Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Olorider warzy,albo coś kwasi :-?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloriderDodam jeszcze, że to był mój pierwszy kontakt ze słodem. Pięknie pachnie zwłaszcza pszeniczny.
Zamieszczam dwie fotki - zacieranie i fermetująca brzeczka
Ja weekend robie cos a'la Dunkel WeizenW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaA co dalej w planach?
Ja weekend robie cos a'la Dunkel Weizen
Też myślałem o Dunkel Weizen, ale będzie to musiało poczekać, bo zaopatrzyłem sie w surowce na trzy kolejne warki - pszeniczne Hafe-Weizen już prawie skończone, w ten weekend będe warzył Brown Ale a trzecia warka to będzie porter. Świetna sprawa tak sobie planować
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloriderHmm.. ciekawe, a która to będzie twoja warka? Bo nie znalazłem twojej dyskuji na ten temat.
Też myślałem o Dunkel Weizen, ale będzie to musiało poczekać, bo zaopatrzyłem sie w surowce na trzy kolejne warki - pszeniczne Hafe-Weizen już prawie skończone, w ten weekend będe warzył Brown Ale a trzecia warka to będzie porter. Świetna sprawa tak sobie planować
Obecnie jestem na etapie kończenia 8 warki.
Kieeeedyś..dawno, dawno temu warzyłem też na studiach...
Muszę się pochwalić że robilem nawet pilotażowe warki dla pewnego browaru z pólnocnej PolskiW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNie miałeś problemów z filtracją zacieru ze słodu pszenicznego ?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo jak, przecież własnie napisał, że miał
Ale sprawność zacierania i filtracji chyba wyszła mi dobra, jak na żółtodzioba , 13 Blg przy 19 l brzeczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloriderstary wyjadacz z ciebieW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumMasz tyle fermentorów? Chyba nie zdążysz przefermentować tego pszeniczniaka do weekendu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcA jak to robiłeś, bo mi chłodzenie w śniegu zajmuje ok. 2h.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloriderUsypałem kopczyk ze śniegu i wsadziłem w to fermentor, obsypałem jeszcze prawie pod wieko i uklepałem wkoło. Kilka razy, jak sprawdzałem czy już wystygło, przygniatałem śnieg do fermentora, bo topniał i robiła się szczelina.
Comment
-
Comment