Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
    Sezon 2007/2008 czas zacząć, a więc:

    Warka nr. 29
    29.09.2007

    Pilzneński 11kg
    Carared 1kg

    do podgrzania ok 27L wody

    wsyp do 68'C

    62 10'
    72->65 65'
    ->80

    wysładzanie 55L

    a) 90 minut
    marynka 0' 50g
    Imbir 70' 200g
    27 litrów 13,5 blg
    Sabrew S-33

    b)60 minut
    marynka 0' 50g
    Sok malinowy Paola 45' 430ml
    30 litrów 15blg
    Sabrew S-33
    Zabutelkowane. Burzliwa 8 dni w 18-20'C. Cicha 9 dni w 10-15'C (głównie wahania dzień/noc). Oba odfermentowały do 5blg. W smaku nawet nawet. Bałem się, że przy użyciu suchych kiepskich raczej drożdzy wyjdzie gorsze. Jeśli chodzi o klarowność także nie jest najgorzej.

    Zastanawia mnie zauważona praca drożdzy podczas fermentacji cichej. Od czasu do czasu przez rurkę fermentacyjną uchodziło powietrze, mimo to po cichej ekstraktywność taka sama. Piwo sklarowane całkiem nieźle.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
      Zastanawia mnie zauważona praca drożdzy podczas fermentacji cichej. Od czasu do czasu przez rurkę fermentacyjną uchodziło powietrze, mimo to po cichej ekstraktywność taka sama. Piwo sklarowane całkiem nieźle.
      Ruch w rurce fermentacyjnej niekoniecznie świadczy o pracy drożdży. Jeżeli tak jak piszesz temp. w pomieszczeniu wahała się o 5C, to tak samo spadała i rosła temp. piwa oraz powietrza w fermentorze. Kiedy zawartość fermentora się ogrzewała, nadmiar objętości powietrza opuszczał rurkę. Z kolei w nocy, kiedy się ochłodziło mogło być zasysane powietrze z powrotem do fermentora. Normalne zjawisko, często sie zdarza.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        Warka nr. 33
        13.12.2007

        Pilzneński 10 kg
        Caraamber 1kg

        do podgrzania 25L wody

        wsyp do 79'C

        70'->62 90'

        wysładzanie 54 L

        a)60 minut
        Marynka 0' 30g
        Lubelski 50' 30g
        26 litry 12 blg
        Irish Ale

        b)60 minut
        Marynka 0' 50g
        Lubelski 50' 50g
        29 litrów 11 blg
        Irish Ale
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          Warka nr. 34
          20.12.2007

          Pilzneński 8 kg
          Monachijski 2,4 kg
          Caraamber 0,67 kg

          do podgrzania 25L wody

          wsyp do 69'C

          62'C 90'
          68'C->63'C 45'
          wysładzanie 54 L

          a)60 minut
          Marynka 0' 40g
          Lubelski 50' 40g
          mech 50' 6g
          27,5 litry 11 blg
          Irish Ale

          b)60 minut
          Marynka 0' 50g
          Lubelski 50' 50g
          mech 50' 6g
          24 litrów 12 blg
          Irish Ale
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Z kolei w nocy, kiedy się ochłodziło mogło być zasysane powietrze z powrotem do fermentora. Normalne zjawisko, często sie zdarza.
            Jeśli to była standardowa rurka fermentacyjna taka do wina to jej konstrukcja wyklucza zassanie powietrza bez wyssania płynu z rurki.Nie sądzę aby to co kolega napisał było normalnym zjawiskiem,byłoby raczej "paranormalnym".
            Świadczy raczej o aktywności drożdży na cichej.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              Warka nr. 35
              04.03.2008

              Pilzneński 8 kg
              Monachijski 2 kg
              Carapils 1 kg

              do podgrzania 28L wody

              wsyp do 74'C

              68'C->62'C 140'
              > 76'C
              wysładzanie 52 L

              a)60 minut
              Challenger 0' 30g
              Lubelski 60' 25g
              mech 45' 10g
              26 litry 12 blg
              Irish Ale

              temperatura fermentacji 20'C

              burzliwa 9 dni
              cicha 4 dni

              butelkowanie 200g glukozy

              blg końcowe 2

              Piwko poprawne, szkoda, że tak mocno wytrawne. Zaliczam jako udane.

