Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #46
    Dot. India Pale Ale:
    Zebrałem właśnie drożdze z góry do słoika i piwko poszło na cichą (na dnie fermentatora też było sporo drożdzy). Wskazało 4 BLG, więc na cichej jeszcze pewnie nieco spadnie.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
      Porter 12 BLG
      skład:
      - słód pilzneński 3,6 kg + 0,9 kg bo chciałem mocniejsze
      - słód karmelowy ciemny 0,2 kg
      - słód barwiący 0,2 kg
      - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat)
      - chmiel aromatyczny Lubelski 20 g (granulat)
      - drożdże Safale S-04 z odzysku po Pale Ale
      Chcąc zobaczyć, jak podczas burzliwej powietrze spierdziela przez rurkę fermentacyjną, zastosowałem tym razem przykrywkę z powyższym. Dziś zaobserwowałem, że fermentacja prawie ustała - prawie zero bąbelków. Zdziwiłem się, bo nastawiałem się na to, że fermentacja potrwa dłużej, gdyż mimo obfitych bąbelków piana na brzeczce była naprawdę znikoma. Zmierzyłem więc dziś BLG i okazało się, że jest 4 . Tak więc mimo prawie braku piany Porterek odfermentował mi prawie w dwa dni . Dziwne.. Jako, że mam zajęty fermentator z kranikiem, to na cichą będzie jednak musiał jeszcze trochę poczekać. A może za kilka dni zapeklowac go w butelki ? Pomyślę
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #48
        Fajny ten arkusz - mi wyszło że muszę zrobić ... 35 warek - nie od dzisiaj wiem że jestem 'gadżeciaż'

        powodzenia Marek
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
          Fajny ten arkusz - mi wyszło że muszę zrobić ... 35 warek - nie od dzisiaj wiem że jestem 'gadżeciaż'

          powodzenia Marek
          Hehe życie. A właśnie, dzięki za wyliczenie tego kosztu zużycia gazu. Jak będę miał chwilkę to ten koszt też dodam do arkusza i ogólnie go rozbuduję.
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
            Jak będę miał chwilkę to ten koszt też dodam do arkusza i ogólnie go rozbuduję.
            Już lepiej kosztów nie rozbudowywuj
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              #51
              Markowi wyjdzie wtedy 60 warek do spłaty sprzętu
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                #52
                i tak to robię z miłości do piwa a nie żeby się alkoholizować!
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  #53
                  Każdy to robi z miłości do piwa, a alkoholizuje się przy okazji
                  Kilka tygodni temu, moim rodzicą padła duża lodówko zamrażarka (padła tylko zamrażarka). Kupili nową, starą wstawili do garażu. Dzisiaj wpadłem na pomysł (czemu tak późno ?), że ją przejmę, a jako, że mieszkam sam i w kuchni miejsce jest, to wstawię ją sobie, żeby latem trzaskać browary a przede wszystkim lagery
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #54
                    Może zechcesz skorzystać z tych pomysłów? Za powodzenie ewentualnej realizacji


                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      #55
                      Hehehe ..nie.. nie Na razie sobie taką machine odpuszcze Ale pomysł fajny.
                      Last edited by DanielJakubowski; 2006-02-24, 15:35.
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #56
                        Lipa... lodówka ma regulację temperatury w skali od 1 do 7. Więc zakres temperatury na lagera chyba za niski. Choć gałkę regulacyjną można przekręcić spory kawałek poza skalę, więc może można ustawić wyższą temperaturę. Jak ją wstawię to zrobię test.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                          Lipa... lodówka ma regulację temperatury w skali od 1 do 7. Więc zakres temperatury na lagera chyba za niski. Choć gałkę regulacyjną można przekręcić spory kawałek poza skalę, więc może można ustawić wyższą temperaturę. Jak ją wstawię to zrobię test.
                          dlaczego za niski moje fermentoeały w 1-2C ,wstaw termometr i zobacz jaka jest faktycznie temperatura , zawsze możesz też wstawić termostat regulujący pracę lodówki
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            #58
                            W opisach drożdzy dolnej fermentacji (Wyest), zalecana temperatura fermentacji zaczyna się od 8 st. Dopiero jak ją wstawię do kuchni będę mógł podłączyć i sprawdzić temperaturę. Zaskoczyleś mnie tymi stopniami.
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #59
                              fermentacja koźlaka i świdnickiego oraz cicha potera prowadzona była w temp od -1 do +2 i jest OK ,choć cały proces przebiega wolniej
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                #60
                                W takim razie powinno być ok
                                Mam małe pytanko. Gdzieś tu czytałem kiedyś (tak mi się zdaje), że piwo zabutelkowane z czasem traci na goryczce. Jestem właśnie po degustacji Pale Ale (tydzien po zabutelkowaniu). Jest całkiem sympatyczne . Tylko właśnie, ta goryczka. Wydaje mi się, że jest za mocna. To samo było i jest z Prawidziwym Lagerem na bazie ekstraktów słodowych, którego już prawie nie ma, choć butelkowany był z miesiąc temu Mimo miesiąca w butelkach jest mocno goryczkowy (goryczkę porównuję oczywiście do piw komercyjnych browarów).
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X