Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

    #121
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
    Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję!) tylko nie wiem co to za jedne?
    Po prostu bardzo dobre - u mnie w 10 st. przerabiają brzeczkę w tydzień - i są neutralne smakowo - a skąd one są - powiem ci jak się spotkamy
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #122
      #23 13XII06 14:50-22:30 (tak to jest jak koledzy odwiedzają podczas warzenia)
      (nareszcie jakieś normalne piwo - PILS)

      -4650g pilzeński
      -250g carapils
      -100g zakwaszający

      -50˚C 15min.
      -62˚C 40min.
      -72˚C 30min.
      -75˚C STOP (tu chyba jest zawirowanie w czasoprzestrzeni )
      Filtracja szybka, mimo 'wysychania' młuta, nie staje.

      Gotowanie 95min. (może 105 min. kolejne zawirowanie - żona: 'a mógłbyś ...')
      Chmiel
      -goryczka Herkules 25g od 10 minuty α=12-17%
      -aromat lubelski 50g α=3.5% od ok. 85 minuty.

      Uzysk 26l blg prawie 13˚.

      Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję! ale dalej nie wiem co to za jedne!
      Startują ładnie.

      #22 przelane na cichą, po 2 tygodniach blg. spadło do 4, piwko w smaku... delikatnie mówiąc 'czuć' drożdżami, nadmienić należy że w czasie fermentacji w piwnicy waliło 'zgniłymi jajami'... nic poleżakujemy zobaczymy.
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #123
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
        a skąd one są - powiem ci jak się spotkamy
        A ja wiem skąd
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A ja wiem skąd

          hehehe! Wiem i nie powiem! Nie to nie!
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #125
            #25 jubileuszowe 30XII 12:xx-18:xx


            -5000g pilzeński
            -250g carapisl
            -100g zakwaszający

            15l wody ok. 52˚C

            -50˚C 15min.
            -62˚C 30min.
            -72˚C 40 min.
            -75˚C STOP

            Filtracja szybka.

            Gotowanie 95min.
            Chmiel:
            -50g goryczka szyszka Herkules α=12-17% w 10 min.
            -50g aromat granulat α=3.7% w 90 min.

            Chłodzenie szybkie, ale poszło 80 l wody (z beczki...)
            29l blg 12˚
            drożdże Pilser Urquell z saszetki, startują powoli ok 2 I!!!
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2007-01-12, 22:49.
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • m2200
              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
              m2200
              Witam,

              wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

              Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
              2019-05-16, 18:06
            • ohdesu
              Piana przy cichej fermentacji
              ohdesu
              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
              2019-03-03, 15:39
            • dadek
              Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
              dadek
              Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
              2025-01-10, 01:48
            • dadek
              Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
              dadek
              Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
              Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
              2023-12-10, 23:39
            • dadek
              Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
              dadek
              Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
              2023-10-22, 21:47
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...