Olorider warzy,albo coś kwasi :-?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • olorider
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 123

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Jeśli chodzi o ten wolny strumień, to wtedy powinno się stosowac rurkę o małej średnicy. Wynika to ze wzoru na liczbę Reynoldsa, która opisuje sposób przepływu płynów (laminarny vs. turbulentny).
    Przy przepływie lamianarnym wymiana ciepła jest słabiutka co w konsekwencji wcale nie musi okazać się "oszczędzaniem pieniędzy" .
    To jaka jest optymalna srednica? 10mm bedzie ok?

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
      To jaka jest optymalna srednica? 10mm bedzie ok?
      Hmmm, żeby z tej teorii coś wyniknęło, to musiałbym przysiąść i obliczyć. Z głowy to pamiętam, że zmiennymi w liczbie Reynoldsa są: długość (naszej rurki), średnica, lepkość płynu (tutaj będzie to wartość tablicowa). Coś jeszcze było, lae zapomniałem ...
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • buran
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 110

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Hmmm, żeby z tej teorii coś wyniknęło, to musiałbym przysiąść i obliczyć. Z głowy to pamiętam, że zmiennymi w liczbie Reynoldsa są: długość (naszej rurki), średnica, lepkość płynu (tutaj będzie to wartość tablicowa). Coś jeszcze było, lae zapomniałem ...
        Podchodząc do tego mniej skomplikowanie możnaby przyjąć, że skuteczność wymiany ciepła zależy od powierzchni wymiany czyli w naszym przypadku długości rurki, jej średnicy zewnetrznej oraz wewnetrznej. Później mozna dodać prędkość przepływu cieczy i charakter przepływu.
        Kiedyś zastanawiałem o jakiej średnicy rurke kupić, aby chłodnica była najbardziej wydajna biorąc równiez pod uwagę jej koszt za metr.
        Niestety w sklepie mieli tylko 12 więc nie wyprowadziłem wzoru i kupiłem co było.
        Miłego liczenia i nie zapomnij się podzielic wynikami.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
          Podchodząc do tego mniej skomplikowanie możnaby przyjąć, że skuteczność wymiany ciepła zależy od powierzchni wymiany czyli w naszym przypadku długości rurki, jej średnicy zewnetrznej oraz wewnetrznej. Później mozna dodać prędkość przepływu cieczy i charakter przepływu.
          Kiedyś zastanawiałem o jakiej średnicy rurke kupić, aby chłodnica była najbardziej wydajna biorąc równiez pod uwagę jej koszt za metr.
          Niestety w sklepie mieli tylko 12 więc nie wyprowadziłem wzoru i kupiłem co było.
          Miłego liczenia i nie zapomnij się podzielic wynikami.
          Natchneliście mnie
          Dziś wieczorem usiade i spróbuje akademickim sposobem rozwiązać problem.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #95
            hmmm patrzcie co mi żona na urodziny podarowała:

            http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=2330796&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod



            eszszsz! kochana kobitka!
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
              hmmm patrzcie co mi żona na urodziny podarowała:

              http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=2330796&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod



              eszszsz! kochana kobitka!
              Żona jak marzenie
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • Tomek-Pasieka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.10
                • 197

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                Żona jak marzenie
                znaczy może trzeba taką kupić co??

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
                  znaczy może trzeba taką kupić co??

                  ręce i cycki opadają!
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                    ręce i cycki opadają!
                    To ja już nie pytam: komu?
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
                      ...Miłego liczenia i nie zapomnij się podzielic wynikami.
                      Jakem powiedział, takem zrobił. Oto wyniki:
                      Założenie
                      Lepsza (czyt. bardziej efektywna) wymiana ciepła odbywa się wtedy, gdy ruch płynu w rurze odbywa się w sposób turbulentny (burzliwy). Takie warunki hydrodynamiczne opisuje liczba Reynoldsa. Przyjmuje sie, że gdy przyjmuje wartość większą od 2300-2400, to mamy wtedy właśnie ruch turbulentny.
                      Jedziemy dalej...

                      Co liczymy?
                      Chcemy obliczyć minimalną średnicę [r] miedzianej rurki do naszej chłodnicy

                      Wzór
                      Re=(średnia predkość przepływu strumienia [m/s] x średnica rurociągu [m] x gęstość cieczy [kg/m3])/ współczynnik lepkości dynamicznej [Pa*s]

                      Obliczamy średnicę rurociągu:
                      średnica rurociągu=(Re x współczynnik lepkości)/(prędkość przepływu x gęstość cieczy)
                      podstawiając do wzoru wartości:
                      Re=2400
                      współczynnik lepkości odchytany z tablicy (100stC) = 0,2838
                      prędkość przepływu=1 m/s (chyba słuszne założenie ?)
                      gęstość cieczy= 1000 kg/m3

                      Wynik:
                      0,68 m

                      Jak widać, rurka o średnicy 1,0-1,5 cm jak najbardziej spełni warunki ruchu burzliwego!

                      Miłego chłodzenia!
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua

                        Jak widać, rurka o średnicy 1,0-1,5 cm jak najbardziej spełni warunki ruchu burzliwego!

