Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #16
    no to zdjęcia:

    1. fermentor w piwnicy (11`C)

    2. tutaj warzę - butla stoi tylko do zdjęcia - normalnie jest na ziemi

    3. dzisiaj znalazłem w rowie koło CPN trzeba zdezynfekować!

    4. a tym się grzeję! toto żółte to .. wędzarnia (były już szyneczki, kiełbaski, kurczaki, na słód też przyjdzie czasQ!)
    Attached Files
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Publius
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.01
      • 78

      #17
      Ech...
      Zazdroszczę Ci takiej piwnicy, my blokowe mrówy mamy takie klitki po 1,5 m.
      A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #18
        Mistrzowie proszę o ocene planu na sobotę (o ile ART dośle sprzęt )

        Plan czerwone(India?) Ale ~25l 13-14blg

        -4.5kg pilzneński
        -0.5 carared (albo caramber, ew 0.25+0.25)

        50`C 15 min
        62`C 30 min
        72`C 30 min
        (albo zrobić jedną przerwę ~65`C? do negatywu)
        (dodać gipsu albo mchu?)

        chmiel 25g goryczki na początek, 25g (czy 50g ?) ~10, 15 min przed końcem gotowania.
        drożdże safale U56 z odzysku (chyba że nie wystartują albo będą śmiedrzieć to z saszetki)


        No i co o tym myślicie?


        Marek
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Myślę, że:
          1. jest mało słodu - daj pół kilo lub kilo więcej pilzeńskiego,
          2. zrezygnuj z przerwy 50 C - na Wyspach nie stosuje sie takowej,
          3. zrób jedną przerwę 67 - 68 C, ale dłuższą: 90 - 120 min.,
          4. gipsu może być łyżeczka, ale nie musi,
          5. chmielu goryczkowego więcej, np. 40 - 50 g Marynki (IPA jest mocno chmielone).

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #20
            Dzięki serdeczne!
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #21
              sobota 18.03.06 godz. 14:20

              -4.5 kg pilzeński
              -0.5 kg carared

              (nareszcie mam porketra i kociołek z kega!)

              zacieranie:

              -15l wody ~70`C
              -67-65 `C 120 min (dosypałem łyżeczkę gipsu ale już do śruty)
              -podgrzanie do 75`C 15 min. i filtracja,

              filtracja ~40 min. błędem było nieodpowietrzenie rurki zanurzonej w brzeczce, bo by było szybciej!

              brzeczka 26l blg ~13.5

              -gotowanie 90 min

              chmiel
              -50g goryczki (szyszka) w 10 min. gotowania
              -50g aromat szyszka na 10 min przed końcem + łyżeczka mchu (chyba za mało żeby był jakikolwiek efekt)

              -chłodzenie 20 min. do 25`C chłodnicą z BA zużyłem dużo mniej niż 100l wody,

              brzeczka nastawna 21.5l 15blg! kurcze dużo zostało w szyszkach chmielowych, ni można było trochę rozcieńczyć....

              koniec godz 22:00 (gary pomyte, wszystko posprzątane)

              drożdże safale 3 rzut z odzysku, start szybki - następnego dnia rano bulgotanie w rurce że aż miło, niestety wieczorem ustało ale piana duża (pomieszałem jeszcze wyparzoną łychą), może pokrywa fermentora nie jest szczelna?
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                #22
                #5 dalej ma duży kożuch - oj będzie!

                25.03.2006 #6 pils

                zasyp

                -4.5 kg pilzeński
                -0.7 kg carapils (za dużo - pomyłkowo)

                wsypane do ok.16l wody ~53`C (była za ciepła i dolałem ~1l zimnej)

                -50`C 15 min.
                -63`C 30 min.
                -73`C 30 min.
                -77`C 10min i stop

                wyszło 26l/13.5blg + dodatkowo 5l wysłodzin,

                gotowanie 90 min. (osobno te 5l ok. 40 min. bo się nie mieści w kociołku, dodałem mech)
                -goryczka ~12g w 10 minucie,
                -aromat 50g szyszka w 35 minucie,
                -aromat 50g granulat w 75(zapisałem 55?) minucie

                po gotowaniu do kociołka wlewam te 5l

                chłodzenia: chłodnica z BA - 25min. do 25`C - tylko 43 l wody!

                25.5l/13.5blg brzeczki nastawnej, zadałem S23 z odzysku, startują 26.03 wieczór.

                koniec 20:40,

                filtracja bardzo szybka i sprawna, muszę wytachać garnek 29l do wysładzania bo nienadążam z wodą!

