Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
Minibrowar JOMSBORG
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumTo klasyczna receptura Ralpha Harwood'a, który zaczął je robić pierwszy. Później z tego stylu wewoluował poczciwy stout. Dziś do niego dodaje się jeszcze cukru do kotła.
Tak to jest ostatnio, że jakoś nie mogę się wygramolić z materiałów do pracy magisterskiej żeby trochę łyknąć wiedzy o gatunkach piw i pochodzeniu wszelkich receptur. Zastanawiam się nad zainicjowaniem tematów o konkretnych gatunkach. Dziś nie mogłam znaleźć zbyt wiele na temat I.P.A. a przecież jeszcze cała masa piw do odkrycia przede mną
Zmykam do swojego tematu o warzeniu i już nie mieszamComment
-
Z moich wyliczen wynika, ze powinienem otrzymac ok 13,4 BLG, otrzymalem 13 więc jest ok Zapeklowałem właśnie drożdze i ide spać !Pozdrawiam
djComment
-
Na noc zostawiłem w menzurce portera, piana która przeszkadzała lekko w odczytaniu wyniku opadła. Widzę teraz, że jest nie 13 a 14 blgPozdrawiam
djComment
-
Gratulacje!
P.S. Słód karmelowy ciemny możesz spokojnie zacierać od początku, tylko barwiący i czekoladowy na koniec lub do filtracjiComment
-
Eeeeyyyy takiego to nie widziałamComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaEeeeyyyy takiego to nie widziałamComment
-
A no widzisz, nie używałam tego jeszcze Mam tyle barwiącego ze Strzegomia, że jeszcze długo nie użyję innegoComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiIndia Pale Ale
skład:
- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg
- słód Caraamber ® 0,3 kg
- chmiel Marynka 40 g (granulat)
- chmiel Challenger 20 g (granulat)
- chmiel Fuggles 30 g (granulat) (10 g podczas chmielenia i 20g na zimno)
- drożdże Safale US-56 11,5 g
- gips piwowarski 4 gPozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiDziś już 10 dzień fermentacji burzliwej powyższej warki. Na górze nadal około 2 cm kremowej piany. Pytanie do bardziej doświadczonych: Czekać dalej czy zlewać na cichą ?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehousePrzede wszystkim sprawdzić czy ekstrakt przestał spadać. A piana to normalka. Te drożdże tak mają, bardzo dużo ich zostaje na wierzchu.Pozdrawiam
djComment
-
Zrobiłem na nich chyba 4 czy 5 piw i zawsze zostawały na górze grubą warstwą. Aż byłem zdziwiony.Comment
-
No to ja nie wiem o co chodzi Do tej warki, obserwowałem dokładnie przeciwne ich zachowanie. Jak wspominałem, po 6 dniach piany na górze nie było wogóle.Pozdrawiam
djComment
-
Comment