pierwsza warka - LAGER

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    Zdecyduj się
    Lager - niewątpliwie stopni "naście", lub blisko 10 st C
    A co do "Jasne Pełne" z browamatora, to wbrew mogącej wprowadzać w błąd nazwie jest to piwo górnej fermentacji. Standardowo dają tam drożdże Safale S-04 lub Safale US-56.


    Ale co ja Ci będę takie bajki tłumaczył ... :P
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
      Nawet gdyby było to drożdże dolnej ferm. , to nic się szczególnego nie stanie jak będziesz fermentował w wyższych temp. niż na odwrót górne drożdze w niskich temp.- wtedy fermentacja moze się zatrzymać.
      Moim zdaniem to przy zatrzymaniu fermentacji w przeciwieństwie do fermentacji w zawysokiej temp. nic się nie stanie.

      Comment

      • dat_real
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.02
        • 18

        #18
        dzieki wam za wszelkie podpowiedzi....

        myśle, że pozostane przy tep. ok 20 stopni.....
        na razie nieźle fermentuje.... co jakies 30 sekund .... wydobywa się silne bąbelkowanie z rurki fermentacyjnej......

        pewnie za jakies 3 -4 dni.. będę rozlewał w butelki.. zobaczymy co z tego wyjdzie
        jeśli jest ktoś z Łodzi, to proszę o kontakt... chętnie zapoznam się ... z doświadczeniem.... i pochwalę się pierwszą warka...

        wielkie pozdrowienia dla was... za czynny udział.....

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dat_real
          jeśli jest ktoś z Łodzi, to proszę o kontakt... chętnie zapoznam się ... z doświadczeniem.... i pochwalę się pierwszą warka...
          Ktoś się znajdzie Ale jak chcesz pogadać osobiście, to dopiero za jakieś dwa tygodnie, bo mam sporo rzeczy na głowie. W międzyczasie służę konsultacjami pisemnymi

          Comment

          • dat_real
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.02
            • 18

            #20
            a właśnie ... skoro wszyscy nadają swoim browarom nazwę.....

            to po pierwszej warce... i my z kobietką wymyśliliśmy nazwę....
            w obecnej sytuacji politycznej... będąc poprawnym do końca..
            nasz browar nazywa się :0
            -MOCHOEROWY BERET-

            wielkie pozdrowienia z Łódzi/Kielc

            Comment

            • dat_real
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.02
              • 18

              #21
              pewnie .. bardzo chętnie.....

              dzięki za szybką odpowiedź.........
              na pewno pozostanę w kontakcie.....

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #22
                Jak kiedyś uświadomił mnie Twili, do wszystkich gotowców, nawet typu lager, producenci dodają drożdże górnej fermentacji.
                A więc lagera z tego Coopersa nie uzyskasz. Przy zakupie zostałeś wprowadzony w błąd.

                Jak to ratować?
                Radzę, abyś postarał się zbić temp. fermentacji najlepiej do 10-15 st. C.
                Zrób to jak najprędzej (wiedz, że minie doba nim brzeczka dojdzie do tej temperatury).

                Na przyszłość:
                Jeśli chcesz robić lagery, to zaopatrz się przynajmniej w suche drożdże dolnej fermentacji, np. Saflager. Jeśli już musisz fermentować na drożdżach z zestawu (typu ale), to rób to w niskich temperaturach, do których przeniesiesz piwo w chwili, kiedy zacznie pojawiać się na powierzchni piana.

                PS.
                Drożdżom górnej fermentacji nie szkodzi fermentacja w temperaturach właściwych drożdzom dolnej fermentacji. Aczkolwiek szkodą może być zubożenie estrów, które część szczepów produkuje przy odpowiednio wyższych temperaturach, a które są niebędne w niektórych stylach piw. Jednak tu mówimy o piwach typu lager...
                Zbyt niska temperatura może doprowadzić do znacznego spowolnienia, lub wręcz zatrzymania fermentacji. Ale to NIE dzieje się ze szkodą dla piwa - wystarczy odpowiednio podnieść temperaturę.

