Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    Warka nr 13 została wczoraj popełniona.

    skład:

    Pilznenski 7 kg
    Carapils 2 kg
    Słód melanoidynowy 1 kg
    Marynka 100 g szyszka
    Lubelski 200 g szyszka

    Zacieranie:

    I tu powstawł problem. Podczas podgrzewania 30L wody do temp. 73'C, przypaliłem kabelek od termometru. Na szczęście stało się to, gdy wiedziałem już, że osiągnęłem temp ponad 70'C. Wsypałem cały słód i zajęłem się ratowniem termometru Termometr ratowałem 2h, po tym czasie zmierzyłem temp zacieru i wynosiła ona 62'C.

    Chmielenie 60'
    0' 100g marynka
    30' 75g lubelski
    50' 135g lubelski

    Wyszła tragiczna efektywność. Uzyskałem 46l 10blg. Jako przyczynę upatruje kompletny brak okresowego mieszania zacieru podczas zacierania. Ewentualnie zbyt grubo zesrutowany slod. Widziałem sporo ziarenek w calosci.

    Drozdze Irish Ale - to juz chyba ich 6 warka ( u mnie )

    Dzisiaj w 2 fermentatorach sporrrra piana
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      Na poniedziałek planuję warkę nr. 14. Popełnił bym ją jutro, ale brak wolnych fermentatorów Dzisiaj przeprowadziłem śrutowanie.

      Skład:

      Wędzony 5 kg
      Monachijski 4 kg
      Carapils 0,5 kg

      Rauchbier jeszcze nie robiłem, zastanawiam się więc, jak powinienem je nachmielić. Koncepcje mile widziane.
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        Wypierdzieliłem z 3 fermentatorów wino z czarnej pozeczki do wielkiego gąsiora zalegającego na strychu.

        Skład jak w wiadomości wyzej.
        Zacieranie:
        25' 62'C
        45' 72'C
        -> 80'

        Chmielenie 60'
        0' Marynka szyszka 105g
        50' Lubelski 105g

        Drożdze Irish ALe

        Wyszło 55L 11blg. Kurcze, ostatnio cos za bardzo wysładzam
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          Ostatnie śrutowanie, warzenie i nowo zrobiona chłodnica
          Attached Files
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            Tylko do pszenicy nie urzywaj tej wiertarki bo nie uciągnie!

            A tak wogóle GRATULACJE! Kurcze warki po 50l!

            Marek
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              Czemu nie uciągnie ? Pszenica taka twarda ? Jeszcze nigdy jej nie srutowalem.
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                Czemu nie uciągnie ? Pszenica taka twarda ? Jeszcze nigdy jej nie srutowalem.

                Twarda!

                Ześrutować (i przefermentować) polecam! Ach ten zapach.

                Marek
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  Warka nr. 15

                  Zasyp:
                  Pilznenski 8 kg

                  30'/63'C
                  30'/72'C
                  -> 75'

                  Chmielenie
                  a) 20L 60'
                  0' 50g marynka
                  50' 50g lubelski

                  b) 22L 60'
                  0' 50g Lubelski
                  50' 50g Lubelski

                  Do obu fermentatorów w których blg wyniósł 12, powędrowała gęstwa Wyeast 3787. Trappist High Gravity.
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    Znowu czas nadrobić zaległości

                    Warka nr. 16

                    pilznenski 8,1 kg
                    caraamber 0,9 kg

                    67 -> 61 90'

                    a)
                    marynka 0' 28g
                    lubelski 55' 25g

                    24L 11,5blg

                    Czech Pils

                    b)
                    marynka 0' 25g
                    lubelski 55' 25g

                    17L 11,5blg

                    Trappis High Gravity
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      Słód pilzneński 2-3 EBC Strzegom 1kg 2,7 35,1%
                      Słód karmelowy jasny 128 EBC Strzegom 1kg 0 0,0%
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        to co wyżej to "kleks"


                        Warka nr. 17 Pszeniczne

                        pilznenski 2,7kg
                        pszeniczny 5kg

                        44 -> 42 30'
                        64 -> 62 30'
                        74 -> 72 30'
                        -> 75

                        a)
                        marynka 0' 13g

                        19L 11,5blg

                        Sabrew S-33

                        b)
                        marynka 0' 13g
                        +500g cukru

                        20L 13blg

                        Sabrew S-33
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          Warka nr. 18 Coś w stylu Słodkiej Curacao.

                          pilznenski 8kg
                          caramber 0.9kg

                          73 -> 70 65'
                          -> 74

                          marynka 0' 50g
                          50' lubelski 60g laktoza 500g curacao 40g cukier kandyzowany 600g

                          34L 18blg

                          Trappist High Gravity
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                            to co wyżej to "kleks"


                            Warka nr. 17 Pszeniczne

                            pilznenski 2,7kg
                            pszeniczny 5kg

                            44 -> 42 30'
                            64 -> 62 30'
                            74 -> 72 30'
                            -> 75

                            a)
                            marynka 0' 13g

                            19L 11,5blg

                            Sabrew S-33

                            b)
                            marynka 0' 13g
                            +500g cukru

                            20L 13blg

                            Sabrew S-33

                            aleś wymyślił! a początek tak ładnie brzmiał: i zasyp (chociaż wolę 3:2) i przerwy!
                            przecież bym podesłał 3068!

                            Marek
                            Last edited by Marek-C; 2006-11-21, 21:11.
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                              aleś wymyślił! a początek tak ładnie brzmiał: i zasyp (chociaż wolę 3:2) i przerwy!
                              przecież bym podesłał 3068!

                              Marek
                              Hehehe ten cukier to tak dla porównia Swoją drogą, świetną sprawą jest robienie dwóch porcji. Różnią się one na od etapu chmielenia i można eksperymentując bardzo łatwo wychwycać różnice. Spoko, będe następnym razem pamiętam o tych 3068 Zastosowałem je, bo miałem i wyczytałem na forum jak ktoś je wychwalał

                              Pamiętam, że pisałeś, że będe miał problem ze śrutowaniem pszenicy. Nic takiego nie było. Filtracja też przebiegła bardzo sprawnie (jeszcze wtedy filtrator browamatora, od ostatniej warki zajebisty filtrator z rurki miedzianej , podesle pozniej fotke tego cacka !)
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                Warka nr. 19

                                Pilznenski 9kg
                                Carapils 1kg

                                65->61 55'
                                73->66 90' (tutaj zdążyłem zaliczyć trening na siłowni )
                                ->80

                                wysładzanie: 38L

                                a)
                                Marynka 0' 50g

                                21L 15blg

                                Czech Pils

                                b)
                                Lubelski 0' 50g

                                23L 15blg

                                Czech Pils

                                Wyszła mi dość dobra wydajność: 69,2 %
                                Wg. mnie jeszcze spokojnie do poprawienia przy nastepnym warzeniu.
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X