Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
Mikrobrowar "Podleśny"
Collapse
X
-
-
-
Brzeczkę należy przykrywać tylko do momentu zagotowania (aby zmniejszyć straty ciepła). Po zagotowaniu pokrywkę trzeba zdjąć. Wtedy usuwany jest DMS, który ciągle tworzy się w gorącej brzeczce (m. in. dlatego też trzeba szybko chłodzić brzeczkę po gotowaniu). DMS powoduje aromat "gotowanych warzyw", czasami wyczuwalny w piwach przemysłowych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Brzeczkę należy przykrywać tylko do momentu zagotowania (aby zmniejszyć straty ciepła). Po zagotowaniu pokrywkę trzeba zdjąć. Wtedy usuwany jest DMS, który ciągle tworzy się w gorącej brzeczce (m. in. dlatego też trzeba szybko chłodzić brzeczkę po gotowaniu). DMS powoduje aromat "gotowanych warzyw", czasami wyczuwalny w piwach przemysłowych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-Cczytać czytać!
pisałem że ma dziurkę!!!!!
Comment
-
-
Ale jak zobaczysz kadzie warzelinicze z dawnych browarów to raczej nie są odkryte - mają coś w rodzaju komina, no chyba że w tym się tylko zacierało?
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CAle jak zobaczysz kadzie warzelinicze z dawnych browarów to raczej nie są odkryte - mają coś w rodzaju komina, no chyba że w tym się tylko zacierało?
Marek
W nowych browarach kotły warzelne (z resztą wszystkie naczynia) też mają kominy - i właśnie tam usuwa się parę!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Problem dotyczy gotowania a nie zacierania.
W nowych browarach kotły warzelne (z resztą wszystkie naczynia) też mają kominy - i właśnie tam usuwa się parę!
kurde od 5 postów o tym piszę!!!!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-CAle jak zobaczysz kadzie warzelinicze z dawnych browarów to raczej nie są odkryte - mają coś w rodzaju komina, no chyba że w tym się tylko zacierało?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPRzed połówą XIX w. wszystkie kadzie warzelne były całkowicie otwarte. Kopuły z kominami wprowadzono tylko po to, żeby skroplona woda z pary nie zafajdała pomieszczenia.
No właśnie! po 3 warkach gdzie po ścianach 'warzelni' spływała woda postanowiłem coś z tym zrobić!
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie jak wygląda kuchnia w mieszkaniu po odparowaniu 4-5 l wody z brzeczki.
Darco112: dziurka może mieć różne średnicę - samo określenie 'dziurka' nic jeszcze nie mówi!
Marek
ps. dzięki za dyskusję - znowu czegoś się dowiedziałem.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Dla mnie "dziurka" ma kilkaktrotnie mniejszą średnicę niż pokrywka.
A to mnie właśnie ciekawi - jak duży w stosunku do powierzchni pokrywy/garnka powinien być otwór. Przyglądając się kadziom warzelnym widać że 'komin' jest dużo mniejszy, ale należy jeszcze zauważyć że pokrywa kadzi ma odpowiedni kształt i w kominie wystąpi efekt 'ciągu'.
Ja zainteresowałem się tym po kolejnej warce gdy podczas zimniejszych dni nie byłem w stanie wywietrzyć pomieszczenia, a para osiadała wszędzie.
Planuję zrobić jakiś wyciąg nad kadzią i ew. pokrywę na wzór tych 'profesjonalnych'.
Dzięki za uwagi.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
Comment