A można spytać jakie blg uzyskałeś? Coś jakoś dziwnie z 10 kg słodu 30 litrów Chyba że grubo powyżej 15 blg ustaliłeś.
Minibrowar JOMSBORG
Collapse
X
-
No wyszło 17 blg. Teraz dokładnie sprawdziłem, wyszło 31 L brzeczki. W sumie coś złabo z efektywnością :| Garnek 40L, prawie cały zapełniony i wyszło mi 31L ? Coś tu nie gra. A planowałem 38L 15 blg uzyskać. Chyba w wysładzaniu babola zrobiłem, trzeba było bardziej obficie i dłużej gotować.Pozdrawiam
djComment
-
Jeśli chcesz uniknąć sytuacji, że wychodzi Ci większe blg niż planowałeś i będziesz dodawał wody żeby je obniżyć, to dobrze jest więcej wysładzać. Ja wysładzam nawet do uzyskania 3 blg. Czasami już w garnku nie mieszczę, więc gotuję osobno, nawet bez chmielu i taką zagotowaną brzeczkę o niskim blg studzę, i mam po ostudzeniu możliwość dodania do wiadra jeśli potrzebuję rozcieńczać. Zawsze lepsze to niż wlewać wody do brzeczki a młoto źle wysłodzone wywalać.
PS. Mnie zacieranie wychodzi średnio z 4 kg zasypu, 20 l, 13 blg. Wydaje mnie się, więc że najgożej Ci to nie wyszło.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski... browar Jomsborg (jak ktoś nie wie skąd ta nazwa niech pyta) ...
Rzeczywiście wydajność nierewelacyjna wyszła, ja z 5 kilo słodu otrzymuję 30 litrów brzeczki 10 - 11 Blg, czyli w twoim przypadku powinienies otrzymać 30 l. brzeczki około 20 Blg.
Po co dałeś aż 10% karapilsa? Tego daje się zazwyczaj do 5%.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuDawna, wikińska nazwa Wolina
Rzeczywiście wydajność nierewelacyjna wyszła, ja z 5 kilo słodu otrzymuję 30 litrów brzeczki 10 - 11 Blg, czyli w twoim przypadku powinienies otrzymać 30 l. brzeczki około 20 Blg.
Po co dałeś aż 10% karapilsa? Tego daje się zazwyczaj do 5%.Pozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaJeśli chcesz uniknąć sytuacji, że wychodzi Ci większe blg niż planowałeś i będziesz dodawał wody żeby je obniżyć, to dobrze jest więcej wysładzać. Ja wysładzam nawet do uzyskania 3 blg. Czasami już w garnku nie mieszczę, więc gotuję osobno, nawet bez chmielu i taką zagotowaną brzeczkę o niskim blg studzę, i mam po ostudzeniu możliwość dodania do wiadra jeśli potrzebuję rozcieńczać. Zawsze lepsze to niż wlewać wody do brzeczki a młoto źle wysłodzone wywalać.
PS. Mnie zacieranie wychodzi średnio z 4 kg zasypu, 20 l, 13 blg. Wydaje mnie się, więc że najgożej Ci to nie wyszło.Pozdrawiam
djComment
-
Właśnie obliczyłem, że na wysładzaniu straciłem ekstrakt który mógbłym uzyskać z 1,2 kg słodu. Przy 10 kg zasypu to w sumie nie aż tak strasznie dużo, tragedi nie ma . Cholera... palnik gazowy by się przydał. Jak postawie 40L gar na kuchence gazowej to zakryw mi prawie wszystkie palniki i musze podgrzewać wode do wysładzania za pomocą czajnika elektrycznego :>Pozdrawiam
djComment
-
Jutro planuję warzenie. Widzę, że kilka osób ostatnio postanowiło przed swoim warzeniem poradzić się co do skadu surowców, więc ja zrobię tak samo
Koelsch (?)
