Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
Olorider warzy,albo coś kwasi :-?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloriderTo jaka jest optymalna srednica? 10mm bedzie ok?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaHmmm, żeby z tej teorii coś wyniknęło, to musiałbym przysiąść i obliczyć. Z głowy to pamiętam, że zmiennymi w liczbie Reynoldsa są: długość (naszej rurki), średnica, lepkość płynu (tutaj będzie to wartość tablicowa). Coś jeszcze było, lae zapomniałem ...
Kiedyś zastanawiałem o jakiej średnicy rurke kupić, aby chłodnica była najbardziej wydajna biorąc równiez pod uwagę jej koszt za metr.
Niestety w sklepie mieli tylko 12 więc nie wyprowadziłem wzoru i kupiłem co było.
Miłego liczenia i nie zapomnij się podzielic wynikami.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buranPodchodząc do tego mniej skomplikowanie możnaby przyjąć, że skuteczność wymiany ciepła zależy od powierzchni wymiany czyli w naszym przypadku długości rurki, jej średnicy zewnetrznej oraz wewnetrznej. Później mozna dodać prędkość przepływu cieczy i charakter przepływu.
Kiedyś zastanawiałem o jakiej średnicy rurke kupić, aby chłodnica była najbardziej wydajna biorąc równiez pod uwagę jej koszt za metr.
Niestety w sklepie mieli tylko 12 więc nie wyprowadziłem wzoru i kupiłem co było.
Miłego liczenia i nie zapomnij się podzielic wynikami.
Dziś wieczorem usiade i spróbuje akademickim sposobem rozwiązać problem.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
hmmm patrzcie co mi żona na urodziny podarowała:
http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=2330796&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod
eszszsz! kochana kobitka!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-Chmmm patrzcie co mi żona na urodziny podarowała:
http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=2330796&pwd[6]=%2F163929%2F165992&grp=&sortuj=kod
eszszsz! kochana kobitka!W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaŻona jak marzenieComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-Cręce i cycki opadają!
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran...Miłego liczenia i nie zapomnij się podzielic wynikami.
Założenie
Lepsza (czyt. bardziej efektywna) wymiana ciepła odbywa się wtedy, gdy ruch płynu w rurze odbywa się w sposób turbulentny (burzliwy). Takie warunki hydrodynamiczne opisuje liczba Reynoldsa. Przyjmuje sie, że gdy przyjmuje wartość większą od 2300-2400, to mamy wtedy właśnie ruch turbulentny.
Jedziemy dalej...
Co liczymy?
Chcemy obliczyć minimalną średnicę [r] miedzianej rurki do naszej chłodnicy
Wzór
Re=(średnia predkość przepływu strumienia [m/s] x średnica rurociągu [m] x gęstość cieczy [kg/m3])/ współczynnik lepkości dynamicznej [Pa*s]
Obliczamy średnicę rurociągu:
średnica rurociągu=(Re x współczynnik lepkości)/(prędkość przepływu x gęstość cieczy)
podstawiając do wzoru wartości:
Re=2400
współczynnik lepkości odchytany z tablicy (100stC) = 0,2838
prędkość przepływu=1 m/s (chyba słuszne założenie?)
gęstość cieczy= 1000 kg/m3
Wynik:
0,68 m
Jak widać, rurka o średnicy 1,0-1,5 cm jak najbardziej spełni warunki ruchu burzliwego!
Miłego chłodzenia!W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
Jak widać, rurka o średnicy 1,0-1,5 cm jak najbardziej spełni warunki ruchu burzliwego!
Miłego chłodzenia!W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumW Krakowie polecam sklepy z metalami kolorowymi na Bałuckiego, na Lea lub Stachowicza. W różnych rozmiarach są też w Castoramie, Obi, Praktikerze oraz Leroi Merlin.
Nie na Bałuckiego a na Skwerowej (przecznica obok) i nie na Stachowicza a na Tatarskiej 5 (przecznica obok, choć najlepiej wejść tam od Kościuszki lub przejściem pod blokiem od Włóczków). Sklep na Tatarskiej 5 prowadzi sprzedaż internetową z dostawą do domuComment
-
Skwerową 44 polecam - jeśli jeszcze mają tam taką dobrą obsługę jak w filii w Cz-wie. Firma nazywa się "Hart" i jest naprawdę dobrze zaopatrzona.fANIAtic www.faktoria-ukraina.plComment
-
pszeniczne rewelacja
Miałem obawy co do mojego pszeniczniaka, zwłaszcza po komaentarzach forumowiczów, że mi butelki pstrzelają. Rzeczywiście piwo już po 6 dniach od zabutelkowania mocno sie nagazowałoAle przenisłem je do pomieszczenia o temp. 2*C i myśle, że sie uspokoji.
Ale co do smaku to rewelacjaposmak - chyba nie bananowy, jakiś taki dziwny. Super sie pije do ostatniej kropelki, i ma sie ochote na następne 10 dni temu zabutelkowałem a już połowy nie ma
Comment
-
Zamiast Brown Ale wyszło Palone Black Ale
Przypomne - uwarzyłem takie piwko (warka nr 4): pilzneński 3,4 kg, karmelowy jasny 0,4, czekoladowy 0,2 kg, chmiel Marynka 25g, Lubelski 25g, drożdże Safale S-04 11,5g
Zacieranie: 62*C - 30min, 70*C - 30min, 78*C - 10min
Chmielenie 60min: 25g Marynki po 10 min i 25g Lubelskiego 5min przed końcem
No i po tygodniu fermentacji burzliwej, dwóch tygodniach cichej, tygodniu w butelkach piwo ma mocny smak palonya takie średnio mi smakuje. A poza tym miało być Brown Ale (zestaw z BA), a wyszło czarne!
Czyli błędem było:
1 - dodawanie całego słodu czekoladowego
2 - od początku zacierania
Może jak postoi to spalenizna troche zejdzieComment