Jak na debiut to zbyt piękne słowo, a raczej zasługa Browamatora Marka, który czuwał nad treścią tego warzenia, ale Warka nr.1 z pół biletem w ręku!!
Browar Sławczana
Collapse
X
-
Piweczko
Warka 2 14,5 blg
słód pilzneński 3kg
słód monachijski 2kg
chmiel goryczkowy Marynka 36g. {szyszka}
chmiel ar. Lubelski 30g. {szyszka}
drożdże WLP 550 Belgian Ale
przebieg warzenia:
przerwa 10min. 53 C.
30min. 64 C.
30min. 73 C.
25min. 77 C. -
Gratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaGratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?Comment
-
Ciemniaczek - warka3
25.03.06
gęst. pocz.14,5blg
wysładzanie do 11,5 blg
obj. brzeczki 23,5l
surowce:
słód pilzn. 2,8 kg
słód monach. 2.0 kg
słód czarny palony 0,2 kg
chmiel g.Marynka-szyszka 30g
chmiel a.Lubelski-szyszka 28g
wlp550 belgian ale - (z odzysku)
zacieranie:
podgrzewanie do 53C-przerwa 10min
- / / - do 64C-przerwa 30min
wykonanie próby jodowej-pozytywnie
- / / - do 73C-przerwa 30min
ostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min
celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą
w środku.
chmielenie:
gotowanie Marynka 60min, a Lubelski 10min
zadanie drożdży w temp 22CComment
-
Witam.
Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację.
PozdrawiamComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaI mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą w środku.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaWitam.
Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację.
PozdrawiamComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanprzerwe zrobiłem tylko dla utworzenia złoża filtracyjnego, gdyż stosuje rure miedzianą z nacięciami do filtrowania przerwa pomaga ułożyc łuske na rurce dzieki temu filtrowanie odbywa sie pomyslnie.Jesli chodzi o małą ilosc piwa to zdecydowanie lubie bardziej tresciwe, a w lecie pomysle nad lżejszym..Comment
-
A to przepraszam. Kierowałam się tym postem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanWarka 2 14,5 blg
przebieg warzenia:
przerwa 10min. 53 C.
30min. 64 C.
30min. 73 C.
25min. 77 C.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaZ takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.Zanim zapodam drożdże do brzeczki to jeszcze sporo strat mam po drodze. Gdybym była bardzo oszczędna to podczas dekantacji odzyskiwałabym jeszcze ze 2 litry. Cierpliwa jednak nie jestem i często wylewam osady nie próbując odzyskiwać brzeczki.
Comment
-
Dodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodzeA potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaDodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekstu wychodzi 68% to duża różnica
Joelko porównałaś swój (świetny) wynik do Sławkowego, jednak wiadomo że dekokt podnosi wydajność więc wyniki będą niewspółmierne.Comment
Related Topics
Collapse
Comment