Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
Minibrowar JOMSBORG
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumTo klasyczna receptura Ralpha Harwood'a, który zaczął je robić pierwszy. Później z tego stylu wewoluował poczciwy stout. Dziś do niego dodaje się jeszcze cukru do kotła.
Tak to jest ostatnio, że jakoś nie mogę się wygramolić z materiałów do pracy magisterskiej żeby trochę łyknąć wiedzy o gatunkach piw i pochodzeniu wszelkich receptur. Zastanawiam się nad zainicjowaniem tematów o konkretnych gatunkach. Dziś nie mogłam znaleźć zbyt wiele na temat I.P.A. a przecież jeszcze cała masa piw do odkrycia przede mną
Zmykam do swojego tematu o warzeniu i już nie mieszam
Comment
-
-
Gratulacje!
P.S. Słód karmelowy ciemny możesz spokojnie zacierać od początku, tylko barwiący i czekoladowy na koniec lub do filtracji
Comment
-
-
Eeeeyyyy takiego to nie widziałam
Comment
-
-
A no widzisz, nie używałam tego jeszcze Mam tyle barwiącego ze Strzegomia, że jeszcze długo nie użyję innego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiIndia Pale Ale
skład:
- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg
- słód Caraamber ® 0,3 kg
- chmiel Marynka 40 g (granulat)
- chmiel Challenger 20 g (granulat)
- chmiel Fuggles 30 g (granulat) (10 g podczas chmielenia i 20g na zimno)
- drożdże Safale US-56 11,5 g
- gips piwowarski 4 gPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiDziś już 10 dzień fermentacji burzliwej powyższej warki. Na górze nadal około 2 cm kremowej piany. Pytanie do bardziej doświadczonych: Czekać dalej czy zlewać na cichą ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehousePrzede wszystkim sprawdzić czy ekstrakt przestał spadać. A piana to normalka. Te drożdże tak mają, bardzo dużo ich zostaje na wierzchu.Pozdrawiam
dj
Comment
-
Comment