Planowany skład:
Pilznenski 9 kg
Pszeniczny 1 kg
Marynka szyszka 120 g 60' od poczatku
Lubelski szyszka 80 g na ostatnie 15'
zacieranie:
52'/10
62'/10
72'/40
Powinno wyjść 50 L o gęstości 12 blg. 25L planuje zadać drożdzami Wyeast 2001 Urquell Lager, a pozostałe 25L albo Safale US-56 albo Safbrew T-58 albo Wyeast 1187 Ringwood Ale (które proponujecie ?).
Zastanawiam się jeszcze, czy nie dodać jakiegoś karmelowego. Mam do dyspozycji Carapils (R) 3-5 EBC, Caraamber (R) 60-80 EBC, Carahell (R) 20-30 EBC. Co Wy na to ?
Zastanawiam się jeszcze nad chmieleniem. Nie robilem jeszcze piwa z dodatkiem przenicznego, więc nie wiem jak należałoby je nachmielić. Czekam na sugestięPozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiZastanawiam się jeszcze nad chmieleniem. Nie robilem jeszcze piwa z dodatkiem przenicznego, więc nie wiem jak należałoby je nachmielić. Czekam na sugestię
Rozważania nad koelschem masz tutaj http://www.browar.biz/forum/showthre...hlight=koelschComment
-
1. Jeśli to ma być koelsch, to żadnych karmeli do tego nie dodawaj.
2. Dolny koelsch to całkowita nowość na rynku , z pozostałych drożdzy sugerowałbym jednak Ringwood.
3. Plan chmielenia wydaje mi się prawidłowy.
4. Zdecydowanie zmieniłbym zacieranie na bardziej wytrawne, koelscho-lagery nie są w końcu piwami owocowymi. Przerwa 62 C - 30 min., a 72 C nawet do godziny. Uważam, że przerwa 52 C jest całkowicie zbyteczna.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaraczej zapamiętałam to piwo jako mało goryczkowe. Ale to kwestia podniebienia chybaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaJakbyś robił pszeniczne piwo to chmieliłbyś tylko aromatem. Tutaj pszenica jedynie złagodzi ci smak, chociaż nie ma jej na tyle żeby się wytworzyły się smaki typowo pszeniczne. Zdarzyło mnie się pić kilka razy koelscha z beczki i raczej zapamiętałam to piwo jako mało goryczkowe. Ale to kwestia podniebienia chyba
Rozważania nad koelschem masz tutaj http://www.browar.biz/forum/showthre...hlight=koelsch
Marusia: Mącisz mi w głowie Proponujesz abym zwiekszył dawkę chmielu ?Last edited by DanielJakubowski; 2006-04-05, 14:15.Pozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
Marusia: Mącisz mi w głowie Proponujesz abym zwiekszył dawkę chmielu ?
Nic tu nie śmiem radzić, bo Koelscha nie warzyłam ani nie zamierzam, a wymądrzanie się na podstwaie teorii pozostawiam innymComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu1. Jeśli to ma być koelsch, to żadnych karmeli do tego nie dodawaj.
2. Dolny koelsch to całkowita nowość na rynku , z pozostałych drożdzy sugerowałbym jednak Ringwood.
3. Plan chmielenia wydaje mi się prawidłowy.
4. Zdecydowanie zmieniłbym zacieranie na bardziej wytrawne, koelscho-lagery nie są w końcu piwami owocowymi. Przerwa 62 C - 30 min., a 72 C nawet do godziny. Uważam, że przerwa 52 C jest całkowicie zbyteczna.
2. Nowości się dobrze sprzedają . Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mi prawdę mówiąc średnio podchodzi ten posmak jaki w ustach zostawia Ringwood. Zdanie takie wyrobiłem sobie smakując swoje karmelowe robione na nich właśnie. No ale dam im jeszcze jedną szansę
3. Ok
4. Gdzieś (chyba) słyszałem, że jeżeli w zasypie jest słód przeniczny to należy zrobić przerwe bialkową. No to chyba źle słyszałemPozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNie, po prostu wypowidziałam się a propos indywidualnych odczuć smakowych
Nic tu nie śmiem radzić, bo Koelscha nie warzyłam ani nie zamierzam, a wymądrzanie się na podstwaie teorii pozostawiam innymPozdrawiam
djComment
Comment