Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Bo tego, co miało, Tobie nie dałem

    Ale to było na samym początku.
    Nooooo! Terz to we mnie już też wzbudziłeś wątpliwości
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Terz
      miało być "teraz"
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #48


        dzięki wszystkim za informacje! idę śrutować...


        Marek
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #49
          No i nie ma płatków jęczmiennych! jest kaszka jęczmienna - to można tego wsypać?

          ew. zakupiłem płatki owsiane? (zwykłe to tego ) - czyli skleikować wrrrrrrr!


          dodać tej kaszy czy płatków owsianych - czy niczego nie dodawać?




          Marek
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #50
            Nie dodawać. Na chwasta te płatki?

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Nie dodawać. Na chwasta te płatki?

              a ja skąd mam to wiedzieć?
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                a ja skąd mam to wiedzieć?
                No to nie dodawaj, jak nie wiesz
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  No to nie dodawaj, jak nie wiesz

                  a se dodam! i bedem wiedział! i co?! a se potem wypije!

                  a w wyszukiwarce znalazłem: wpływają korzystnie na pienistość i treściwość piwa
                  cie chwasty jedne!

                  a żeby wam jeszcze bardziej było zal to dodam że mam błyskawiczne owsiane (to te co wpływają - to z wyszukiwarki)


                  Marek
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-04-06, 21:15.
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #54
                    Są tacy, którym sztuka stwarzania i pokonywania niemałych trudności sprawia satysfakcję

                    Płatki i w ogóle surowce niesłodowane są zbędne, chyba, że chce się tworzyć jakiś określony styl piwa, w który taki dodatek jest typowy. Surowce niesłodowane dodaje się głównie w celu obniżenia kosztów produkcji, a nie poprawy jakości piwa. A jakby ktoś miał wątpliwości, to w Reinheitsgebot stoi wyraźnie: słód, chmiel i woda.

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Są tacy, którym sztuka stwarzania i pokonywania niemałych trudności sprawia satysfakcję

                      Płatki i w ogóle surowce niesłodowane są zbędne, chyba, że chce się tworzyć jakiś określony styl piwa, w który taki dodatek jest typowy. Surowce niesłodowane dodaje się głównie w celu obniżenia kosztów produkcji, a nie poprawy jakości piwa. A jakby ktoś miał wątpliwości, to w Reinheitsgebot stoi wyraźnie: słód, chmiel i woda.

                      tia! tylko że cały ten Reinheitsgebot powstał z powodu braku pszenicy na pieczywo - z tego co wiem! Zresztą były wyjątki ...browary ksiązęce. Więc czy aby napewno chodziło o smak piwa....


                      Marek
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                        z tego co wiem! ...


                        Marek
                        oczywiście mogę się mylić i nie jestem tu NAJMĄDRZEJSZY!
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #57
                          No właśnie, a ja jestem, więc w ramach klęczenia na grochu spróbuj zrobić normalne piwo, bez wydziwiania z płatkami. Założę się, że w ostatecznym efekcie będziesz zadowolony.

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            No właśnie, a ja jestem, więc w ramach klęczenia na grochu spróbuj zrobić normalne piwo, bez wydziwiania z płatkami. Założę się, że w ostatecznym efekcie będziesz zadowolony.
                            No właśnie - ale ja jestem szybszy! (no było nie był jestem maratończykiem )
                            O 18:40 kończyłem już filtrację, więc pokornie proszę o odłożenie pokuty do następnej warki!


                            Marek

                            ps. dzięki za pomoc!
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-04-08, 20:26.
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #59
                              No trzeba to opisać #7 Eksperymentalne:

                              -pilzeński 4500g
                              -caraaroma 250g
                              -karmel jasny 250g
                              -carafa 60g (echh +50g)
                              -płatki owsiane błyskawiczne 500g
                              -kaszka jęczmienna 500g (a co miałem z tym zrobić?!)

                              -10 min 53`C
                              -30 min 63`C
                              -40min 73`C

                              -75`C 10min i stop (no i zauważam że ... nie dodałem carafy!, dlatego do zacieru leci te 60g i dodatkowo 50g dogarnuszka z wodą)

                              Filtracja długa.

                              chmiel
                              -44g goryczka szyszka a-kw 7% w dziesiątej minucie
                              -50g aromat granulat a-kw 3.8% w 80 minucie

                              gotowanie 90 min. od 47 minuty przykrywam pokrywką - ale mam otworek którym uchodzi para.

                              chłodzenie - chłodnica BA ok. 25min, 45l wody (i wysiadł termometr ) pewnie <30`C

                              -23l 15.5blg,

                              drożdże safelager S23, (w sloiku, po wyjęciu z lodówki i dodaniu brzeczki po pomiarze, brak piany) w niedzielę rano temp. 18`C i piękna piana ~10cm i bulgota.
                              Temp fermentacji 12`C

                              (następne piwo będzie 'Pokutne')
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C

                                gotowanie 90 min. od 47 minuty przykrywam pokrywką - ale mam otworek którym uchodzi para.
                                A nie jest tak, że powinno się bez przykrycia gotować?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • m2200
                                  Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                                  m2200
                                  Witam,

                                  wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                                  Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                                  2019-05-16, 17:06
                                • ohdesu
                                  Piana przy cichej fermentacji
                                  ohdesu
                                  To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                                  2019-03-03, 14:39
                                • dadek
                                  Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                                  dadek
                                  Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                                  2025-01-10, 00:48
                                • dadek
                                  Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
                                  dadek
                                  Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
                                  Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
                                  2023-12-10, 22:39
                                • dadek
                                  Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
                                  dadek
                                  Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
                                  2023-10-22, 20:47
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...