                        Miłego chłodzenia!
                        Oczywiscie to takie zgrubne obliczenie i moze nie najbardziej dokladne, ale chęci szczere.
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          W Krakowie polecam sklepy z metalami kolorowymi na Bałuckiego, na Lea lub Stachowicza. W różnych rozmiarach są też w Castoramie, Obi, Praktikerze oraz Leroi Merlin.
                          Gwoli ścisłości
                          Nie na Bałuckiego a na Skwerowej (przecznica obok) i nie na Stachowicza a na Tatarskiej 5 (przecznica obok, choć najlepiej wejść tam od Kościuszki lub przejściem pod blokiem od Włóczków). Sklep na Tatarskiej 5 prowadzi sprzedaż internetową z dostawą do domu

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • zbysia
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.09
                            • 907

                            #103
                            Skwerową 44 polecam - jeśli jeszcze mają tam taką dobrą obsługę jak w filii w Cz-wie. Firma nazywa się "Hart" i jest naprawdę dobrze zaopatrzona.
                            fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                            Comment

                            • olorider
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.01
                              • 123

                              #104
                              pszeniczne rewelacja

                              Miałem obawy co do mojego pszeniczniaka, zwłaszcza po komaentarzach forumowiczów, że mi butelki pstrzelają. Rzeczywiście piwo już po 6 dniach od zabutelkowania mocno sie nagazowało Ale przenisłem je do pomieszczenia o temp. 2*C i myśle, że sie uspokoji.
                              Ale co do smaku to rewelacja posmak - chyba nie bananowy, jakiś taki dziwny. Super sie pije do ostatniej kropelki, i ma sie ochote na następne 10 dni temu zabutelkowałem a już połowy nie ma

                              Comment

                              • olorider
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.01
                                • 123

                                #105
                                Zamiast Brown Ale wyszło Palone Black Ale

                                Przypomne - uwarzyłem takie piwko (warka nr 4): pilzneński 3,4 kg, karmelowy jasny 0,4, czekoladowy 0,2 kg, chmiel Marynka 25g, Lubelski 25g, drożdże Safale S-04 11,5g
                                Zacieranie: 62*C - 30min, 70*C - 30min, 78*C - 10min
                                Chmielenie 60min: 25g Marynki po 10 min i 25g Lubelskiego 5min przed końcem

                                No i po tygodniu fermentacji burzliwej, dwóch tygodniach cichej, tygodniu w butelkach piwo ma mocny smak palony a takie średnio mi smakuje. A poza tym miało być Brown Ale (zestaw z BA), a wyszło czarne!
                                Czyli błędem było:
                                1 - dodawanie całego słodu czekoladowego
                                2 - od początku zacierania

                                Może jak postoi to spalenizna troche zejdzie

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Lindr, Šípek
                                  dadek
                                  Ekstrakt 10°, alkohol 3,7%.
                                  Piwo z dodatkiem dzikiej róży co widać już po bardzo ładnym czerwono-różowawym kolorze, jest mętne.
                                  Piany dużo, jest wysoka i gęsta choć drobne bąble poprzetykane większymi. Opadając zbija się w jeszcze większe na powierzchni ale mocno ściele...
                                  2018-08-22, 22:13
                                • golden_boy
                                  Warzenie Goldiego
                                  golden_boy
                                  Witajcie
                                  Po miesiącach studiowania internetów i zdobywania wiedzy dzisiaj popełniłem pierwsza warkę od razu z zacieraniem, do gara poleciało Pale Ale 12 załączone do zestawu startowego z CP. Oczywiście nie wszystko poszło tak jak pewnie powinno tzn. zacieranie zamiast w 68C z instrukcji...
                                  2016-01-09, 20:28
                                • Cooper
                                  Craftworks, [ Third Circle ] Third Circle Red
                                  Cooper
                                  Drugi po Wood Key browar kontraktowy jaki uwarzył i zabutelkował swoje piwo w dublińskim Craftworks’ie.

                                  PIANA: niezbyt trwała. Znika dosyć szybko do poziomu lekkiej mgiełki na powierzchni piwa acz stara się ją kryć po całości. Nie pozostaje na szkle.

                                  NAGAZOWANIE: znaczne....
                                  2015-07-12, 17:49
                                • Marusia
                                  BIGB, Weselne Monidło:-)
                                  Marusia
                                  Taki oto prezent (między innymi) otrzymaliśmy od Małejżonki i Irona

                                  Piwko wędzone, etykiety ściśle limitowane - nie wiem, co na to Sopista

                                  Kolor: rubinowy, lekko mętne.
                                  Piana: średnioziarnista, beżowa, spora, ale niestety w czasie picia opada do zera.
                                  ...
                                  2006-05-24, 16:28
                                • MarcinKa
                                  Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.
                                  MarcinKa
                                  Nareszcie wystartowałem. Jeśli się uda to uwarzę dzisiaj I warkę, jeśli nie (drożdże nie ruszą, brat termometru nie kupi), to dzisiejsze działania ograniczą się do śrutowania.
                                  Postanowiłem od razu zacząć od zacierania. Ryzykowne, ależ jakie fascynujące i satysfakcjonujące,...
                                  2006-07-12, 17:39
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...