Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
Mikrobrowar "Podleśny"
Collapse
X
-
#23 13XII06 14:50-22:30 (tak to jest jak koledzy odwiedzają podczas warzenia)
(nareszcie jakieś normalne piwo - PILS)
-4650g pilzeński
-250g carapils
-100g zakwaszający
-50˚C 15min.
-62˚C 40min.
-72˚C 30min.
-75˚C STOP (tu chyba jest zawirowanie w czasoprzestrzeni )
Filtracja szybka, mimo 'wysychania' młuta, nie staje.
Gotowanie 95min. (może 105 min. kolejne zawirowanie - żona: 'a mógłbyś ...')
Chmiel
-goryczka Herkules 25g od 10 minuty α=12-17%
-aromat lubelski 50g α=3.5% od ok. 85 minuty.
Uzysk 26l blg prawie 13˚.
Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję! ale dalej nie wiem co to za jedne!
Startują ładnie.
#22 przelane na cichą, po 2 tygodniach blg. spadło do 4, piwko w smaku... delikatnie mówiąc 'czuć' drożdżami, nadmienić należy że w czasie fermentacji w piwnicy waliło 'zgniłymi jajami'... nic poleżakujemy zobaczymy.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76a skąd one są - powiem ci jak się spotkamy
Comment
-
-
#25 jubileuszowe 30XII 12:xx-18:xx
-5000g pilzeński
-250g carapisl
-100g zakwaszający
15l wody ok. 52˚C
-50˚C 15min.
-62˚C 30min.
-72˚C 40 min.
-75˚C STOP
Filtracja szybka.
Gotowanie 95min.
Chmiel:
-50g goryczka szyszka Herkules α=12-17% w 10 min.
-50g aromat granulat α=3.7% w 90 min.
Chłodzenie szybkie, ale poszło 80 l wody (z beczki...)
29l blg 12˚
drożdże Pilser Urquell z saszetki, startują powoli ok 2 I!!!Last edited by Marek-C; 2007-01-12, 21:49.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
Comment