Olorider warzy,albo coś kwasi :-?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #121
    Ten przepis na witbiera skąd wziąłeś? Sama się przymierzam właśnie do takiej wareczki, ale przepisu jeszcze nie szukałam
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • olorider
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.01
      • 123

      #122
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Ten przepis na witbiera skąd wziąłeś? Sama się przymierzam właśnie do takiej wareczki, ale przepisu jeszcze nie szukałam
      jeśli masz dziennik piwowara z Browamatora, to tam na końcu jest kilka przepisów, między innymi na Witbiera, troszeczke go zmodyfikowałem i zapomniałem dodać miodu (0,5 kg)

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #123
        Olo...
        Podoba mi się ta wareczka
        Nie powiem...butelczynę to bym opróżnił
        Jutro sam robię stouta
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • olorider
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.01
          • 123

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
          Nie powiem...butelczynę to bym opróżnił
          Gdańsk troche daleko od Leżajska ale zapraszam do na degustację

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #125
            Skąd masz pszenicę niesłodowaną? Browamator sprzedaje?
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • olorider
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.01
              • 123

              #126
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              Skąd masz pszenicę niesłodowaną? Browamator sprzedaje?
              Nie wiem czy Browamator sprzedaje, ja mam swoją, własnymi ręcami uprawianą.

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #127
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                Nie wiem czy Browamator sprzedaje, ja mam swoją, własnymi ręcami uprawianą.
                No, no, no...
                Moje szczere wyrazy podziwu. Już teraz rozumiem dokładnie tę "uprawę roli" w profilu.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • olorider
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.01
                  • 123

                  #128
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                  Powolutku, lecz systematycznie pre do przodu w piwowarskiej działalności Ostatnio zaopatrzyłem się w śrutownik stołowy i kapslownicę "Greta". Zamówiłem też surowców na conajmniej 7 warek.
                  Kilka dni temu uwarzyłem coś takiego, co na to mówią witbier.

                  -słód pilzneński 2,8 kg
                  -słód pszeniczny 1 kg
                  -słód carahell 0,15 kg
                  -pszenica śrutowana 1 kg
                  -płatki owsiane błyskawiczne 0,3 kg
                  -kolendra 15 g
                  -skórki pomarańczy 40 g
                  -chmiel aromatyczny lubelski szyszki 50 g
                  -drożdże safbrew s-33

                  zacieranie: 60 min w 65*C ,15 min w 75*C
                  warzenie: 60 min, 40g chmielu od początku gotowania, reszta chmielu + kolendra + skórki, na 5 min przed końcem.

                  Wyszło 21 l brzeczki 13 Blg

                  Drożdży nie rehydratyzowałem tylko rozsypałem równomiernie na powierzchni brzeczki i fermentacja ruszyła bardzo ładnie już po 4 godzinach (piana na kilka centymetrów).
                  Witbier z ostatniej warki fermentował tydzień na burzliwej i dwa tygodnie na cichej, niestety odfermentował tylko do 6 Blg. To pewnie zasługa dużej ilości składników niesłodowanych.
                  Po tygodniu leżakowania próba - smak jak pszeniczniak, skórki z pomarańczy nie czuć, troche kolendrę. Ale ogólnie bardzo dobre, przyjemna leciutka goryczka z chmielu lubelskiego, piana sztywna i pare minut się utrzymuje.
                  W sumie wyszło takie fajne piwko deserowe.

                  Comment

                  • olorider
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.01
                    • 123

                    #129
                    Warka nr 7

                    Po 6 warkach na drożdżach górnej fermentacji przyszedł czas na lagera. Oto co zatarłem:

                    -słód pizlneński 2,7kg
                    -słód monachijski 0,33kg
                    -słód carapils 0,33kg
                    -słód caramunich 0,33 kg
                    -płatki jęczmienne błyskawiczne 0,35 kg
                    -płatki owsiane błyskawiczne 0,2kg

                    Zacieranie infuzyjne, 35min w 64*C, 30 min w 73*C.
                    Chielenie 75 min, 40 g chmielu goryczkowego Magnum od początku gotowania.
                    Wyszło 23l brzeczki 11,5 Blg
                    Starter z drożdży Wyest Czech Pils.

                    Piwko przelałem już na cichą fermentację i dodałem 30g chmielu aromatycznego.
                    Martwi mnie słabe odfermentowanie brzeczki - 5 Blg. Piwko trzymałem na fermetacji burzliwej 10 dni i to w temp. 15*C. Dodam, że brzeczkę przed zadaniem drożdżami dobrze napowietrzyłem i przez dobę trzymałem w temp. 25*C.

                    Comment

                    • olorider
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 123

                      #130
                      warka nr 8

                      Mając zlewki dorżdży safbrew S-33 z warki nr 6, postanowiłem uwarzyć Koelscha. Podobno te drożdże dobrze się nadają do tego typu piwa.

