Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    Warka nr. 20 Imbirowy Lager

    Pilznenski 9kg
    Carapils 1kg

    wsyp do 25L 66'C

    63 -> 61 30'
    75 -> 66 100'
    -> 80

    Wysładzanie 50L

    a)
    Marynka 0' 50g
    Lubelski 45' 50g
    Imbir 45' 85g
    25L 11,5blg
    Drożdze Czech Pils

    b)
    Marynka 0' 50g
    Lubelski 45' 50g
    Imbir 45' 110g
    28L 11,5blg
    Drożdze Czech Pils

    Troszeczke za bardzo wysłodziłem Teraz już będe wiedział, że optimum dla mnie przy tym zasypie to 45L
    Spijając dzisiaj rano nektar z menzurki, nie zauważyłem prawde mówiąc jakiegoś wyraźnego posmaku imbirowego. Do fermentatora b) planowałem dodać THG ale nie wystartowały. Zapach ok, ale w smaku kwas jakich mało

    Fermentatory postawiłem jeden na drugim. Ten na górze ma rurke fermentacyjną, a ten na dole pokrywke bez otworu. Fermentator na górze bardzo mocno przyciska (28kg) ten na dole. Boje sie, ze ten na dole mi eksploduje
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      Poniżej kilka fotek z wczorajszego warzenia
      Attached Files
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        I nowy filtrator - mega kojot
        Attached Files
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          Na taki zasyp i objętość to trochę mało tego imbiru. Ale z kolei ja jestem spaczony z tym dodatkiem w drugą stronę
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
            Na taki zasyp i objętość to trochę mało tego imbiru. Ale z kolei ja jestem spaczony z tym dodatkiem w drugą stronę
            "taki zasyp" ? Masz na myśli to, że słody z tej warki "przyćmią" aromat imbiru i przez to należałoby dać go więcej ?

            A tak w ogole to wszystko przez Was. Czytając wczoraj wątki o piwach imbirowych, zostałem nastraszony możliwością przeimbirowania i niedoimbirowałem
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              No i zapomniałem oczywiście dodać, że na dwóch ostatnich warkach widzimy mini wózeczek mojej konstrukcji. Płyta 18mm, 70x70, 4 malutkie kółka kupione w castoramie. Gadzet zrobiłem do przewożenia 30 i 40 litrowego gara pełnego brzeczki do łazienki w celu schłodzenia. Powiem Wam, że jest to bardzo przydatny gadzet. Wcześniejsze noszenie pełnego gara gorącej brzeczki nie było ani miłe ani bezpieczne

              Aha, wydajność opisywanej wcześniej warki wyniosła 68,3 %, czyli mniej niż ostatnio. Domyślam się, że stało się to przez zbyt obfite wysładzanie.
              Last edited by DanielJakubowski; 2006-12-09, 11:16.
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                Prawdę powiedziawszy nie wiem jak to jest w lagerze. W sumie nie zastanawiałem się nad imbirowym lagerem, ponieważ za bardzo mi imbirowe górniaki smakują Z tego co mnie pamięć nie myli to do swojego pierwszego imbirowego na 20 litrów dałem 100g imbiru, z kolei na tegoroczny Helułinowy Imbir również na 20 litrów dałem już 150 gramów. Inna sprawa, że jeszcze je mocno chmielę oraz stosuję sporo słodów karmelowych. Więc wnioskuję li tylko na pojemności.