              b)60 minut
              Challenger 0' 30g
              Imbir 45' 240 g
              mech 45' 10g
              26 litry 12 blg
              Irish Ale

              temperatura fermentacji 20'C

              burzliwa 9 dni
              cicha 4 dni

              butelkowanie 200g glukozy

              blg końcowe 2

              Podobnie jak w bliźniaczej wersji przeszkadza lekko zbytnia wytrawność, która tym bardziej z imbirem średnio pasuje. Imbiru też następnym razem dam mniej, było go troszę za dużo, choć uczucie to mogłobyć spotęgowane towarzyszącą wytranością.
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                Warka nr. 36
                18.03.2008

                Pilzneński 10 kg
                Karmelowy jasny 1 kg

                do podgrzania 25L wody

                wsyp do 76,6'C

                68'C->62'C 210'

                wysładzanie 53 L

                a)60 minut
                Challenger 0' 40g
                mech 30' 9g
                26 litry 13,3 blg
                Safale S-04

                temperatura fermentacji 20'C

                burzliwa 16 dni
                cicha 6 dni

                butelkowanie 200g glukozy

                blg końcowe 1,7

                Piwko udane, mogłoby być bardziej słodowe.

                b)60 minut
                target 0' 40g
                mech 30' 9g
                26 litry 13,3 blg
                Safale S-04

                temperatura fermentacji 20'C

                burzliwa 16 dni
                cicha 6 dni

                butelkowanie 200g glukozy

                blg końcowe 1,7

                Wersja "b" okazała się lepsza od wersji "a". Chmiel target zdecydowanie bardziej mi pasuje, jest intensywniejszy i ma złożony ziołowy(?) smak.
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...)Wersja "b" okazała się lepsza od wersji "a". Chmiel target zdecydowanie bardziej mi pasuje, jest intensywniejszy i ma złożony ziołowy(?) smak.
                  A mi Target nie bardzo pasuje. Posiada "przybijająco" ostrą i nachalną goryczkę.
                  Fakt, faktem wykorzystywałem go do dolniaków, do kótrych nie jest on dedykowany.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    Warka nr. 37
                    20.03.2008

                    Pilzneński 6,2 kg
                    Monachijski 5,6 kg
                    Jęczmień palony 0,2 kg

                    do podgrzania 24L wody

                    wsyp do 78,5'C

                    68'C->64'C 210'
                    >80'C
                    wysładzanie 50 L

                    a)60 minut
                    Target 0' 30g

                    20 litry 15,5 blg
                    Irish Ale

                    temperatura fermentacji 20'C

                    burzliwa 14 dni
                    cicha 6 dni

                    butelkowanie 200g glukozy

                    blg końcowe 2,5

                    Fermentacja otwarta. Piwko mocno wytrawne i dość mocne alkoholowo (6,7%). Jęczmień palony dal ciekawy posmak i znacznie zciemnił barwe. Spróbuje w przyszłości zatrzeć to piwo bardziej na słodko.

                    b)

                    niestety kwas
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      Warka nr. 38
                      05.09.2008

                      Pilzneński 9 kg
                      Pszeniczny jasny 1kg
                      Karmelowy jasny 1,2 kg
                      Wędzony 1kg

                      do podgrzania 24L wody

                      wsyp do 80'C

                      71'C->63'C 250'

                      wysładzanie 50 L

                      a)60 minut
                      East Kent Goldings 0' 50g
                      mech 30' 7g
                      24 litry 14,5 blg
                      Safale S-04

                      b)60 minut
                      East Kent Goldings 0' 50g
                      Hallertau Hersbrucker 60' 50g
                      mech 30' 7g
                      26 litry 14,5 blg
                      Safale S-04