                      - sód pilzneński 4kg
                      - słód pszeniczny 0,7 kg
                      - chmiel goryczkowy Magnum 20g
                      - chmiel aromatyczny Lubelski 20g

                      Zacieranie:
                      15 min w temp. 48-46 *C, 10 min w 53*C, 50 min w 63*C, 20 min w 73*C, podgrzane do 79*C i filtracja.

                      Chmielenie:
                      gotowanie 60 min, goryczkowy od początku, aromatyczny 10 min przed końcem.

                      Wyszło 22l brzeczki o ekstrakcie 13,5 Blg.

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #131
                        Olo, a jak u Ciebie z temperaturką fermentacji? Dajesz radę ją utrzymać na jakimś sensownym poziomie?
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          #132
                          Nie do mnie pytanie, ale odpowiem. Robiłem jak do tej pory 2 warki, obie na Irish Ale. Temperatura za każdym razem oscylowała koło 30 stopni. Efekt ? Błyskawiczna fermentacja (z 16blg do 2,5) w 2 dni. Tyle na razie zaobserwowałem
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #133
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                            Nie do mnie pytanie, ale odpowiem. Robiłem jak do tej pory 2 warki, obie na Irish Ale. Temperatura za każdym razem oscylowała koło 30 stopni. Efekt ? Błyskawiczna fermentacja (z 16blg do 2,5) w 2 dni. Tyle na razie zaobserwowałem

                            W przypadku fermentacji, to temperatura jest odwrotnie proporcjonalna do jakości organoleptycznej piwa.
                            Ale to zbyt oczywiste żeby się tu dalej wymądrzać
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              #134
                              No właśnie zapomniałem dopisać najwazniejszego! Piwo to (chyba przez tą temperaturę) wydzielało podczas rozlewu (i fermentacji tez) do butelek bardzo wyraźne bananowe zapachy. Piwko to, po 2 dniach było już nagazowane w miarę I jest naprawdę, zajebiście smaczne . Nie przypadkiem podczas ostatniej warki, uzyskując 52 l podzielone na dwa fermentatory, oba zadalem drozdzami Irish Ale oczekując podobnego efektu
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • olorider
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.01
                                • 123

                                #135
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                                Olo, a jak u Ciebie z temperaturką fermentacji? Dajesz radę ją utrzymać na jakimś sensownym poziomie?
                                W pokoju mam temperaturę ok. 22*C, więc chyba w porządku.
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                                Robiłem jak do tej pory 2 warki, obie na Irish Ale. Temperatura za każdym razem oscylowała koło 30 stopni. Efekt ? Błyskawiczna fermentacja (z 16blg do 2,5) w 2 dni. Tyle na razie zaobserwowałem
                                Nieźle, ja też tak chcę Nie wiem czemu ale ostatnie warki odfermentowują mi do 6 najlepiej do 5 Blg.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Lindr, Šípek
                                  dadek
                                  Ekstrakt 10°, alkohol 3,7%.
                                  Piwo z dodatkiem dzikiej róży co widać już po bardzo ładnym czerwono-różowawym kolorze, jest mętne.
                                  Piany dużo, jest wysoka i gęsta choć drobne bąble poprzetykane większymi. Opadając zbija się w jeszcze większe na powierzchni ale mocno ściele...
                                  2018-08-22, 22:13
                                • golden_boy
                                  Warzenie Goldiego
                                  golden_boy
                                  Witajcie
                                  Po miesiącach studiowania internetów i zdobywania wiedzy dzisiaj popełniłem pierwsza warkę od razu z zacieraniem, do gara poleciało Pale Ale 12 załączone do zestawu startowego z CP. Oczywiście nie wszystko poszło tak jak pewnie powinno tzn. zacieranie zamiast w 68C z instrukcji...
                                  2016-01-09, 20:28
                                • Cooper
                                  Craftworks, [ Third Circle ] Third Circle Red
                                  Cooper
                                  Drugi po Wood Key browar kontraktowy jaki uwarzył i zabutelkował swoje piwo w dublińskim Craftworks’ie.

                                  PIANA: niezbyt trwała. Znika dosyć szybko do poziomu lekkiej mgiełki na powierzchni piwa acz stara się ją kryć po całości. Nie pozostaje na szkle.

                                  NAGAZOWANIE: znaczne....
                                  2015-07-12, 17:49
                                • polsyn
                                  Fermentacja bużliwa połączona z cichą
                                  polsyn
                                  Witam , jako iż studuje zdala od domu i nie wracam co tydzień mam pewien problem. Chciałbym w ten piątek uwarzyć piwo i zlać na burzliwą. W niedziele wyjeżdzam i nie będzie mnie przez dwa tygodnie w domu. Czy mógłbym zrobić coś takiego, że piwo fermentowałoby w jednym fermentorze przez...
                                  2014-02-19, 11:30
                                • ximal
                                  Dębicki browar domowy SYMEON
                                  ximal
                                  W końcu nadszedł ten moment po kilku miesiącach studiowania forum i kupowania sprzętu.
                                  Sobota rano Szymciu zrobił pobudkę o 6:00 sprzątanie małe
                                  2009-05-25, 07:43
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...