                A tam, nie da się przeimbirować
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  150 g ? Wszyscy zalecali ok 60-80 na 20L. Super... :> Następnym razem zrobie z Twojego przepisu
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    Ale wiesz, tak jak mówię, ja mam trochę spaczone gusta. W ogóle tej ostatniej warki jestem bardzo ciekaw, bo zadałem ją Belgian Saison i do imbiru doszły posmaki korzenne. Tu masz z kolei recenzję tej wareczki w której użyłem 100 gramów - http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64492 . Ajronów jak widać nie zatruło

                    A i jeszcze jedna rzecz a propos imbiru. Trzeba sprawdzić jego stan, zasadniczo jak jest młody i ma zacny turgor to możesz sypnąć go więcej. Z kolei jak jest starszy i z deka wyschnięty to analogicznie dajesz mniej, ponieważ jest bardziej "stężony".
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                      Warka nr. 18 Coś w stylu Słodkiej Curacao.

                      pilznenski 8kg
                      caramber 0.9kg

                      73 -> 70 65'
                      -> 74

                      marynka 0' 50g
                      50' lubelski 60g laktoza 500g curacao 40g cukier kandyzowany 600g

                      34L 18blg

                      Trappist High Gravity
                      Wielki_B jesteś wielki
                      Choć orginalny przepis troszkę zmieniłem, gdyż nie posiadałem odpowiednich składników, to muszę przyznać, że piwko to, mimo tygodnia od zabutelkowania, mimo nie posiadania jeszcze gazu ( ), jest na prawdę mega kojotem Posmaki wydzielane przez THG świetnie komponują się ze skórkami curacao Obawiam się, że będzie mały problem z leżakowaniem tego piwka przez z okres 5 miesięcy
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        naprawdę mega kojotem Posmaki wydzielane przez THG świetnie komponują się ze skórkami curacao Obawiam się, że będzie mały problem z leżakowaniem tego piwka przez z okres 5 miesięcy
                        Jak myślisz, posmakuje to piwo kobietom?
                        Chyba tez się do niego zabiorę, trochę mi brakuje składników. Widzę, że recepturę mocno uprościłeś, nie zaszkodziło to smakowi?

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          Czy nie zaszkodziło ? Nie mam pojęcia, orginału nie piłem . Piwo to na pewno posmakuje kobietom.
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                            Wielki_B jesteś wielki
                            Choć orginalny przepis troszkę zmieniłem, gdyż nie posiadałem odpowiednich składników, to muszę przyznać, że piwko to, mimo tygodnia od zabutelkowania, mimo nie posiadania jeszcze gazu ( ), jest na prawdę mega kojotem Posmaki wydzielane przez THG świetnie komponują się ze skórkami curacao Obawiam się, że będzie mały problem z leżakowaniem tego piwka przez z okres 5 miesięcy
                            O ile dobrze pamiętam, piwo to leżakowało u mnie jedynie 3 m-ce, a potem pojechało do Żywca na konkurs. I dobre było. Po drugie masz tego aż 34 litry!

                            A kobietom to piwo szczególnie smakowało, choć znam jedną taką, która akurat coś tam marudziła przy jego degustacji...

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              Mam tylko 34 L Ostatnio wielkość mojej warki oscyluje ok 50 L

                              Aha, jak sadzisz, jaka jest roznica w smaku miedzy Twoja orginalna receptura a moja zmodyfikowana ?
                              Last edited by DanielJakubowski; 2006-12-11, 15:13.
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                                Warka nr. 19

                                Pilznenski 9kg
                                Carapils 1kg

                                65->61 55'
                                73->66 90' (tutaj zdążyłem zaliczyć trening na siłowni )
                                ->80

                                wysładzanie: 38L

                                a)
                                Marynka 0' 50g

                                21L 15blg

                                Czech Pils

                                b)
                                Lubelski 0' 50g

                                23L 15blg

                                Czech Pils

                                Wyszła mi dość dobra wydajność: 69,2 %
                                Wg. mnie jeszcze spokojnie do poprawienia przy nastepnym warzeniu.
                                Dzisiaj planowałem rozlać to piwko w butelki (pomijajac fermentację cichą). Nic z tego, po 13 dniach fermentacji burzliwej piwo odfermentowało do 9 i do 8 blg. Z konieczności więc poszło sobie na cichą . Przez chwile myślałem, żeby rozlać w butelki bez surowca do refermentacji, ale chyba blg było zbyt wysokie. Przewiduje więc 2 tygodnie cichej. Piwo w smaku jest bardzo słodkie.
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X