                O ile drożdże "górne" można spokojnie podawać pracy w niższych temperaturach, o tyle nie polecam sytuacji odwrotnej ("dolne" drożdże w temp. dla "ale"). Kilka typowo "dolnych" szczepów, których śladowe ilości testowałem w wysokich temp., dobrze poradziły sobie z samą fermentacją, ale wydzieliły tak niesmaczne estry, że nie polecam.

                Comment

                • dat_real
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.02
                  • 18

                  #23
                  rady przyjąłem... zapisuje, drukuje...

                  wykorzystam.... przy kolejnych warkach... (może tym razem bez gotowców)..

                  następny Lager tylko z drożdżami niskiej fermentacji i w niskich temp...
                  wielkie dzięki
                  pozdrawiam

                  Comment

                  • endrio
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 222

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    Moim zdaniem to przy zatrzymaniu fermentacji w przeciwieństwie do fermentacji w zawysokiej temp. nic się nie stanie.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Zbyt niska temperatura może doprowadzić do znacznego spowolnienia, lub wręcz zatrzymania fermentacji.
                    Rozumiem Panowie, że nie namawiacie kolegi do zatrzymania fermentacji, ale metoda przerywana i to od pierwszego razu może podobno doprowadzić do nerwic itp. dziwnych rzeczy
                    Last edited by endrio; 2006-02-06, 23:08.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #25
                      Jeżeli jest pewny, że ma górne drożdże, to ja namawiam do pozostaiwnia tak jak jest, ale jeśli nie jest pewien, to obn9iżenie temperatury stanowi możliwość sprawdzenia tego, bez szkody dla piwa.

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dat_real

                        czy takie piwko z gotowych zestawów jest godne uwagi czy od razu zacząć przygotowywać się do bardzej zaawansowanej technologi- czyli robienia ręcznie wszystkiego??
                        Każde piwo jest godne uwagi jeśli nie jest potraktowane pasteryzacją

                        Śmiało bierz się za zacieranie. Ja zaczęłam pierwsze piwo ze słodów i nawet nie wiedziałam, że gotowce istnieją Dopiero na forum się dowiedziałam.

                        Udanych warek

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Zgadzam się z Marcinem, choc może 24 st. to nawet na górną jest sporo....
                          Co do przechładzania drożdzy górnych to ostatnio Cyborg przechłodził i pomijając drobne błędy przy butelkowaniu, to piwo zdaje się i tak nie wyszło...
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Co do przechładzania drożdzy górnych to ostatnio Cyborg przechłodził i pomijając drobne błędy przy butelkowaniu, to piwo zdaje się i tak nie wyszło...
                            To świetny przykład na zachętę

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #29
                              Każdy ma inne doświadczenie z drożdżami i można namieszać komuś nieźle w głowie poradami które na 100% są dobre wg każdego we własnym przekonaniu. Prawda będzie pewnie po środku. Jeśli drożdże już ruszyły to do 12 st nie ma co ich zmuszać bo to będzie szok. Przychylam się do większości żeby przy pierwszym piwie nie kombinować i już tak zostawić. Ale na wszelki wypadek można ochłodzić do 21 bo 24st to dla każdych drożdży górna granica.

                              Comment

                              • iron
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.08
                                • 6717

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                Każdy ma inne doświadczenie z drożdżami i można namieszać komuś nieźle w głowie poradami które na 100% są dobre wg każdego we własnym przekonaniu. Prawda będzie pewnie po środku. Jeśli drożdże już ruszyły to do 12 st nie ma co ich zmuszać bo to będzie szok. Przychylam się do większości żeby przy pierwszym piwie nie kombinować i już tak zostawić. Ale na wszelki wypadek można ochłodzić do 21 bo 24st to dla każdych drożdży górna granica.
                                Jak najbardziej zostawić tak jak jest - i tak będzie wypite ze smakiem przez autora - jak to pierwsze piwo.

                                A po czym Joelko wnosisz, że 24 Celsjusze to górna granica dla każdych drożdży?

                                Nasze doświadczenia wskazują, że drożdże górnej fermentacji (zarówno Danstar Winsdor, jak i te z gotowców) będą fermentowały nawet do 30 Celsjuszów - im wyższa temperatura,tym fermentacja szybsza i powstaje więcej estrów owocowych - ot i cała tajemnica
                                Last edited by iron; 2006-02-07, 00:11.
                                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                                Rock, Honor, Ojczyzna

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X