Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Może dlatego, że stygnie, spróbuj wysładzać wrzątkiem; wydaje się, że utrzymywanie filtrowanej brzeczki w wysokiej temperaturze, blisko 80* dobrze robi na filtrację
    No nie jestem pewien czy to dobra rada!!???
    Przykładowo ja wysładzam wodą z kranu (mierzyłem kiedyś- miała mniej niż 50*C) i sprawność warzenia waha się 22-25l brzeczki 11,5-13 blg.
    Mam wrażenie z własnego doświadczenia,że wysładzanie zbyt gorącą wodą wnosi nieprzyjemne cierpko-papierowe posmaki zwłaszcza widoczne w jasnych prostych piwach.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      widoczne w jasnych prostych piwach.
      Prostych? - Jesli chodzi o efekt finalny, to są to chyba jedne najtrudniejszych piw.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        Mam wrażenie z własnego doświadczenia,że wysładzanie zbyt gorącą wodą wnosi nieprzyjemne cierpko-papierowe posmaki
        Say no more, jeżeli jest takie zagrożenie, to wracam do wysładzania wodą normalnie gorącą. Wrzątkiem wysładzałem dotychczas 3 razy, nie podniosło mi to wydajności a na filtrację znalazłem inny patent. Co gorsza próba jodowa wykazała, że skrobia się chyba jednak wypłukuje..

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Ja sypię 7 kg słodu a Ty 12 - duży, ciężki i nieporęczny byłby ten wór , w dodatku gorący 78*C.
          Dzięki Marku Pomysł z wrzuceniem gara gdzieś wyżej wypalił. Nie nadążam podgrzewać wody do wysładzania :P

          Problemem było wrzucenie tego pełniutkiego gara na te skrzynki Dalem rade
          Attached Files
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
            Prostych? - Jesli chodzi o efekt finalny, to są to chyba jedne najtrudniejszych piw.
            Si seńor i dlatego łatwo je popsuć nwet drobnymi błędami w procesie warzenia.
            Miałem na myśli proste receptury,czyste smaki i zapachy nie przykryte niczym smakowo i zapachowo.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
              Si seńor i dlatego łatwo je popsuć nwet drobnymi błędami w procesie warzenia.
              Miałem na myśli proste receptury,czyste smaki i zapachy nie przykryte niczym smakowo i zapachowo.
              No tak, sorry za zbędną uwagę.

              A jeśli chodzi o filtrację, to krew mi sie mrozi w żyłach, jak widzę te piramidy u Marka i teraz u Daniela...

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B

                A jeśli chodzi o filtrację, to krew mi sie mrozi w żyłach, jak widzę te piramidy u Marka i teraz u Daniela...
                E tam, jak bym był wyższy lub miał kogoś do pomocy to bym jeszcze dwie skrzynki dołożył
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Z doświadczenia wiem, że wysokich piramid nie trzeba budować, metr wężyka poniżej poziomu filtra wystarczy oczywiście liczone do zacisku regulacyjnego na dole węża.
                  Attached Files
                  Last edited by mark33; 2007-02-19, 12:43.

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    Warka nr. 24 Pils Monachijski
                    18-19 luty

                    Pilznenski 7kg
                    Monachijski 5kg

                    Wsyp do 27L 66,6'C

                    62 25'
                    72 -> 68 80'
                    -> 77

                    Wysładzanie 57L

                    a) 60 minut
                    marynka 0' 50g
                    lubelski 50' 50g
                    29L 13,5 blg
                    Czech Pils

                    b) 80 minut
                    marynka 0' 50g
                    lubelski 70' 50g
                    31L 12,5 blg
                    Brewferm Lager suche

                    wydajność 68% !

                    W przypadku warki b) musiałem upychać piane która zrobiła się podczas napowietrzania, żeby zamknąć pokrywkę
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                      W przypadku warki b) musiałem upychać piane która zrobiła się podczas napowietrzania, żeby zamknąć pokrywkę
                      A dzisiaj rano gdy się obudziłem i podszedłem do fermentatora, zobaczyłem jak z rurki ucieka nie powietrze a piwo
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                        A dzisiaj rano gdy się obudziłem i podszedłem do fermentatora, zobaczyłem jak z rurki ucieka nie powietrze a piwo
                        A pisałem góra 27 litrów , teraz masz piwopult ( hydropult - rodzaj hydronetki ).

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          A pisałem góra 27 litrów , teraz masz piwopult ( hydropult - rodzaj hydronetki ).
                          Heh a tak wygląda ta piwopult.
                          Attached Files
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            a to reszta rodzeństwa
                            Attached Files
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              Warka nr. 25 Owsiany Stout

                              Pilznenski 8kg
                              karmelowy jasny 1kg
                              karmelowy ciemny 0,5 kg
                              jeczmien palony 0,5 kg
                              płatki owsiane blyskawiczne 1,2 kg


                              67 -> 63 25'
                              72 -> 70 60'

                              Wysladzanie 55L

                              a) 60 minut
                              Lubelski 50g 0'
                              23L nieznanego blg
                              Safbrew T-58

                              b)60 minut
                              Lubelski 100g 0'
                              33L nieznanego blg
                              Brewferm Top

                              Nieznane blg wynika z potluczenia balingometru podczas ostatniego warzenia
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                                Warka nr. 24 Pils Monachijski
                                18-19 luty

                                Pilznenski 7kg
                                Monachijski 5kg

                                Wsyp do 27L 66,6'C

                                62 25'
                                72 -> 68 80'
                                -> 77

                                Wysładzanie 57L

                                a) 60 minut
                                marynka 0' 50g
                                lubelski 50' 50g
                                29L 13,5 blg
                                Czech Pils

                                b) 80 minut
                                marynka 0' 50g
                                lubelski 70' 50g
                                31L 12,5 blg
                                Brewferm Lager suche

                                wydajność 68% !

                                W przypadku warki b) musiałem upychać piane która zrobiła się podczas napowietrzania, żeby zamknąć pokrywkę
                                Co do tej warki pewna refleksja, choć nie nowość oczywiście. Część zadana drożdzami płynnymi okazała się rewelacją ! Część zadana suchymi nabrała dziwnych posmaków i jest taka sobie.
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...