Warka nr 13 została wczoraj popełniona.
skład:
Pilznenski 7 kg
Carapils 2 kg
Słód melanoidynowy 1 kg
Marynka 100 g szyszka
Lubelski 200 g szyszka
Zacieranie:
I tu powstawł problem. Podczas podgrzewania 30L wody do temp. 73'C, przypaliłem kabelek od termometru. Na szczęście stało się to, gdy wiedziałem już, że osiągnęłem temp ponad 70'C. Wsypałem cały słód i zajęłem się ratowniem termometru Termometr ratowałem 2h, po tym czasie zmierzyłem temp zacieru i wynosiła ona 62'C.
Chmielenie 60'
0' 100g marynka
30' 75g lubelski
50' 135g lubelski
Wyszła tragiczna efektywność. Uzyskałem 46l 10blg. Jako przyczynę upatruje kompletny brak okresowego mieszania zacieru podczas zacierania. Ewentualnie zbyt grubo zesrutowany slod. Widziałem sporo ziarenek w calosci.
Drozdze Irish Ale - to juz chyba ich 6 warka ( u mnie )
Dzisiaj w 2 fermentatorach sporrrra piana
skład:
Pilznenski 7 kg
Carapils 2 kg
Słód melanoidynowy 1 kg
Marynka 100 g szyszka
Lubelski 200 g szyszka
Zacieranie:
I tu powstawł problem. Podczas podgrzewania 30L wody do temp. 73'C, przypaliłem kabelek od termometru. Na szczęście stało się to, gdy wiedziałem już, że osiągnęłem temp ponad 70'C. Wsypałem cały słód i zajęłem się ratowniem termometru Termometr ratowałem 2h, po tym czasie zmierzyłem temp zacieru i wynosiła ona 62'C.
Chmielenie 60'
0' 100g marynka
30' 75g lubelski
50' 135g lubelski
Wyszła tragiczna efektywność. Uzyskałem 46l 10blg. Jako przyczynę upatruje kompletny brak okresowego mieszania zacieru podczas zacierania. Ewentualnie zbyt grubo zesrutowany slod. Widziałem sporo ziarenek w calosci.
Drozdze Irish Ale - to juz chyba ich 6 warka ( u mnie )
Dzisiaj w 2 fermentatorach sporrrra piana
Comment