pierwsza warka - LAGER

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron

    A po czym Joelko wnosisz, że 24 Celsjusze to górna granica dla każdych drożdży?
    To fakt muszę sprostować, że chodziło mi o sprawdzoną w praktyce górną granicę ryzyka a nie o potwierdzoną naukowo temperaturę.
    Chyba, że ktoś przy pierwszej warce umie wyczuć moment kiedy za chwile piwo ma się ukisić z nadmiernej temperatury. Czasami to jest kwestia kilku godzin jak piwo nabiera odmiennego, niekorzystnego smaku
    Nikomu nie życzę.

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

      #32
      Naukowo to nie sprawdzaliśmy, tylko w praktyce

      Piwa wyszły dobre (te kilka warek którym przyszło fermentować w tak wysokiej temperaturze),tyle,że miały właśnie bardzo wyraźne nutki owocowe.
      No i oczywiście należy często sprawdzać stopień odfermentowania - w tak wysokiej temperaturze burzliwa może trwać dzień, dwa, góra trzy dni. Jeśli się zostawi na tydzień,to faktycznie może skisnąć.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • tilikum
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.09
        • 23

        #33
        Coopers Lager jest lagerem tylko z nazwy.
        Bardzo smaczne wychodzi po fermentacji w 'górnych' temperaturach - sprawdziłem osobiście
        A jak postoi ze trzy miesiące jest jeszcze smaczniejsze (tylko że żadko pierwsza warka doczekuje trzech miesięcy
        Życzę cierpliwości
        Po'zdrówko'

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tilikum
          A jak postoi ze trzy miesiące jest jeszcze smaczniejsze (tylko że żadko pierwsza warka doczekuje trzech miesięcy
          Pewnie jestem ewenementem, ale mam jeszcze 3 butelki z pierwszej warki, którą zrobiłem 20 miesięcy temu To też był "lager górnej fermentacji", tyle że John Bull Bavarian Lager. Niby głupi gotowiec, ale po tak długim leżakowaniu jest fenomenalny!

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Ja mam jeszcze "naste" warki, pojedyncze flaszki. To już ponad trzy lata.

            Comment

            • dat_real
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.02
              • 18

              #36
              witam ponownie wszystkich....

              dzięki jeszcze raz za wszystkie rady, sumiennie każdą notuję

              teraz pytanie...- cytat z instrukcji -"koniec pierwszej fermentacji zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce oraz cukromierz wskazuje około 1*Blg"

              czy zastosować sie do powyższych??? czy znowu... są błędy w instrukcji
              czekam na odpowiedź

              pozdrowienia

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #37
                Ja tam bulgotania w rurce przy 2 warkach nie stwierdziłem. A na 1*BLG to chyba nie ma szans.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.08
                  • 6717

                  #38
                  Co do rurki i bulgotania w niej to nic nie wiem - my do fermentacji burzliwej używamy pokrywki bez rurki

                  A jeśli chodzi o odfermentowanie, to faktycznie na 1 Blg są marne szanse, ale możesz przyjąć, że piwo które ma 4 Blg (lub mniej) można śmiało przelać na cichą, lub rozlać do butelek.
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

                  Comment

                  • dat_real
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.02
                    • 18

                    #39
                    Witam ponownie...

                    w końcu piwko rozlane do butelek na cichą fermentację!!!
                    myślę, że jak do tej pory wszystko przebiegło poprawnie

                    oczywiście nie omieszkałem spróbować troszkę.... i tu moje zdziwienie...

                    to naprawdę przypomina w smaku gatunkowo niemieckie piwa....
                    smak różny od naszych rodzimych piw... delikatne z przewagą jęczmienia - bardzo ciekawy

                    nie mogę doczekać się końca cichej....
                    Jeszcze raz wszystkim dziękuję za rady.......
                    Następna relacja ..początek warzenia drugiej warki... oraz ..... testowanie pierwszej
                    pozdrowienia
                    browar -MB-

                    Comment

                    • tilikum
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.09
                      • 23

                      #40
                      W moim przypadku Coopers Lager odfermentowal do 2 st BLG.
                      Po 6 dniach od startu, a w ósmym dniu poszedł w butelki.
                      W zeszły weekend piłem jedną z trzech ostatnich butelek (zabutelkowane 18 września 2005) i to sie nazywa dobre piwo
                      Po'zdrówko'

                      Comment

                      • dat_real
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.02
                        • 18

                        #41
                        dokładnie u mnie to samo

                        6 dni - cukier do 2 st Blg
                        no to ja tylko czekam....... na pierwszą butlekę
                        pozdrowienia

                        Comment

                        • dat_real
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.02
                          • 18

                          #42
                          I stało się ponownie.....

                          Nieoczekiwanie browar -MB- produkuje 2 warke ... tym razem STOUT......

                          proces przygotowania .... w porównaniu do pierwszej warki.... .niebo a ziemia.....
                          - 1 warka - 12 godzin
                          - 2 warka - 2 godziny + wykorzystane rady.. od WAS, za które jeszcze raz wielkie dzięki

                          Także wracając do wątku, nastawione i fermentuje na głośnej.. poziom cukru przy pierwszym pomiarze ok 13 BLG

                          PS> Pierwsza warka - LAGER- po miesiącu zostało 15 butelk... ale z każdym dniem .. piwo nabiera.. corazlepszego smaku....
                          NAPRAWDĘ -> bardzo dobre piwo (pomimo browkitu)... świetny smak niemickiego piwa.. piana drobnoziarnista... baardzo długo się utrzymuje...najlepsze po 10 godzinnym.. chłodzeniu w lodówce... PYYcHAAA!

                          Wracając.... teraz .. moje pierwsze ciemne piwko....

                          pozdrowienia

                          Comment

                          • dat_real
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.02
                            • 18

                            #43
                            Warka #2 w butelkach.....

                            wszystko przebiegło bardzo poprawnie... .. 2*BLG na koncu... fermentacji głośnej...
                            fajny aromat.... w smaku ... cieżkie go określenia ... na razie czuć sam słód.....

                            pytanko..... widziałem już klika wersji.. więc pytam o właściwą: .. jak obliczyć zawartość alkoholu... w oparciu o pomiary BLG...

                            czekam na odpowiedź... a szczególnie jestem ciekawy... wartości dzielnika różnicy...

                            pozdrowienia

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #44
                              Przejrzyj ten temat:

                              Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                #45
                                Ten dzielnik to 1,938
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X