Ten przepis na witbiera skąd wziąłeś? Sama się przymierzam właśnie do takiej wareczki, ale przepisu jeszcze nie szukałam
Olorider warzy,albo coś kwasi :-?
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaTen przepis na witbiera skąd wziąłeś? Sama się przymierzam właśnie do takiej wareczki, ale przepisu jeszcze nie szukałam
Comment
-
-
Olo...
Podoba mi się ta wareczka
Nie powiem...butelczynę to bym opróżnił
Jutro sam robię stoutaW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Skąd masz pszenicę niesłodowaną? Browamator sprzedaje?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloriderNie wiem czy Browamator sprzedaje, ja mam swoją, własnymi ręcami uprawianą.
Moje szczere wyrazy podziwu. Już teraz rozumiem dokładnie tę "uprawę roli" w profilu.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloriderPowolutku, lecz systematycznie pre do przodu w piwowarskiej działalności Ostatnio zaopatrzyłem się w śrutownik stołowy i kapslownicę "Greta". Zamówiłem też surowców na conajmniej 7 warek.
Kilka dni temu uwarzyłem coś takiego, co na to mówią witbier.
-słód pilzneński 2,8 kg
-słód pszeniczny 1 kg
-słód carahell 0,15 kg
-pszenica śrutowana 1 kg
-płatki owsiane błyskawiczne 0,3 kg
-kolendra 15 g
-skórki pomarańczy 40 g
-chmiel aromatyczny lubelski szyszki 50 g
-drożdże safbrew s-33
zacieranie: 60 min w 65*C ,15 min w 75*C
warzenie: 60 min, 40g chmielu od początku gotowania, reszta chmielu + kolendra + skórki, na 5 min przed końcem.
Wyszło 21 l brzeczki 13 Blg
Drożdży nie rehydratyzowałem tylko rozsypałem równomiernie na powierzchni brzeczki i fermentacja ruszyła bardzo ładnie już po 4 godzinach (piana na kilka centymetrów).
Po tygodniu leżakowania próba - smak jak pszeniczniak, skórki z pomarańczy nie czuć, troche kolendrę. Ale ogólnie bardzo dobre, przyjemna leciutka goryczka z chmielu lubelskiego, piana sztywna i pare minut się utrzymuje.
W sumie wyszło takie fajne piwko deserowe.
Comment
-
-
Warka nr 7
Po 6 warkach na drożdżach górnej fermentacji przyszedł czas na lagera. Oto co zatarłem:
-słód pizlneński 2,7kg
-słód monachijski 0,33kg
-słód carapils 0,33kg
-słód caramunich 0,33 kg
-płatki jęczmienne błyskawiczne 0,35 kg
-płatki owsiane błyskawiczne 0,2kg
Zacieranie infuzyjne, 35min w 64*C, 30 min w 73*C.
Chielenie 75 min, 40 g chmielu goryczkowego Magnum od początku gotowania.
Wyszło 23l brzeczki 11,5 Blg
Starter z drożdży Wyest Czech Pils.
Piwko przelałem już na cichą fermentację i dodałem 30g chmielu aromatycznego.
Martwi mnie słabe odfermentowanie brzeczki - 5 Blg. Piwko trzymałem na fermetacji burzliwej 10 dni i to w temp. 15*C. Dodam, że brzeczkę przed zadaniem drożdżami dobrze napowietrzyłem i przez dobę trzymałem w temp. 25*C.
Comment
-
-
warka nr 8
Mając zlewki dorżdży safbrew S-33 z warki nr 6, postanowiłem uwarzyć Koelscha. Podobno te drożdże dobrze się nadają do tego typu piwa.
- sód pilzneński 4kg
- słód pszeniczny 0,7 kg
- chmiel goryczkowy Magnum 20g
- chmiel aromatyczny Lubelski 20g
Zacieranie:
15 min w temp. 48-46 *C, 10 min w 53*C, 50 min w 63*C, 20 min w 73*C, podgrzane do 79*C i filtracja.
Chmielenie:
gotowanie 60 min, goryczkowy od początku, aromatyczny 10 min przed końcem.
Wyszło 22l brzeczki o ekstrakcie 13,5 Blg.
Comment
-
-
Olo, a jak u Ciebie z temperaturką fermentacji? Dajesz radę ją utrzymać na jakimś sensownym poziomie?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiNie do mnie pytanie, ale odpowiem. Robiłem jak do tej pory 2 warki, obie na Irish Ale. Temperatura za każdym razem oscylowała koło 30 stopni. Efekt ? Błyskawiczna fermentacja (z 16blg do 2,5) w 2 dni. Tyle na razie zaobserwowałem
W przypadku fermentacji, to temperatura jest odwrotnie proporcjonalna do jakości organoleptycznej piwa.
Ale to zbyt oczywiste żeby się tu dalej wymądrzaćW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
No właśnie zapomniałem dopisać najwazniejszego! Piwo to (chyba przez tą temperaturę) wydzielało podczas rozlewu (i fermentacji tez) do butelek bardzo wyraźne bananowe zapachy. Piwko to, po 2 dniach było już nagazowane w miarę I jest naprawdę, zajebiście smaczne . Nie przypadkiem podczas ostatniej warki, uzyskując 52 l podzielone na dwa fermentatory, oba zadalem drozdzami Irish Ale oczekując podobnego efektuPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaOlo, a jak u Ciebie z temperaturką fermentacji? Dajesz radę ją utrzymać na jakimś sensownym poziomie?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiRobiłem jak do tej pory 2 warki, obie na Irish Ale. Temperatura za każdym razem oscylowała koło 30 stopni. Efekt ? Błyskawiczna fermentacja (z 16blg do 2,5) w 2 dni. Tyle na razie zaobserwowałem
Comment
-
Comment