Browar JuBeer zaczyna warzyć

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #16
    A ile cukru dodałeś i na jaką ilośc piwa?

    Comment

    • juzes
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.06
      • 95

      #17
      Do pierwszej partii pół łyżeczki na butelkę 0,33, do drugiej - 3 łyżeczki na 2 litry.
      http://juzes.lubon.net.pl
      http://www.budowa.maroonpoint.com/

      Comment

      • juzes
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.06
        • 95

        #18
        Kolejny problem (nie ma to jak początki) druga wraka (też z gotowca) jest już 12 dzień na cichej i nadal "bąbelkuje" na burzliwej była 7 dni i blg spadło do 3.
        Czy to normalne pierwsza warka nie "bąbelkowała" mi wcale.
        A może zrobiło mi się już wino do środka nie zagladałem jakie w smaku też nie wiem.
        http://juzes.lubon.net.pl
        http://www.budowa.maroonpoint.com/

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #19
          Ostatnio też tak miałem. Zabutelkowałem po 2 tygodniach dodając trochę mniej glukozy niż zwykle (6 gram na litr zamiast 8). Nic mi przez miesiąc nie wybuchło, a ładna piana była już po tygodniu.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • juzes
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.06
            • 95

            #20
            Pierwsze zacieranie zrobione, na początek Pszeniczne z BA (wersja śrutowana).
            Skład:
            Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg
            słód pilzneński 1,6 kg
            słód Carahell 0,2 kg

            przerwy:
            45 C - 10 min
            53 C - 15 min
            63 C - 30 min
            72 C - 10 min

            Chmielenie:
            15 g
            10 g po 40 min
            10 g po 60 min na 5 min

            Wszystko poszło chyba dość sprawnie cała pocedura do momentu dodania drożdży zajeła 8 godzin.

            Po ostudzeniu do 22 C wyszło mi 15 Blg, ale tylko 17 l, dolałem więc 3 litry wody źródlanej i było 20 l, blg dobre 12.
            http://juzes.lubon.net.pl
            http://www.budowa.maroonpoint.com/

            Comment

            • bolek1970
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 179

              #21
              No super,
              Tylko przy pszeniczniaku to sie nie załamuj brakiem nasycenia i piany po tygodniu od butelkowania, wszystko bedzie swietnie i gratuluję wyboru. Cierpilwość (otwieraj po miesiącu) jest zalecana.
              pozdrawiam z północy....

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #22
                Pszeniczne ładnie nagazowuje się podczas fermentacji. Jego picie prosto z kranu w wiadrze jest rewelacyjnym umileniem butelkowania Polecam

                Comment

                • juzes
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.06
                  • 95

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
                  No super,
                  Tylko przy pszeniczniaku to sie nie załamuj brakiem nasycenia i piany po tygodniu od butelkowania, wszystko bedzie swietnie i gratuluję wyboru. Cierpilwość (otwieraj po miesiącu) jest zalecana.
                  pozdrawiam z północy....
                  No mam nadzieje że tylko pierwsza warka tak szybko znikła
                  Druga już tydzień w butelkach i jeszcze nie tknięta
                  A oto kilka fotek z dzisiejszego zacierania fotki

                  ps. dlaczego edycja ostatniego postu tak szybko znika
                  http://juzes.lubon.net.pl
                  http://www.budowa.maroonpoint.com/

                  Comment

                  • bolek1970
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 179

                    #24
                    No ja właśnie dlatego te pszeniczniaki 'nastawiam", co by mi ich żonka z kranika nie podpijała". Gratuluję gustu. Mimo paru lat doświadczeń, sam "popijam". Podkreślam ,że z lenistwa warki robie tylko z gotowców( z urozamiceniami).
                    pozdrowienia z wiosennej północy...

                    Comment

                    • juzes
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.06
                      • 95

                      #25
                      Pszeniczniak poszedł do butelek odfermentował do 5 blg.
                      Może to przez to że po 3 dniach fermentacji burzliwej wyjechałem i skręciłem w domu ogrzewanie, jak wróciłem do domu termometr na fermentatorze wskazywał 14 C.
                      Zmierzyłem blg i wyszło 7. włączyłem ogrzewanie i fermentacja ponownie ruszyła, ale zeszło tylko do 5. Początkowe jakieś 12 i pół.
                      http://juzes.lubon.net.pl
                      http://www.budowa.maroonpoint.com/

                      Comment

                      • juzes
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.06
                        • 95

                        #26
                        Pierwsze próby pszeniczniaka za mną. Nie popsuł się jak straszono tu w jednym temacie
                        Jest trochę mało nagazowany, ale to moja wina bo boję się wyprodukowania granatów i daje mniej cukru niż powinienem, ale to już ostatni raz.
                        http://juzes.lubon.net.pl
                        http://www.budowa.maroonpoint.com/

                        Comment

                        • arcy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.07
                          • 7538

                          #27
                          Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego

                          Comment

                          • kot_z_cheshire
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.11
                            • 2201

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                            Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego
                            No co Ty nie powiesz
                            Młode koty mają adhd, niestety.
                            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                            Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                            Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
                              No co Ty nie powiesz
                              ... i nawet z dziegciem
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • juzes
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2005.06
                                • 95

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                                Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego
                                Nie ma problemu jeśli piwo doczeka do jakiegoś spotkania to mogę przynieść parę buteleczek.
                                http://juzes.lubon.net.pl
                                http://www.budowa.maroonpoint.com/

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • jujooo
                                  Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                                  jujooo
                                  Witam serdecznie.

                                  Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                                  Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                                  2023-08-23, 15:14
                                • wirdar1
                                  Brewkit Czech Pils
                                  wirdar1
                                  Witam
                                  To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                                  Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                                  13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                                  2023-03-21, 15:51
                                • dadek
                                  Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                  dadek
                                  Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                  2025-01-12, 18:42
                                • dadek
                                  Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                                  dadek
                                  Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                                  2023-09-30, 00:34
                                • bastion
                                  Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
                                  bastion
                                  W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
                                  Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
                                  2023-02-28, 23:43
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...