Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    Warka nr. 21 Ciemny (u)dolniak

    pilznenski 9,3 kg
    karmelowy ciemny 0,23 kg
    carapils 0,45 kg
    caraamber 0,45 kg
    caramunich 0,45 kg

    wsyp do 27L wody 67*C

    62*C 40'
    76->67*C 110'
    ->80*C

    wysładzanie 45L

    wydajność: 64,9 %

    a) 90 minut
    marynka 100g 0'
    25L 15blg
    Czech Pils

    b)65 minut
    marynka 100g 0'
    lubelski 50g 60'
    23L 13blg
    Czech Pils

    Tym razem przesadziłem chyba ze zbyt drobnym śrutowaniem. Pierwszy raz rurka filtracyjna mi się przypchała i leciało jak z kroplówki. Tak więc warzenie rozłożyłem na dwa dni, dzisiaj robiąc chmielenie. Miał to być koźlak i ciemniak. Pierwsze na koźlaka za słabe, drugie mogłoby być słabsze
    Last edited by DanielJakubowski; 2006-12-11, 18:41.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
      Warka nr. 21 Ciemny (u)dolniak
      Tym razem przesadziłem chyba ze zbyt drobnym śrutowaniem. Pierwszy raz rurka filtracyjna mi się przypchała i leciało jak z kroplówki. Tak więc warzenie rozłożyłem na dwa dni, dzisiaj robiąc chmielenie. Miał to być koźlak i ciemniak. Pierwsze na koźlaka za słabe, drugie mogłoby być słabsze
      Drzewiej takiego ciemniaczka zwano koźlikiem. Może warto przywrócić tą nazwę?

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
        Drzewiej takiego ciemniaczka zwano koźlikiem. Może warto przywrócić tą nazwę?
        Bardzo chętnie. Więc jaki zakres blg, oprócz pozostałych cech charakterystycznych, przypada na Koźlika jeśli moge wiedzieć ?
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          Prawda, ze piękny widok ? Warka nr. 19, 20, 21 fermentuje. Istne królestwo Czech Pilsa . W tle ok 30 skrzynek (sorki za jakość fotki).
          Attached Files
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • Pogoniarz
            † 1971-2015 Piwosz w Raju
            • 2003.02
            • 7971

            Coś mi się wydaję,że stęskniłem się za Rodzinką w Wolinie i niedługo tam przyjedziemy (a,że pojedziemy przez Recław,więc... )
            Last edited by Pogoniarz; 2006-12-11, 18:53.


            Prawie jak Piwo
            SZCZECIN

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              A więc zapraszam, a raczej zaproszenie podtrzymuje
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                Co do imbirowych, właśnie po tygodniu leżakowania otworzyłem buteleczkę i te 150 gramów w żaden sposób nie przeszkadza. Tak więc polecam
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Pogoniarz
                  † 1971-2015 Piwosz w Raju
                  • 2003.02
                  • 7971

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                  A więc zapraszam, a raczej zaproszenie podtrzymuje
                  Lepiej to odwołaj,nie znasz moich możliwości Wysuszę Ci wszystkie zapasy i po Ci to Tak na serio,sporo piwka już uwarzyłeś i naprawdę jestem ciekaw jak ma się ilość do jakości,bo jak sam zapewne dobrze wiesz różnie niestety z tym bywa Za podtrzymanie zaproszenia dziękujemy.Jakoś się zgadamy


