Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
    Dlategoż z czystym zaciekawieniem zapytałam co to będzie bom nie słyszała o porterach 12 blg. Już biegnę uzupełniać wiedzę.
    To klasyczna receptura Ralpha Harwood'a, który zaczął je robić pierwszy. Później z tego stylu wewoluował poczciwy stout. Dziś do niego dodaje się jeszcze cukru do kotła.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      To klasyczna receptura Ralpha Harwood'a, który zaczął je robić pierwszy. Później z tego stylu wewoluował poczciwy stout. Dziś do niego dodaje się jeszcze cukru do kotła.
      Dzięki za podpowiedź
      Tak to jest ostatnio, że jakoś nie mogę się wygramolić z materiałów do pracy magisterskiej żeby trochę łyknąć wiedzy o gatunkach piw i pochodzeniu wszelkich receptur. Zastanawiam się nad zainicjowaniem tematów o konkretnych gatunkach. Dziś nie mogłam znaleźć zbyt wiele na temat I.P.A. a przecież jeszcze cała masa piw do odkrycia przede mną
      Zmykam do swojego tematu o warzeniu i już nie mieszam

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #33
        Z moich wyliczen wynika, ze powinienem otrzymac ok 13,4 BLG, otrzymalem 13 więc jest ok Zapeklowałem właśnie drożdze i ide spać !
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          #34
          Na noc zostawiłem w menzurce portera, piana która przeszkadzała lekko w odczytaniu wyniku opadła. Widzę teraz, że jest nie 13 a 14 blg
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Gratulacje!

            P.S. Słód karmelowy ciemny możesz spokojnie zacierać od początku, tylko barwiący i czekoladowy na koniec lub do filtracji
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              barwiący i czekoladowy na koniec lub do filtracji
              Chyba, że jest on pozbawiony łuski, wtedy można i na początku.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Eeeeyyyy takiego to nie widziałam
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Eeeeyyyy takiego to nie widziałam
                  Pozbawione łuski są Carafy typu Special. Dają kolor, dają smak, a nie dają palonej goryczki.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #39
                    A no widzisz, nie używałam tego jeszcze Mam tyle barwiącego ze Strzegomia, że jeszcze długo nie użyję innego
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                      India Pale Ale

                      skład:
                      - słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg
                      - słód Caraamber ® 0,3 kg
                      - chmiel Marynka 40 g (granulat)
                      - chmiel Challenger 20 g (granulat)
                      - chmiel Fuggles 30 g (granulat) (10 g podczas chmielenia i 20g na zimno)
                      - drożdże Safale US-56 11,5 g
                      - gips piwowarski 4 g
                      Dziś już 10 dzień fermentacji burzliwej powyższej warki. Na górze nadal około 2 cm kremowej piany. Pytanie do bardziej doświadczonych: Czekać dalej czy zlewać na cichą ?
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                        Dziś już 10 dzień fermentacji burzliwej powyższej warki. Na górze nadal około 2 cm kremowej piany. Pytanie do bardziej doświadczonych: Czekać dalej czy zlewać na cichą ?
                        Przede wszystkim sprawdzić czy ekstrakt przestał spadać. A piana to normalka. Te drożdże tak mają, bardzo dużo ich zostaje na wierzchu.

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                          Przede wszystkim sprawdzić czy ekstrakt przestał spadać. A piana to normalka. Te drożdże tak mają, bardzo dużo ich zostaje na wierzchu.
                          Hm, no właśnie ja z tymi drożdzami mam zupełnie inne doświadczenie. Do piw górnej fermentacji zawsze używałem tych drożdzy i zawsze po około 6 dniach opadały na dno. Zrobię jak mówisz, sprawdzę dzisiaj ekstrakt.
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #43
                            Zrobiłem na nich chyba 4 czy 5 piw i zawsze zostawały na górze grubą warstwą. Aż byłem zdziwiony.

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              #44
                              No to ja nie wiem o co chodzi Do tej warki, obserwowałem dokładnie przeciwne ich zachowanie. Jak wspominałem, po 6 dniach piany na górze nie było wogóle.
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                #45
                                "w ogóle" sorki
                                Last edited by DanielJakubowski; 2006-02-22, 10:46.
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...