Dzikie czy przebudzone z zimowego snu WLP ?
Minibrowar JOMSBORG
Collapse
X
-
według mnie przebudzone.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziwedług mnie przebudzone.
Zaskakujący jest czas budzenia się tych drożdzy. Podsumowywując:
starter - 5h
w brzeczce w 20'C - 18h
w brzeczce w 10'C - 65h
Wystartowały w momencie zmienienia się temperatury brzeczki po wcześniejszym przeniesieniu ich do 20'C.
Wniosek - Robić starter wcześniej przed warzeniem. Dodawać tylko aktywny starter.
*Ilość godzin bez korekty czasu potrzebnego na zmianę temperatury cieczy po zmianie temperatury powietrza.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Warka nr. 31
11.10.2007
Pilzneński 6kg
Monachijski 2,8kg
Carapils 0.7kg
Carared 0,5kg
do podgrzania ok 25L wody
wsyp do 74'C
65,5->61 60'
wysładzanie 50L
a)55 minut
marynka 0' 50g
lubelski 45' 50g
24 litry 13 blg
Irish Ale
b)60 minut
marynka 0' 50g
lubelski 50' 110g
25 litrów 13 blg
Irish AlePozdrawiam
dj
Comment
-
-
Warka nr. 32
14.10.2007
Pilzneński 5,4 kg
Monachijski 3,6 kg
Karmelowy jasny 0,9 kg
Specjal B 350 EBC 0,1kg
do podgrzania 25L wody
wsyp do 76'C
67,5->61 70'
wysładzanie 52L
a)60 minut
East Kent Goldings 0' 50g
Hallertau Hersbrucker 50' 50g
27 litry 14 blg
Irish Ale
b)100 minut
East Kent Goldings 0' 50g
Hallertau Hersbrucker 90' 50g
30 litrów 9 blg
Irish Ale
Drożdze prosto z piany fermentującego piwa nr. 31. Ilość litrów szacunkowo. Dokładnie okaże się przy cichej. Wszystkie fermentatory mam zajęte więc burzliwa tego piwka odbędzie się w garnkachPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziZapach piwa też będzie szlachetniejszy bardziej łagodny, szczególnie w piwie bardzo młodym.
Testowałem przykrycie flanelką .Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziFajne fotki.
Mam pytnanie czy ten obrus jakoś "uzdatniłeś" przed przykryciem?Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Z lewej widać piękną rosę i zacieki na ścianie. Na szczęście tam mam tikurille lateksową satynę Słodkie zacieki bez problemu można przelecieć później szmatką. Na górnej części ościeżnicy widać wiszące krople wody . Dwa okna (przeciąg) + włączony wentylator niewiele dają podczas chmieleniaPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziZ lewej widać piękną rosę i zacieki na ścianie. Na szczęście tam mam tikurille lateksową satynę Słodkie zacieki bez problemu można przelecieć później szmatką. Na górnej części ościeżnicy widać wiszące krople wody . Dwa okna (przeciąg) + włączony wentylator niewiele dają podczas chmieleniaPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment