feruliki' będą)
-65˚C 80 min.
-75˚C STOP 20 min. i filtracja (bez problemów!)
Gotowanie 90 min.
Chmiel od ok. 15 minuty 25g Herkules α=12-17% (wg. opisu - zobaczymy co z tego wyjdzie)
Chłodzenie ~30 min. do 30˚C. W garze zostaje dużo jakiś kremowych 'flyjów'.
Uzyskałem 26l 12˚blg.
Drożdże 3068 po #18, startują w niedzielę rano.
Trzeba pomyśleć nad przeróbką kadzi warzelnej bo na dnie zostało ok. 0.7l brzeczki!
(* na 20:00 mamy z dzieciakami bilety na Diverse Nights of Jumps w Spodku- kurcze jak mi coś nie pójdzie! Jak widać zdążyłem - zabawa była przednia!)
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
#22 30XI 14:50-22:40 PoloTmave na konkurs do Krakowa i bieg w Trzemesznie.
-4000g pilzeński
-150g zakwaszający
-250g caramber
-250g caraaroma
-250g carapils
18l wody 52˚C
-50˚C 15min.
-63˚C 35min.
-73˚C 45min.
-75˚C STOP 20 min. i filtracja ok. 30minut.
Gotowanie 110min.
Chmiel
-goryczka Herkules 35g od 10 minuty α=12-17%
-aromat Spalter 50g α=4.8% od 105 minuty.
Uzysk 29l blg 11.8˚.
Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję!) tylko nie wiem co to za jedne?Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-12-03, 18:44.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
Comment