Minibrowar JOMSBORG
Collapse
X
-
-
Cholera... po ostatniej warce narzekałem, że mi 180 butelek brakuje do pustych skrzynek i że nie mam w co warzyć przez co zaprzestałem produkcję. Teraz mam 14 skrzynek z pustymi butelkami i od dawna nie mam czasu warzyćDlaczego to wszystko tak na złość się nie zgrywa
Na Warsztaty też standardowo nie moge jechac, nie pasuje mi ... ehh
Pozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 26
Pilzneński 7kg
Monachijski 4kg
Pszeniczny 0,5kg
Carapils 0,5kg
do podgrzania 24L wody - proporcja 1:2
wsyp do 67'C
62->60 20'
74->65 70'
>80
wysładzanie 53L
a) 60 minut
Lubelski 0' 50g
Lubelski 50' 50g
28 litrów 15blg
WLP German Ale
b)60 minut
Lubelski 0' 50g
28 litrów 15blg
BrewfermAle
Świetna wydajność 73,4% którą upatruje w nowym stylu wysładzania. Wysładzałem partiami. Po jakieś 15L. Dotychczas wysładzając ciągle uzupełniałem wode w garze zacierno-filtracyjnym.Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2007-05-29, 21:38.Pozdrawiam
djComment
-
Co to znaczy partiami?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Próbowałem raz tak robić, spuszczałem wodę do sucha i nalewałem następna partię, czekałem 10 min aż wypłucze brzeczkę i spuszczałem. Wydajność wyszła dobra, ale nie rekordowa, za to trwało to dużo więcej.Comment
-
Nie czekam aż w ogóle przestanie lecieć. Uzupełniałem wode w momencie odpowiednim który ciężko mi teraz opisaćMoment dodania kolejnej parti wody wyczułem widocznie odpowiednio bowiem tempo wylatywania brzeczki z wężyka nie malało. Do tego oczywiście dochodziło mieszanie 3/4 górnej części młóta. Filtrujesz filtratorem z dziurkami (wiadro w wiadro) ?
Pozdrawiam
djComment
-
Dopracowałem się takiej technologii wysładzania: jak odsłoni się powierzchnia młóta, leję delikatnie kubkiem wodę na talerzyk położony na młócie, tak, żeby woda nie zmieszała się z brzeczką, tylko ją spychała w dół. Nie mieszam młóta, ew. potem tylko jak się powierzchnia zaklei mąką nacinam delikatnie nożem. Na początku filtruję powolutku, po pierwszym wysłodzeniu przyspieszam. Wydajność dostaję dobrą (~65%) i idzie dość szybko i wygodnie 1-1,5 h.Comment
-
Mam 'dogarnkowy' filtrator.
Dopracowałem się takiej technologii wysładzania: jak odsłoni się powierzchnia młóta, leję delikatnie kubkiem wodę na talerzyk położony na młócie, tak, żeby woda nie zmieszała się z brzeczką, tylko ją spychała w dół. Nie mieszam młóta, ew. potem tylko jak się powierzchnia zaklei mąką nacinam delikatnie nożem. Na początku filtruję powolutku, po pierwszym wysłodzeniu przyspieszam. Wydajność dostaję dobrą (~65%) i idzie dość szybko i wygodnie 1-1,5 h.
Moje tempo wysładzania jest ograniczone tylko czasem potrzebnym na podgrzanie wody do wysładzania (taboretem gazowym), czyli zapierdziela aż miłoJedynie pod koniec wysładzania prędkość trochę maleje. Ostatnie filtrowanie i wysładzanie trwało jakieś 1,5h, tylko, że wysładzałem 53 L wody
.
Pozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 26
Pilzneński 7kg
Monachijski 4kg
Pszeniczny 0,5kg
Carapils 0,5kg
do podgrzania 24L wody - proporcja 1:2
wsyp do 67'C
62->60 20'
74->65 70'
>80
wysładzanie 53L
(...)
b)60 minut
Lubelski 0' 50g
28 litrów 15blg
BrewfermAle
Świetna wydajność 73,4% którą upatruje w nowym stylu wysładzania. Wysładzałem partiami. Po jakieś 15L. Dotychczas wysładzając ciągle uzupełniałem wode w garze zacierno-filtracyjnym.Pozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 27
24.06.2007
Pilzneński 7kg
Monachijski 3kg
Aroma 1kg
Specjal B 0,25kg
do podgrzania ok 25L wody
wsyp do 68'C
63->61 30'
73->68 70'
>80
wysładzanie 56L
a) 60 minut
marynka 0' 40g
Lubelski 50' 50g
28 litrów 13blg
WLP German Ale
b)60 minut
marynka 0' 75g
Lubelski 50' 50g
29 litrów 13blg
WLP German Ale
Wydajność słabsza, jak się domyślam, dzięki zastosowaniu krótkiego, godzinnego zacierania. Pozostałem istotne zmienne bowiem bez zmian w porównaniu do poprzednich warek. Filtracja idealna. Przydałby się drugi palnik do grzania wysłodzinPozdrawiam
djComment
-
Comment
-
Pozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 28
11.07.2007
Pilzneński 8kg
Monachijski 2kg
Carared 0,5kg
do podgrzania ok 26L wody
wsyp do 68'C
63->60 45'
73 15'
>80
wysładzanie 53L
a) 60 minut
marynka 0' 40g
Lubelski 60' 50g
27 litrów 12blg
WLP German Ale
b)60 minut
marynka 0' 40g
Lubelski 60' 100g
27 litrów 12blg
WLP German Ale
Wydajność ok 64%Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2007-07-12, 11:38.Pozdrawiam
djComment
-
. I całe prawie 60 L piwa w plecy, bo pierwsza część tej warki skwaśniała już po cichej. Teraz już nie będę taki nonszalancki w tolerancji wysokich temperatur fermentacji ...
. Całe szczeście, warka nr. 27 jest i ma się dobrze - no, prawie się kończy
. Warka nr. 28 dziś rozlana w butelki - oznak infekcji brak.
Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2007-07-25, 20:41.Pozdrawiam
djComment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kran do piwa - Nukatap - stalowy
- Anglojęzyczna
IPA (India Pale Ale) Style guide
- Brewkity nachmielone
Brewferm Flemish Brown...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-10-25, 14:30 -
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Balon (pojemnik fermentacyjny) PET 23 litry
- Akcesoria
Gar piwowarski 36,5 litra – stal nierdzewna
- Akcesoria
Kapslownica ręczna Eterna
- Akcesoria
Pojemnik fermentacyjny PP 33 l z opcjami do wyboru...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-08-30, 14:17 -
-
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Brewferm Brew Bag - torba zacierna - 50 l
- Akcesoria
Filtrator spiralny 200 cm
- Akcesoria
Kapsle kasztanowe 100 szt.
- Akcesoria
Korek aglomerowany 44x25,5 - 20 szt.
- Akcesoria...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-09-23, 14:15 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment