Olorider warzy,albo coś kwasi :-?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Nie miałeś problemów z filtracją zacieru ze słodu pszenicznego ?
    No jak, przecież własnie napisał, że miał
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
      Dodam jeszcze, że to był mój pierwszy kontakt ze słodem. Pięknie pachnie zwłaszcza pszeniczny.
      Zamieszczam dwie fotki - zacieranie i fermetująca brzeczka
      A co dalej w planach?
      Ja weekend robie cos a'la Dunkel Weizen
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • olorider
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.01
        • 123

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        A co dalej w planach?
        Ja weekend robie cos a'la Dunkel Weizen
        Hmm.. ciekawe, a która to będzie twoja warka? Bo nie znalazłem twojej dyskuji na ten temat.
        Też myślałem o Dunkel Weizen, ale będzie to musiało poczekać, bo zaopatrzyłem sie w surowce na trzy kolejne warki - pszeniczne Hafe-Weizen już prawie skończone, w ten weekend będe warzył Brown Ale a trzecia warka to będzie porter. Świetna sprawa tak sobie planować

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
          Hmm.. ciekawe, a która to będzie twoja warka? Bo nie znalazłem twojej dyskuji na ten temat.
          Też myślałem o Dunkel Weizen, ale będzie to musiało poczekać, bo zaopatrzyłem sie w surowce na trzy kolejne warki - pszeniczne Hafe-Weizen już prawie skończone, w ten weekend będe warzył Brown Ale a trzecia warka to będzie porter. Świetna sprawa tak sobie planować
          Faktycznie. Nie opisuje tu swoich wyczynów. Może niedługo opiszę to wszystko.
          Obecnie jestem na etapie kończenia 8 warki.
          Kieeeedyś..dawno, dawno temu warzyłem też na studiach...
          Muszę się pochwalić że robilem nawet pilotażowe warki dla pewnego browaru z pólnocnej Polski
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • olorider
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 123

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Nie miałeś problemów z filtracją zacieru ze słodu pszenicznego ?
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            No jak, przecież własnie napisał, że miał
            No miałem ale chyba mniejsze niż gdybym nie nawiercił tych dziurek
            Ale sprawność zacierania i filtracji chyba wyszła mi dobra, jak na żółtodzioba , 13 Blg przy 19 l brzeczki.

            Comment

            • olorider
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.01
              • 123

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              Muszę się pochwalić że robilem nawet pilotażowe warki dla pewnego browaru z pólnocnej Polski
              stary wyjadacz z ciebie

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                w ten weekend będe warzył Brown Ale
                Masz tyle fermentorów? Chyba nie zdążysz przefermentować tego pszeniczniaka do weekendu

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                  stary wyjadacz z ciebie
                  Eeee, to nie tak. My im linię technologiczną, oni nam surowce do ćwiczeń dla studentów. Ale frajdy było spoooro.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • olorider
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.01
                    • 123

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Masz tyle fermentorów? Chyba nie zdążysz przefermentować tego pszeniczniaka do weekendu
                    Ano juz mam, napaliłem sie na to warzenie i sprzęt skompletowałem . No może jeszcze przydałaby się chłodnica, bo w śniegu nie za bardzo chłodzenie idzie Musze tylko miękką rurkę miedzianą dorwać.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                      bo w śniegu nie za bardzo chłodzenie idzie .
                      A jak to robiłeś, bo mi chłodzenie w śniegu zajmuje ok. 2h.

                      Comment

                      • olorider
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.01
                        • 123

                        #56
                        Pytanko odnośnie refermetacji pszeniczniaka

                        Mam 200 g ekstraktu słodowego w proszku ile mam jeszcze dodać glukozy do mojego pszeniczniaka? Przypomne że jest go ok 19 l

                        Comment

                        • olorider
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2006.01
                          • 123

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          A jak to robiłeś, bo mi chłodzenie w śniegu zajmuje ok. 2h.
                          Usypałem kopczyk ze śniegu i wsadziłem w to fermentor, obsypałem jeszcze prawie pod wieko i uklepałem wkoło. Kilka razy, jak sprawdzałem czy już wystygło, przygniatałem śnieg do fermentora, bo topniał i robiła się szczelina.

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                            A jak to robiłeś, bo mi chłodzenie w śniegu zajmuje ok. 2h.
                            A mi chłodzenie 27L brzeczki w wysokim brodziku przysznicowym zajmuje godzinę ! Może to i dłużej niż w przypadku chłodnicy, ale zużywam dużo mniej wody.
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                              Usypałem kopczyk ze śniegu i wsadziłem w to fermentor, obsypałem jeszcze prawie pod wieko i uklepałem wkoło. Kilka razy, jak sprawdzałem czy już wystygło, przygniatałem śnieg do fermentora, bo topniał i robiła się szczelina.
                              Ja chłodzę w garze, w fermentorze bardzo wolno idzie. A śnieg przygniatam cały czas chodząc wokół gara.

                              Comment

                              • olorider
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.01
                                • 123

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                śnieg przygniatam cały czas chodząc wokół gara.
                                Dwie godziny dreptasz wokół gara Ja, żeby w zimie sie troche poruszać to chodze na basen

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Lindr, Šípek
                                  dadek
                                  Ekstrakt 10°, alkohol 3,7%.
                                  Piwo z dodatkiem dzikiej róży co widać już po bardzo ładnym czerwono-różowawym kolorze, jest mętne.
                                  Piany dużo, jest wysoka i gęsta choć drobne bąble poprzetykane większymi. Opadając zbija się w jeszcze większe na powierzchni ale mocno ściele...
                                  2018-08-22, 22:13
                                • golden_boy
                                  Warzenie Goldiego
                                  golden_boy
                                  Witajcie
                                  Po miesiącach studiowania internetów i zdobywania wiedzy dzisiaj popełniłem pierwsza warkę od razu z zacieraniem, do gara poleciało Pale Ale 12 załączone do zestawu startowego z CP. Oczywiście nie wszystko poszło tak jak pewnie powinno tzn. zacieranie zamiast w 68C z instrukcji...
                                  2016-01-09, 20:28
                                • Cooper
                                  Craftworks, [ Third Circle ] Third Circle Red
                                  Cooper
                                  Drugi po Wood Key browar kontraktowy jaki uwarzył i zabutelkował swoje piwo w dublińskim Craftworks’ie.

                                  PIANA: niezbyt trwała. Znika dosyć szybko do poziomu lekkiej mgiełki na powierzchni piwa acz stara się ją kryć po całości. Nie pozostaje na szkle.

                                  NAGAZOWANIE: znaczne....
                                  2015-07-12, 17:49
                                • polsyn
                                  Fermentacja bużliwa połączona z cichą
                                  polsyn
                                  Witam , jako iż studuje zdala od domu i nie wracam co tydzień mam pewien problem. Chciałbym w ten piątek uwarzyć piwo i zlać na burzliwą. W niedziele wyjeżdzam i nie będzie mnie przez dwa tygodnie w domu. Czy mógłbym zrobić coś takiego, że piwo fermentowałoby w jednym fermentorze przez...
                                  2014-02-19, 11:30
                                • ximal
                                  Dębicki browar domowy SYMEON
                                  ximal
                                  W końcu nadszedł ten moment po kilku miesiącach studiowania forum i kupowania sprzętu.
                                  Sobota rano Szymciu zrobił pobudkę o 6:00 sprzątanie małe
                                  2009-05-25, 07:43
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...