Browar JuBeer zaczyna warzyć

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • juzes
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.06
    • 95

    #1

    Browar JuBeer zaczyna warzyć

    No i zaczęło się, znaczy zacznie się, dzisiaj dokonałem zakupu niezbędnych przyrządów na Browamator i planuje rozpoczęcie przygody z warzeniem na 25 lutego. Aby pierwsze piwko można wypić podczas transmisji meczów z mistrzostw świata.
    O przygodach i wrażeniach z prowadzenia własnego browaru będę na bieżąco informował na forum.
    Mam nazdzieję że, w chwilach paniki będę mógł liczyć na pomoc osób bardziej wprawionych w produkcję własnego piwa i wybaczycie mi pytania zadawane po raz setny.
    http://juzes.lubon.net.pl
    http://www.budowa.maroonpoint.com/
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #2
    Nie bądź tajemniczy. Daj cynk jak zamierzasz zacząć. Będzie to brew-kit czy od razu "zacierka"?
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • juzes
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.06
      • 95

      #3
      Brew-kit zaczne od czegoś mało skomplikowanego (niby) a potem .... apetyt rośnie w miare jedzenia, znaczy się picia.
      Na początek John Bull Lager
      http://juzes.lubon.net.pl
      http://www.budowa.maroonpoint.com/

      Comment

      • albeertos
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 2313

        #4
        Fajnie, rośnie nam grono wielkopolskich piwowarów
        Życzę powodzenia, służę radą i pomocą surowcową w awaryjnych przypadkach.

        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • wg2
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.07
          • 264

          #5
          Powodzenia życzy browar Wierzchosławicki GAWEŁ, witaj w gronie
          GAWEŁ

          Comment

          • juzes
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.06
            • 95

            #6
            Zgodnie z zapowiedziami zaczełem.
            Na początek brew-kit, John Bull Lager plus ekstrakt słodowy jasny 1,25 kg.
            Wszystko już jest w fermentatorze wyszło ok 22l temperatura 24 C, Blg 11. Teraz jeszcze tylko drożdże i czekać, czekać i czekać ............
            http://juzes.lubon.net.pl
            http://www.budowa.maroonpoint.com/

            Comment

            • juzes
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.06
              • 95

              #7
              Drożdże dodane. Temperatura gdy dodawałem drożdze 22 C
              http://juzes.lubon.net.pl
              http://www.budowa.maroonpoint.com/

              Comment

              • juzes
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.06
                • 95

                #8
                Wiem że nie powinienem, ale nie mogłem się powstrzymać po 20 godzinach od dodania drożdży piwo wygląda tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo.jpg
                http://juzes.lubon.net.pl
                http://www.budowa.maroonpoint.com/

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes
                  Wiem że nie powinienem, ale nie mogłem się powstrzymać po 20 godzinach od dodania drożdży piwo wygląda tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo.jpg
                  No ślicznie! Gratuluję kolejnemu piwowarowi. Za kolejne warki

                  PS. Ja juz jestem po 14stej warce a i tak codziennie zaglądam do wiader i fotografuję każdą zmianę jaka zaszła od dnia warzenia Więc nie powstrzymuj się bo to nic nie da

                  Comment

                  • juzes
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.06
                    • 95

                    #10
                    Mija 5 dzień, wygląda to tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo2.jpg i teraz dylemat kiedy rozlewać (mam zamiar ok 10 butelek, a resztę na cichą) Blg nie mierze bo nie chce na razie "grzebać" w warce.
                    Następne pytania to: używam fermentatora z kranikiem i denko z rurką (w rurce nie bulgoce, wiec już wiem że na burzliwą stosować to bez rurki) ale czy kranik się nie "zapaskudził" od zewnątrz, a jeśli tak to jak postępować dalej.
                    Na cichą mam zamiara zlewać to co zostanie po napełnieniu 10 butelek, tz. fermentatora bez kranika i denko z rurką, potem przelanie do fermentatora z kranikiem dodając rozpuszczony cukier i do butelek.
                    Czy moje plany są prawidłowe, a jeśli nie to jak ?

                    ps. temp ok 18-20 C (mimo że stoi koło kaloryfera)
                    http://juzes.lubon.net.pl
                    http://www.budowa.maroonpoint.com/

