Widzę, że ja po prostu zostawiając pokrywką gara szczelinę taką jak przy gotowaniu ziemniaków wyrzucam całą magię z gotowania, że niby jakieś kominy i wywietrzniki
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Widzę, że ja po prostu zostawiając pokrywką gara szczelinę taką jak przy gotowaniu ziemniaków wyrzucam całą magię z gotowania, że niby jakieś kominy i wywietrzniki
To tak jak ja. Że też ktoś w ogóle te moje piwa chce pić, aż dziwne
dobra czas się pochwalić: (skończył się Wielki Post i można było piwkować)
#3 ALE zestaw BA: dość dobrze chmielone, trochę wytrawne i jak na mój smak za mały 'bukiet słodów'(okłamał mnie termometr?), piana ładna, nagazowanie OK, kolor bursztynowy, trochę za duży posmak chmielu, musi jeszcze poleżakować, wyklarować się .
#4 jak na mój gust wielki sukces! piękna piana utrzymująca się długo, smak przyjemny, łagodny ale nie 'pusty', kolor jasny, nagazowanie OK. drożdże S23 przyklejają się do dna butelki tak że można wylać prawie do końca.
#5 INDIA ALE jeszcze poleżakuje, ale podobne do #3 - jeszcze mętne i szkoda otwierać butelek, jedna była niepełna dlatego otwarłem. Już nagazowane i się pieni, kolor ciemny bursztyn.
#6 zabutelkowane wczoraj (21x0.5l, 19x0.65l, 4x0.33l) klarowne, mam nadzieję że nie wyjdą mi z tego granaty, bo czuć gazik w zielonym piwie. Smak trochę za delikatny, ale to zielone piwo.
#7 'ciemne doświadczalne' nadal burzliwa
#8 'pils?' burzliwa - stoi w piwnicy i fermentuje.
#4, #6, #7 i #8 zrobione na safelagerach S23 no i ... trudno teraz wstawić fermentor do kuchni - się rodzina odzwyczaiła!
#4 i #6 dostały pod koniec gotowania mchu irlandzkiego i są pięknie klarowne, zobaczymy co będzie z #8 bo do głównego gara zapomniałem dodać, tylko trochę do wód wysłodkowych ~4l gotowanych osobno.
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
gotowanie 70 min,
-50g goryczka w 10 min.
-50g aromat w 60 min, plus mech irlandzki.
chłodzenie ~30min./45l wody do 28`C.
22l 13.5 blg. (miało być 12, ale za mało wysładzałem)
drożdże Safelager S-23 1 rzut po burzliwej #8, wystartowały ładnie, temp. fermentacji ~12`C.
Marek
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
#7 poszło wreszcie dnia 04.05 na cichą! (a i tak dzisiaj rano w rurce 'bulk'!), w smaku jest 'wytrawne' oj będzie na zimę! Pięknie- miesiąc fermentacji burzliwej! Czyżby to skutek 'eksperymentów'?
#8 poszło do butelek w tym samym dniu - 25.5l -> 30x0.5, 10x0.65l, 10x0.33l, smak przyjemny jak się nagazuje to w lecie będzie fajne lekkie piwko.
Tak ogólnie to dochodzę że te moje dolniaki Safelager S-23 to jakieś leniuchy są.
Marek
Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-05-06, 07:58.
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
-50`C 15min.
-63`C 45min.
-73`C 50min.
-75`C Stop 20min. i filtracja (szybka - wlewam wodę wysłodkową już od początku)
gotowanie 105min.
chmiel
-25g goryczka α=8.7% w 10min. granulat
-15g goryczka α=7% w 60 min. szyszka(bo tak mi się zachciało!)
-50g aromat α=3.7 w 102min. szyszka
chłodzenie ok. 25min do 28`C (ale jest znaczna różnica temperatur w zależności od poziomu!)
25l blg 12`
drożdże S-23 z odzysku, startują ładnie 04.06, po południu jest burza w rurce!
Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-06-04, 17:28.
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
Comment