Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
    ... Teraz już nie będę taki nonszalancki w tolerancji wysokich temperatur fermentacji ...
    ja teraz wszystko znoszę do piwnicy. jest tam co prawda 19-20 stopni, ale i tak chłodniej niż w domu. przy 25 po prostu bym się bał coś fermentować poza gorzałą.

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
      ... i w efekcie kwas . I całe prawie 60 L piwa w plecy, bo pierwsza część tej warki skwaśniała już po cichej. Teraz już nie będę taki nonszalancki w tolerancji wysokich temperatur fermentacji ... . Całe szczeście, warka nr. 27 jest i ma się dobrze - no, prawie się kończy . Warka nr. 28 dziś rozlana w butelki - oznak infekcji brak.
      Warkę nr. 28 oceniam jako swoją najmniej udaną (pomijając 2 kwasy który mi się przybłąkały). Nigdy już nie będę fermetował w temperaturach wyższych niż 20 - 22 stopnie
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        Sezon 2007/2008 czas zacząć, a więc:

        Warka nr. 29
        29.09.2007

        Pilzneński 11kg
        Carared 1kg

        do podgrzania ok 27L wody

        wsyp do 68'C

        62 10'
        72->65 65'
        ->80

        wysładzanie 55L

        a) 90 minut
        marynka 0' 50g
        Imbir 70' 200g
        27 litrów 13,5 blg
        Sabrew S-33

        b)60 minut
        marynka 0' 50g
        Sok malinowy Paola 45' 430ml
        30 litrów 15blg
        Sabrew S-33
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          Z nowości w moim browarku:

          Dzięki nowemu garnuszkowi (rozwiązał problem nie nadążania z podgrzewaniem wody do wysładzania) skróciłem filtrowanie i wysładzanie 55L wody do.. 1 godziny

          Teraz cały proces warzenia 55L piwa trwa jedyne 6 godzin

          Gdybym miał drugi palnik zszedłbym do 5h
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
            Dzięki nowemu garnuszkowi (rozwiązał problem nie nadążania z podgrzewaniem wody do wysładzania) skróciłem filtrowanie i wysładzanie 55L wody do.. 1 godziny
            Prawda, że to wygodne? Jeszcze marzy mi się jakaś pompka, która powoli by zraszała młóto gorącą wodą, miałbym godzinkę wolnego

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              Można garnek z wodą do wysładzania postawić wyżej niż garnek z zacierem i poprzez wężyk (+ewentualny reduktor przepływu zakładany na wężyk choć u mnie nie potrzebny, bo tempa filtrowania nie redukuje) zaciągnąć wodę do wysładzania do garnka z zacierem

              Cholera.. Southern German Lager jeszcze mi nie wystartowały :| Starter zrobiłem wczoraj o 19, do fermentatorów dodałem mimo braku startu ok godziny 23.
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                Można garnek z wodą do wysładzania postawić wyżej niż garnek z zacierem i poprzez wężyk (+ewentualny reduktor przepływu zakładany na wężyk choć u mnie nie potrzebny, bo tempa filtrowania nie redukuje) zaciągnąć wodę do wysładzania do garnka z zacierem
                .
                Będzie to ciężkie - już gar z zacierem stoi na wysokości 1,60m żeby zapewnić dobre ssanie. Ale nie niemożliwe, pokombinuję tak przy nastepnej warce.

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  Moj stoi na wysokości 1,2 m i ssanie jest ok. U mnie chyba taka kombinacja nie ma sensu, bo podgrzewam wode na 2 razy, a dokładniej w dwóch garnkach (29 i 35L).
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    Drożdze WLP Southern German Lager zadane w czwartek do tej pory nie wystartowały . Nie było mnie przez weekend, wcześniej nie mogłem zareagować.
                    Zapach wydaje się ok. Jutro sprawdzę smakowo. Co proponujecie gdy się okaże, że w smaku jest ok ? Zadawać inne drożdze czy najpierw przegotować ?
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      Jeśli w smaku i zapachu nie będzie śladów kwaśnienia - od razu drożdże, bez gotowania.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        Warka nr. 30
                        03.10.2007

                        Pilzneński 9kg
                        Carapils 1kg

                        do podgrzania ok 25L wody

                        wsyp do 69'C

                        62->60 45'
                        74->73 15'

                        wysładzanie 56L

                        a)60 minut
                        marynka 0' 75g
                        lubelski 45' 50g
                        28,5 litra 12 blg

                        b)60 minut
                        marynka 0' 50g
                        lubelski 45' 50g
                        30,5 litra 12,3 blg

                        Southern Lager jeszcze nie wystartowały... i już chyba nie wystartują. Zapach i smak piwka ok, nie jeszcze nie skwaśniało. Moge to piwko zadać drożdzami Sabrew S-33 (jak przeleje warkę nr. 29 na cichą - może dziś) lub gęstwą chyba z czerwca drożdzy płynnych pszenicznych. Wybór między dzumą a cholerą..

                        Obecnie gęstwa pszenicznych budzi się do życia...
                        Last edited by DanielJakubowski; 2007-10-08, 13:07.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          Zaraz odwiozą mnie do Tworek..
                          Fermentacja możliwe, że ruszyła. Zarówno w jednym jak i w drugim fermentatorze widać delikatne wianuszki piany. Pytanie tylko, czy to Southern German Lager się w końcu obudziły czy jakieś dzikie drożdze zabrały się za piwko. No i znowu dylemat. Czekać i obserwować czy zadać inne (kiepskie) drożdże.

                          Może te 17(chyba) godzin które minęły od zadania drożdzy do wyniesienia fermentatorów do 10'C były zbyt krótkim okresem czasu na start tych drożdzy. Później przez 2 dni w 10' nie mogły wystartować i wystartowały dopiero teraz, gdy przeniosłem fermentatory do temp. pokojowej.
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            Czy w pierwszych godzinach fermentacji można rozróżnić czy piwo jedzą drożdże pożądane czy dzikie ?
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czy w pierwszych godzinach fermentacji można rozróżnić czy piwo jedzą drożdże pożądane czy dzikie ?
                              Bez mikroskopu - tylko po zapachu. Na pociechę powiem Ci, że też odmrażałem testową próbkę, ruszyła dopiero po 5 dniach, dałem jej pożyć jeszcze parę dni i starter był coraz zdrowszy, z początku czuć go było starą gęstwą, potem już zdrowymi drożdżami. Może dolej świeżej brzeczki i zobacz, jak się zachowują.

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                Tak, ale ja startuje z świeżutkich drożdży prosto z fiolki. Obecnie piana się powiększyła nieco. Dzisiaj będę stał na warcie .
                                Mam dolać świerzej brzeczki do fermentatora ?!?
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X