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes
                      Mija 5 dzień, wygląda to tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo2.jpg
                      koniec ferm. burzl. różnie wygląda. Jeśli masz czym zmierzyć blg, to zmierz. Będziesz wiedział jak do ilu odfermentowały Ci drożdże i na przyszłość będziesz miał porównanie. Poza tym policzysz sobie wg przelicznika ile % alkoholu uzyskałeś.
                      Jeśli blg uzyskałeś 3 lub 4 spokojnie możesz pakować w butelki.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes

                      Następne pytania to: używam fermentatora z kranikiem i denko z rurką (w rurce nie bulgoce, wiec już wiem że na burzliwą stosować to bez rurki) ale czy kranik się nie "zapaskudził" od zewnątrz, a jeśli tak to jak postępować dalej.
                      Jeśli boisz się zakażenia to zdekantuj wężykiem z góry wiadra do innego wiadra i w nim zrób f.cichą.

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes
                        Na cichą mam zamiara zlewać to co zostanie po napełnieniu 10 butelek, tz. fermentatora bez kranika i denko z rurką, potem przelanie do fermentatora z kranikiem dodając rozpuszczony cukier i do butelek.
                        Czy moje plany są prawidłowe, a jeśli nie to jak ?
                        No prawidłowo. Teraz trzymasz w wiadrze z kranikiem. Na cichą dekantujesz do wiadra nr 2 i do temp ok 3 st niższej niż burzliwa. Po cichej dekantujesz do wiadra z kranikiem, dodajesz cukier lub glukozę, lub ekstrakt i do butelek.
                        powodzenia. Za pomyślność w warzeniu

                        Comment

                        • juzes
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.06
                          • 95

                          #13
                          Blg 3. Koniec burzliwej. Napełnione 12 butelek 0,33 reszta poszła na cichą.
                          Ze dwa łyczki wypite, smak na razie mało intensywny, lekko wyczuwalna goryczka i lekkie nagazowanie.
                          http://juzes.lubon.net.pl
                          http://www.budowa.maroonpoint.com/

                          Comment

                          • juzes
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.06
                            • 95

                            #14
                            Kolejna warka się warzy, tym razem jeszcze brew-kit "John Bull Best Bitter", ale dokupiłem sprzętu (garnek itp) oraz surowce na zacierane, Pszeniczne (Hefe-Weizen).
                            Więc następna warka już własnej roboty będzie pełną gębą.
                            Dziś nastąpiła też pierwsza degustacja pierwszej warki (butelka z pierwszej partii bez cichej) po trzech tygodniach od zabutelkowania smak dużo lepiej niż przy nalewaniu, gaz ok, pianka taka jakoś cienka.
                            Degustowałem sam, aby mnie nikt nie posądzał że zrobiłem z niego królika doświadczalnego i dostał potem sraczki ;-)
                            A zakup dodatkowego sprzętu zawdzięczam w sporej mierze sponsorom (kolegom z pracy którzy mają ochotę wypić piwo własnej roboty, ale niestety nie mogą sami spróbować warzenia...... kobiety)
                            http://juzes.lubon.net.pl
                            http://www.budowa.maroonpoint.com/

                            Comment

                            • juzes
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.06
                              • 95

                              #15
                              Po prawie miesiącu od zabutelkowania pierwszej warki zostało już tylko ok 10 butelek
                              Piwo które było po burzliwej butelkowane nie posiada wcale piany, a to co było na cichej ma bardzo ładną, ale szybko znikającą. Czy brak piany w pierwszej partii spowodowany jest brakiem cichej fermentacji ?

                              A do pierwszej partii dodawałem do każdej butelki cukier, a do drugiej rozpuszczony w wodzie.
                              http://juzes.lubon.net.pl
                              http://www.budowa.maroonpoint.com/

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • jujooo
                                Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                                jujooo
                                Witam serdecznie.

                                Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                                Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                                2023-08-23, 15:14
                              • wirdar1
                                Brewkit Czech Pils
                                wirdar1
                                Witam
                                To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                                Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                                13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                                2023-03-21, 15:51
                              • dadek
                                Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                dadek
                                Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                2025-01-12, 18:42
                              • dadek
                                Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                                dadek
                                Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                                2023-09-30, 00:34
                              • bastion
                                Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
                                bastion
                                W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
                                Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
                                2023-02-28, 23:43
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...