Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Nie o to chodzi, żeby sięprzejmowal, tylko o to, żeby zastanowić sie, co mogłoby pójść lepiej, niz poszło. Twój przyklad, w przełożeniu pi razy oko na ilość słodu uzytego przez Daniela, oznacza, że z 4,5 kg słodu uzyskałbyś 19 l brzeczki 15 blg, a nie jak Daniel, 17 l brzeczki 14 blg.

    Myślę, że Krzysiu ma rację - warto więcej wysłodzić, potem, jeśli balling bedzie za niski względem oczekiwań, można po prostu dłuzej gotować brzeczkę w celu odparowania nadmiaru bezbeelgowej wody
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • wojtek1
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.02
      • 118

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Nie o to chodzi, żeby sięprzejmowal, tylko o to, żeby zastanowić sie, co mogłoby pójść lepiej, niz poszło. Twój przyklad, w przełożeniu pi razy oko na ilość słodu uzytego przez Daniela, oznacza, że z 4,5 kg słodu uzyskałbyś 19 l brzeczki 15 blg, a nie jak Daniel, 17 l brzeczki 14 blg.

      Myślę, że Krzysiu ma rację - warto więcej wysłodzić, potem, jeśli balling bedzie za niski względem oczekiwań, można po prostu dłuzej gotować brzeczkę w celu odparowania nadmiaru bezbeelgowej wody
      Oczywiście masz rację. Ale ja też miałem w jednej kwestii rację - warto słuchać Krzysia
      Ja pdchodzę do warzenia w sposób "mniej aptekarski" jak inni, więc można moją wypowiedź uważać za bardzo dyletancką, ale ja tak od serca chciałem

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daniel
        ...Czy podczas gotowania odparowywuje tylko woda czy woda i część ekstraktu ? Brzeczka podczas gotowania nie traci na "gęstości" ?
        Traci na gęstości, ale w sposób niepomierzalny w warunkach domowych. Znikoma wręcz ilość dekstryn i niesfermentowanych cukrów ulega karmelizacji, przyciemniając brzeczkę.
        Last edited by Krzysiu; 2006-02-13, 20:18.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtek1
          ... Ale ja też miałem w jednej kwestii rację - warto słuchać Krzysia...
          A ty co? Dzień bez wazeliny to dzień stracony ;-)

          Na tym forum w dobrym tonie jest NIE zgadzać się ze mną.

          Comment

          • wojtek1
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.02
            • 118

            #20
            A w kwestii odparowania to raczej woda paruje a cukier zostaje więc ekstrakt nie wyparuje. To tak jest jak byś w szklance wody rpzpuścił 3 łyżeczki cukru a potem odparował połowę szklaneczki wody. Wtedy będzie słodsze

            Comment

            • wojtek1
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.02
              • 118

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              A ty co? Dzień bez wazeliny to dzień stracony ;-)

              Na tym forum w dobrym tonie jest NIE zgadzać się ze mną.
              nie jestem wazelinarzem tylko cenię czyjąś wiedzę

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Dobra. Sam chciałeś. Zapamiętam to sobie

                Ale koniec dyskusji. To nie nasz temat, więc nie powinnismy go zaśmiecać rozważaniami o związkach organicznych

                Comment

                • wojtek1
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.02
                  • 118

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Dobra. Sam chciałeś. Zapamiętam to sobie

                  Ale koniec dyskusji. To nie nasz temat, więc nie powinnismy go zaśmiecać rozważaniami o związkach organicznych
                  Jasna sprawa.
                  Art, poproszę o usunięcie tych postów.
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #24
                    dziękuję za dobre rady i odwzajemniam się taką wyliczanką którą przed chwilą zrobiłem, może się komuś przyda
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      #25
                      I wychodzi na to, ze powinienem mieć 16,6 BLG przy 17 litrach a nie 14,5
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #26
                        W piątek zabutelkowałem Pale Ale. Dzisiaj (miało być wczoraj ale wczoraj miałem zgon ) przyszedł czas na Porterka 12 blg.

                        skład:
                        - słód pilzneński 3,6 kg + 0,9 kg bo chciałem mocniejsze
                        - słód karmelowy ciemny 0,2 kg
                        - słód barwiący 0,2 kg
                        - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat)
                        - chmiel aromatyczny Lubelski 20 g (granulat)
                        - drożdże Safale S-04 z odzysku po Pale Ale

                        10L wody
                        67-68 / 60 min
                        dodanie barwiącego i karmelowego ciemnego
                        77 / 15 min

                        Bogaty we wcześniejsze doświadczenia, wydaje mi się, że tym razem wysładzanie przebiegło bardzo efektywnie. Chmiele właśnie jakieś 25L od początku całym goryczkowym. Na ostatnie 15 wrzuce aromatyczny.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 817

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                          przyszedł czas na Porterka 12 blg.

                          skład:
                          - słód pilzneński 3,6 kg + 0,9 kg bo chciałem mocniejsze
                          - słód karmelowy ciemny 0,2 kg
                          - słód barwiący 0,2 kg

                          - drożdże Safale S-04 z odzysku po Pale Ale

                          Zapytać chciałam czy przepis gdzieś sprawdzałeś czy sam eksperymentujesz? Bo jeśli to drugie to proponuję dodać przynajmniej karmelowego jasnego dla wzbogacenia receptury i postarać się o drożdże dolnej fermentacji, chyba że nie masz możliwości prowadzić f. przy niższych temp.
                          Po swoim ciemniaku widzę, że dolna bardziej się nadaje a karmelowy jasny nadaje ciekawszego koloru i smaku.
                          Bo z tych proporcji i drożdży to zaledwie lekki ciemniaczek wyjdzie. Aczkolwiek już czuję, że smaczny

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #28
                            Joelko droga, toż Daniel napisał, że robił porterka 12 Blg. To porter angielski, zdecydowanie górnej fermentacji

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              #29
                              Uprzedziłeś mnie Zgadza się, jest to angielski porter górnej fermentacji. Z przepisem nic nie eksperymentowałem. Noo... ostatecznie zamiast 20 aromatycznego dałem o 5 g więcej Teraz się ładnie chłodzi w brodziku. Dzięki za wskazówki na forum browamatora. Niestety, co do tej ostatniej to przeczytałem po fakcie i nie dałem karmelowego ciemnego od razu. Ogólnie troche wkurzony jestem, bo ten gaz co mam w butli jest... do dupy strasznie Pierwszy raz (i ostatni) kupiłem w innym miejscu niż zwykle. Joelka - cieszę się, że już Ci smakuje To napawa mnie optymizmem
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #30
                                Dlategoż z czystym zaciekawieniem zapytałam co to będzie bom nie słyszała o porterach 12 blg. Już biegnę uzupełniać wiedzę.
                                A swoją drogą to dość zabawne dowiedzieć się, że ma się na koncie uwarzonego portera na styl angielski i nie wiedzieć, że to był właśnie on. szkoda że już mi się żadna butelczyna nie ostała.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X