                      Piwo warzone ze słodów ześrutowanych w marcu Wydajność wyszła przyzwoita, czyli na podobnym poziomie jak przy warzeniu ze świerzo ześrutowanych słodów. Zobaczymy czy w smaku będą wyczuwalne jakieś dziwne posmaki. Słód przeleżał ześrutowany w szczelnie zamkniętym fermentatorze.
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        Warka nr. 39
                        08.09.2008

                        Pilzneński 4 kg
                        Pszeniczny jasny 7kg

                        do podgrzania 24L wody

                        wsyp do 55'C

                        49'C 25'
                        62'C 20'
                        72'C 40'

                        wysładzanie 52 L

                        a)40 minut
                        Saaz 0' 25g
                        28 litryów 11 blg
                        Safbrew WB-06

                        b)40 minut
                        Saaz 0' 35g
                        30 litrów 11 blg
                        Safbrew WB-06

                        Pierwsza przerwa miała składać się z dwóch (45'C 10' oraz 53'C 15'), ale woda podgrzała mi się zbyt wysoko i temperatura po dodaniu słodu ustaliła się na poziomie 51'C. W garnku starczyło miejsca już tylko na tyle wody, że udało się zbić temperaturę tylko do 49'C. Postanowiłem więc zrobić jedną przerwę "pośrednią" 25 minut.

                        Praktykował ktoś coś takiego ?

                        Czy normalnym jest, że wydajność przy pszenicznym jest słabsza niż na podstawowych słodach jęczmiennych ?

                        Zostało mi jeszcze 2 + 2 L chmielin które stoja sobie w naczyniach. Może coś z tego jeszcze odzyskam.
                        Last edited by DanielJakubowski; 2008-09-07, 13:43.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka nr. 39
                          08.09.2008

                          Pilzneński 4 kg
                          Pszeniczny jasny 7kg

                          49'C 25'
                          62'C 20'
                          72'C 40'

                          a)40 minut
                          Saaz 0' 25g
                          28 litryów 11 blg
                          Safbrew WB-06

                          b)40 minut
                          Saaz 0' 35g
                          30 litrów 11 blg
                          Safbrew WB-06
                          16.09.2008

                          Warka nr. 39
                          Piwo po 9 dniach burzliwej rozlane w 122 butelki z dodatkiem 2x200g cukru. Odfermentowało do 2 blg. Zapowiada się nieźle. W zasadzie już nadaje się do picia. Po jednym dniu leżakowania minimalna ilość gazu, ale jest, pianka się utrzymuje

                          Warka nr. 38 po 11 dniach burzliwej przelana na fermentacje cichą.
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            Warka nr. 40
                            20.09.2008

                            Pilzneński 11 kg
                            Monachijski 1kg

                            53'C 10'
                            64'C 10'
                            73'C->68'C 50'

                            a)60 minut
                            Lubelski 0' 27g
                            Lubelski 30' 27g
                            Lubelski 57' 27g
                            27 litrów 13 blg
                            Czech Pils

                            b)60 minut
                            Lubelski 0' 33g
                            Lubelski 30' 33g
                            Lubelski 57' 33g
                            26 litrów 14 blg
                            Czech Pils
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              Warka nr. 41
                              21.09.2008

                              Pilzneński 9 kg
                              Monachijski 2 kg
                              Caramunich I 1 kg

                              55'C 10'
                              63'C->61'C 20'
                              72'C->68'C 60'
                              -> 74'C

                              a)60 minut
                              Marynka 0' 50g
                              Lubelski 55' 70g
                              28 litrów 12 blg
                              Czech Pils

                              b)60 minut
                              Marynka 0' 40g
                              Lubelski 55' 40g
                              25 litrów 14 blg
                              Czech Pils
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                Warka nr. 42
                                02.11.2008

                                Pilzneński 6,85 kg
                                Monachijski 2,65 kg
                                Caramunich I 2 kg
                                Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
                                Słód czekoladowy 0,2 kg

                                60-63'C 60'
                                -> 70'C

                                a)60 minut
                                Marynka 0' 25g
                                23 litrów 20 blg
                                Czech Pils

                                b)60 minut
                                Marynka 0' 40g
                                Lubelski 25g
                                29 litrów 8 blg
                                Czech Pils
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X