Browar JuBeer zaczyna warzyć

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • juzes
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.06
    • 95

    #31
    No to browar JuBeer ruszył ponownie po letniej przerwie.
    Druga zacierana warka identyczna jak pierwsza czyli:

    Pszeniczne z BA (wersja śrutowana).

    Skład:
    Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg
    słód pilzneński 1,6 kg
    słód Carahell 0,2 kg


    przerwy:
    45 C - 10 min
    53 C - 12 min
    63 C - 30 min (odlanie ok 1/3 zawartości i zagotowanie z 10 min przerwą na 72 C)
    Po dolaniu zagotowanej części temperatura podniosła się do 70 C
    72 C - 10 min

    Chmielenie:
    15 g
    10 g po 50 min
    10 g po 75 min na 5 min

    Wyszło 17 l blg 14
    http://juzes.lubon.net.pl
    http://www.budowa.maroonpoint.com/

    Comment

    • juzes
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.06
      • 95

      #32
      Po 48 godzinach od dodaniu drożdży blg spadło do 6, czekam jeszcze dwa dni i do butelek.
      http://juzes.lubon.net.pl
      http://www.budowa.maroonpoint.com/

      Comment

      • juzes
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.06
        • 95

        #33
        Pszeniczne warka nr 4 przetestowane. W porównaniu z poprzednim pszenicznym piana i gaz bardziej udane, smak ciut gorszy jakby trochę mniej intesnsywny, ale to może wina tego, że jeszcze jest młode, tak za dwa tygodnie powinno być idealne
        http://juzes.lubon.net.pl
        http://www.budowa.maroonpoint.com/

        Comment

        • juzes
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.06
          • 95

          #34
          No i kolejne pszeniczne fermentuje, warzone tak jak pierwsze tylko ostatnia porcja chmielu to 20 gram. Zobacze czy będzię się różniło od pierwszego pszeniczniaka.

          Wyszło 20l Blg 12
          http://juzes.lubon.net.pl
          http://www.budowa.maroonpoint.com/

          Comment

          • juzes
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.06
            • 95

            #35
            Warka nr 5 (pszeniczniak) w butelkach.

            Wczoraj zacierany Alt (zestaw z Browamator)

            słód monachijski Weyermann 4,3 kg
            drożdże Safberew s-33

            Zacieranie:

            30 min w 50C
            30 min w 64C
            30 min w 70C

            filtrowanie 77C

            Chmielenie:

            65g w 15 min
            35g w 70 min na 5 min

            wyszlo 20l 12 blg

            Drożdże dodane w temp. 28C, po 24h przestało bąbelkowac blg spadło do 5.
            Czekam jeszcze z 2-3 dni i na cichą
            http://juzes.lubon.net.pl
            http://www.budowa.maroonpoint.com/

            Comment

            • juzes
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.06
              • 95

              #36
              Alt po trzech tygodniach cichej w 4C poszedł do butelek blg spadło do 4.

              W niedziele zacierałem pilsa (zestaw browamator)

              Skład:
              słod pilzneński 4 kg
              słód Carapils 0,2 kg
              drożdże Saflager s-23
              chmiel aromatyczny 125g

              O przerwach lepiej nie będę pisał, ale to przez siatkarzy

              wyszło w każdym razie 18l - 13blg
              http://juzes.lubon.net.pl
              http://www.budowa.maroonpoint.com/

              Comment

              • juzes
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.06
                • 95

                #37
                Pils po prawie 3 tygodniach burzliwej (nie miałem czasu zlać) poszedł na cichą blg spadło do 5.
                Piwo było już wyjątkowo nagazowane i krystaliczne, na dnie ok 2 cm osad mazi.
                http://juzes.lubon.net.pl
                http://www.budowa.maroonpoint.com/

                Comment

                • fellix-f1
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 157

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes
                  Pils po prawie 3 tygodniach burzliwej (nie miałem czasu zlać) poszedł na cichą blg spadło do 5.
                  Piwo było już wyjątkowo nagazowane i krystaliczne, na dnie ok 2 cm osad mazi.
                  A jakie w smaku?! Miałeś czas spróbować?

                  Comment

                  • juzes
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.06
                    • 95

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                    A jakie w smaku?! Miałeś czas spróbować?
                    W smaku pijalne (jakoś nie smakują mi moje piwa przed leżakowaniem )
                    Pilsik poszedł dzisiaj do butelek.
                    Jutro zacieram kolejne pszeniczne, jak ja je lubię
                    http://juzes.lubon.net.pl
                    http://www.budowa.maroonpoint.com/

                    Comment

                    • juzes
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.06
                      • 95

                      #40
                      Warka numer 8 pszeniczne już fermentuje.
                      18l blg 12
                      http://juzes.lubon.net.pl
                      http://www.budowa.maroonpoint.com/

                      Comment

                      • juzes
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.06
                        • 95

                        #41
                        Mimo braku wpisów browar cały czas działa.

                        Warka nr 9 Porter 12 Blg
                        Warka nr 10 Koelsch 12 Blg

                        (obie już w butelkach od jakiegoś czasu)

                        Warka nr 11 A'la Grodziskie się robi.
                        http://juzes.lubon.net.pl
                        http://www.budowa.maroonpoint.com/

                        Comment

                        • juzes
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.06
                          • 95

                          #42
                          Warka 12 - pszeniczne już prawie wypita (wyszło rewelacyjnie) teraz jeszcze jedno grodziskie i przerwa letnia.
                          A potem to już chyba tylko pszenica będzie warzona jak ja ją lubię
                          http://juzes.lubon.net.pl
                          http://www.budowa.maroonpoint.com/

                          Comment

                          • juzes
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.06
                            • 95

                            #43
                            Browar JuBeer nadal działa co prawda warka 13 to nie Grodziskie, ale po przerwie letniej już 4 warki.

                            13 Pszeniczne
                            14 Pszeniczne Ciemne
                            15 Pszeniczne
                            16 Stout Owsiany

                            Wszystko z BA, pszenica zmodyfikowana poprzez dodanie słodu wędzonego Weyermann - ok 200-300g.
                            Według mnie lepsza wychodzi.
                            http://juzes.lubon.net.pl
                            http://www.budowa.maroonpoint.com/

                            Comment

                            • juzes
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.06
                              • 95

                              #44
                              Po 4 letniej przerwie wznawiam zabawę, właśnie dokupiłem brakujący sprzęt i jeszcze w tym roku będę robił pszenice
                              http://juzes.lubon.net.pl
                              http://www.budowa.maroonpoint.com/

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X