                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • miodzik
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.08
                  • 103

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                  ps. Podleśne#1 cóż może służyć jako dopieprzacz w lecie pójdzie!
                  Hmm, mam takie cudo, fakt że nie jest to zbyt chmielone, ale można wypić bez męczenia się.
                  ------------------------------------------------------
                  Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik
                    Hmm, mam takie cudo, fakt że nie jest to zbyt chmielone, ale można wypić bez męczenia się.

                    o dziwo robi się coraz lepsze!

                    #5 dalej ma kożuszek, czekam jeszcze 2 dni i przelewam na cichą, chyba 10 dni burzliwej wystarczy?

                    #6 stoi w piwnicy i bardzo lubię słuchać jak bulgota!

                    Marek
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #25
                      #5 po 11 dniach zostało zmuszone przez pozbawienie kożucha do zakończenia fermentacji burzliwej, blg. 3.5! smak 'wytrawny' oj będzie kiedyś imprezka przy tym piwku!

                      No ale to zdaje się wina termometru od pieca CO - zawyżał wskazania i moje piwka były robione w temp przerwy b-amylazy czyli produkującej maltozę przerabianą na alkohol, brak natomiast przerwy a-amylazy i dekstryn!

                      #6 bulgota 5 dzień

                      Marek
                      Last edited by Marek-C; 2006-03-30, 11:23.
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        #26
                        #5 zabutelkowane - 20 x 0.5, 15x0.65 (plus jedna niepełna - ale mnie ciągło żeby wypić!) 1 x 0.33. 5 dni cichej mu wystarczyło. Smak trochę zbyt 'wytrawny' na ALE - poprzednie jakoś więcej smaków owocowych miały, no i gorzkie - poleżakuje to może mu przejdzie a jak nie to ... bój się Krzysiu!

                        Ze względu na fermentor z kranikiem i dziewiąty dzień burzliwej #6 zostało zmuszone zostało do fermentacji cichej, niestety pomiar wykazał >5 blg. trochę mogło jeszcze pofermentować, zresztą widać że trochę gazuje. Nic to mam nadzieję że dłuższy okres fermentacji cichej (1-1.5 tyg) zabezpieczy mnie przed niewybuchami...
                        Kombinowałem czy nie wlać odzyskanych drożdży ale strach że coś zapapram zwyciężył.

                        Marek
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • Marek-C
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 848

                          #27
                          no to plany:

                          -4500g pilzeński
                          -250g caraafa
                          -500g płatki (jęczmienne jak dostanę)

                          25g marynki?
                          50g lubelskiego?

                          safelagery z odzysku
                          plan ok. 23l/14-15blg

                          proszę o porady.

                          Marek
                          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #28
                            A cóż chcesz uzyskać, że tak mało marynki? Widzę, że piwo ma być troszku mocne i pewnie na leżakowanie je ześlesz. Wtedy taka ilość chmielu jaką planujesz może mocno złagodnieć do stanu niewyczuwalności. Niestety opieram się na własnym przykrym doświadczeniu. Teraz do planowanych średniogoryczkowych piw dodaję ok 50 g marynki na 20 l. Ale to oczywiście kwestia podniebienia
                            Płatki dobra rzecz. Jeśli są błyskawiczne.

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #29
                              Dzięki!
                              Sugerujesz żeby dać 50g goryczki na początku i 50g aromatu na końcu? tylko że hmmm IPA przy takim chmieleniu wyszło gorzkie...
                              Ale jako że jestem początkujący posłucham!

                              A jeszcze czy mogę zapytać - ten Carafa to gdzieś czytałem (i nie mogę znaleźć) : mam robić jakieś 'fiku miku' z garnuszkami wodą, przelewaniem i dodawaniem .... czy mogę wsypać od razu do zacierania?

                              tzn. piwko nie ma być 'palone' ale normalne ciemne coś w rodzaju porterka:


                              -czyli czy mogę wsypać od razu całość śruty?

                              -czy ciemny słód moczę w wodzie ~65`C przez 30min. i dolewam tylko 'esensję' przy filtracji?

                              -czy może dodać śrutę carafa po negatywnej próbie na 10-15min?

                              please help me!


                              Marek
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #30
                                Piwo w stylu IPA charakteryzuje się solidną goryczką chmielową i aromatem, zaciera się je na wytrawnie. Ale Przecież nie musisz powielać gatunku To piwo ma przede wszystkim Tobie smakować. Sugeruję 50 g marynki i 35 aromatu na 20l. Taki standardzik aby nie przechmielić, a czuć goryczkę po odleżakowaniu piwa.
                                Przekonałam się po swoim piwie, że gdy dawałam 20g marynki, to po pół roku piłam piwo pozbawione nawet odrobiny goryczki czy aromatu chmielowego.
                                Last edited by joelka; 2006-04-05, 09:09.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X