                  Prawie jak Piwo
                  SZCZECIN

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                    Co do imbirowych, właśnie po tygodniu leżakowania otworzyłem buteleczkę i te 150 gramów w żaden sposób nie przeszkadza. Tak więc polecam
                    Otworzyłem dzisiaj fermentator z moim imbirowym. Bałem się, że przy takiej ilości jaką dałem, imbiru nie będzie czuć. Okazało się inaczej. Z fermentatora wyleciał bardzo przyjemny imbirowy zapach Tak więc myślę, że tragedi nie będzie. Następne imbirowe koniecznie z Twoim pilotarzem !
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                      Lepiej to odwołaj,nie znasz moich możliwości Wysuszę Ci wszystkie zapasy i po Ci to Tak na serio,sporo piwka już uwarzyłeś i naprawdę jestem ciekaw jak ma się ilość do jakości,bo jak sam zapewne dobrze wiesz różnie niestety z tym bywa Za podtrzymanie zaproszenia dziękujemy.Jakoś się zgadamy
                      Myślę, że mimo wszystko moje zapasy sobie z Tobą poradzą. Skoro sobie ze mną radzą ... Piwka troszkę uwarzyłem, jednak zostało mi dosłownie kilka butelek z warki nr. 13, warka nr. 14 czyli wędzone (średnio podchodzące, generalnie chyba tylko dla smakoszy), warka nr. 15 troszke jest i jest nawet nawet Pozostałe nie leżakowały jeszcze miesiąca Generalnie mam problem w swojej piwiarni z długim leżakowaniem smakowitości . Dlatego też, mogłeś zobaczyć piękną piramidę z fermentatorów. Wszystko to, po to, by nie zdążyć wypić tego i żeby mogło piwko dłużej poleżakować . Oczywiście nie piję sam, pełno gardeł zawsze w potrzebie się znajdzie, szczególnie w akademiku w Sz-nie gdzie często bywam. Zaproszenia nie wycofuje! Podejmuje wyzwanie.
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        Warka nr. 22 Pils
                        11 luty 2007

                        pilznenski 10kg
                        carapils 1kg

                        wsyp do 22L wody 68'C

                        64 15'
                        73 -> 68 60'
                        73 -> 66 70'
                        73 -> 68 50'
                        -> 77

                        Wysładzanie 50L 80'C

                        a) 60 minut
                        marynka 0' 75g
                        lubelski 50' 50g
                        21L 15blg
                        Czech Pils
                        temp. ferm. 7-10'C

                        b) 60 minut
                        marynka 0' 75g
                        lubelski 50' 50g
                        25L 15blg
                        Czech Pils
                        temp. ferm 7-10'C


                        Wydajność 65,7%

                        Zastosowałem bardzo gęsty zacier 2:1. W praktyce nie był aż tak strasznie gęsty i mam w planach stosować dalej taką proporcje. Ilość przerw zaczynających się od 73'C wynika z braku czasu na przeprowadzenie filtracji Miałem za to czas na podgrzanie zacieru od czasu do czasu. Jak się pozniej okazało, do wysładzania uzylem zbyt malo wody.
                        Last edited by DanielJakubowski; 2007-02-15, 10:58.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          Warka nr. 23 Prosty Pils
                          13-14 luty 2007

                          Pilznenski 12kg

                          wsyp do 24L 67'C

                          62 -> 60 40'
                          76 -> 72 60'
                          74 -> 68 130'

                          Wysładzanie 60L 80'C

                          a) 90 minut
                          marynka 0' 75g
                          lubelski 80' 50g
                          26L 13blg
                          Czech Pils

                          b) 60 minut
                          marynka 0' 75g
                          lubelski 50' 50g
                          30L 11blg
                          Czech Pils

                          Wydajność 58,3 %

                          Słaba wydajność jest wynikiem "grubego" zesrutowania słodu. W poprzedniej warce przesadziłem ze śrutowaniem i miałem troszke kłopotów z filtracją. Nie chcac natrafić na ten sam problem przy tej warce, zesrutowalem mniej drobno, jednak jak widac odbiło się to na wydajnosci. Co ciekawe takze mialem problem z filtracja. Zadanie na najblizszy czas to zrobienie wiekszej ilosci naciec na filtratorze (takze z gory). Pierwsze warzenie przy takim dużym zasypie, będzię praktykowane przy nastepnych warkach
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Polecam filtr z plecionki, jeszcze nie widziałem magika który by wyciął tyle szczelin .

                            Dostępne są różne długości ja kupiłem 80 cm za 11 zł.

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              Mój śrutownik po tunningu Jednorazowy zasyp 3,6 kg.
                              Attached Files
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Piwo mogłeś wypić dla złapania ostrości , sprzęcik fajny.

                                Comment

                                Przetwarzanie...