Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
    A nie jest tak, że powinno się bez przykrycia gotować?
    podobno powinno, ale ja tez zazwyczaj pod przykryciem gotuję, bo nie chcę, żeby za dużo dobra odparowało
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #62
      Brzeczkę należy przykrywać tylko do momentu zagotowania (aby zmniejszyć straty ciepła). Po zagotowaniu pokrywkę trzeba zdjąć. Wtedy usuwany jest DMS, który ciągle tworzy się w gorącej brzeczce (m. in. dlatego też trzeba szybko chłodzić brzeczkę po gotowaniu). DMS powoduje aromat "gotowanych warzyw", czasami wyczuwalny w piwach przemysłowych.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
        Brzeczkę należy przykrywać tylko do momentu zagotowania (aby zmniejszyć straty ciepła). Po zagotowaniu pokrywkę trzeba zdjąć. Wtedy usuwany jest DMS, który ciągle tworzy się w gorącej brzeczce (m. in. dlatego też trzeba szybko chłodzić brzeczkę po gotowaniu). DMS powoduje aromat "gotowanych warzyw", czasami wyczuwalny w piwach przemysłowych.
        Gotuję pod przykryciem i chłodzę brzeczkę całą noc. Róznie mi piwa wychodzą, ale gotowanych warzyw ani razu nie miałam
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #64
          Kolejny dowód na to, że piwowarstwo domowe nie równa się piwowarstwu przemysłowemu

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #65
            czytać czytać!

            pisałem że ma dziurkę!!!!!
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
              czytać czytać!

              pisałem że ma dziurkę!!!!!
              Dziurka nie wystarczy (taki mały żart antyseksistowski)
              Last edited by darko; 2006-04-10, 19:47.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                czytać czytać!

                pisałem że ma dziurkę!!!!!
                "Dziurka" a "odkryty" to jednak znaczna różnica
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #68
                  Ale jak zobaczysz kadzie warzelinicze z dawnych browarów to raczej nie są odkryte - mają coś w rodzaju komina, no chyba że w tym się tylko zacierało?

                  Marek
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                    Ale jak zobaczysz kadzie warzelinicze z dawnych browarów to raczej nie są odkryte - mają coś w rodzaju komina, no chyba że w tym się tylko zacierało?

                    Marek
                    Problem dotyczy gotowania a nie zacierania.
                    W nowych browarach kotły warzelne (z resztą wszystkie naczynia) też mają kominy - i właśnie tam usuwa się parę!

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                      Problem dotyczy gotowania a nie zacierania.
                      W nowych browarach kotły warzelne (z resztą wszystkie naczynia) też mają kominy - i właśnie tam usuwa się parę!

                      kurde od 5 postów o tym piszę!!!!
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                        kurde od 5 postów o tym piszę!!!!
                        Człowieku dziurka w pokrywce to nie to samo co odprowadzanie oparów znad wrzącej brzeczki (nie ważne czy do atmosfery czy to skraplacza)!!!

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                          Ale jak zobaczysz kadzie warzelinicze z dawnych browarów to raczej nie są odkryte - mają coś w rodzaju komina, no chyba że w tym się tylko zacierało?
                          PRzed połówą XIX w. wszystkie kadzie warzelne były całkowicie otwarte. Kopuły z kominami wprowadzono tylko po to, żeby skroplona woda z pary nie zafajdała pomieszczenia.

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            PRzed połówą XIX w. wszystkie kadzie warzelne były całkowicie otwarte. Kopuły z kominami wprowadzono tylko po to, żeby skroplona woda z pary nie zafajdała pomieszczenia.

                            No właśnie! po 3 warkach gdzie po ścianach 'warzelni' spływała woda postanowiłem coś z tym zrobić!
                            Z drugiej strony nie wyobrażam sobie jak wygląda kuchnia w mieszkaniu po odparowaniu 4-5 l wody z brzeczki.

                            Darco112: dziurka może mieć różne średnicę - samo określenie 'dziurka' nic jeszcze nie mówi!

                            Marek

                            ps. dzięki za dyskusję - znowu czegoś się dowiedziałem.
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #74
                              Dla mnie "dziurka" ma kilkaktrotnie mniejszą średnicę niż pokrywka.

                              Comment

                              • Marek-C
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 848

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                                Dla mnie "dziurka" ma kilkaktrotnie mniejszą średnicę niż pokrywka.

                                A to mnie właśnie ciekawi - jak duży w stosunku do powierzchni pokrywy/garnka powinien być otwór. Przyglądając się kadziom warzelnym widać że 'komin' jest dużo mniejszy, ale należy jeszcze zauważyć że pokrywa kadzi ma odpowiedni kształt i w kominie wystąpi efekt 'ciągu'.

                                Ja zainteresowałem się tym po kolejnej warce gdy podczas zimniejszych dni nie byłem w stanie wywietrzyć pomieszczenia, a para osiadała wszędzie.
                                Planuję zrobić jakiś wyciąg nad kadzią i ew. pokrywę na wzór tych 'profesjonalnych'.

                                Dzięki za uwagi.

                                Marek
                                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X