Jak na debiut to zbyt piękne słowo, a raczej zasługa Browamatora Marka, który czuwał nad treścią tego warzenia, ale Warka nr.1 z pół biletem w ręku!!
Browar Sławczana
Collapse
X
-
Piweczko
Warka 2 14,5 blg
słód pilzneński 3kg
słód monachijski 2kg
chmiel goryczkowy Marynka 36g. {szyszka}
chmiel ar. Lubelski 30g. {szyszka}
drożdże WLP 550 Belgian Ale
przebieg warzenia:
przerwa 10min. 53 C.
30min. 64 C.
30min. 73 C.
25min. 77 C.
-
-
Gratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaGratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?
Comment
-
-
Ciemniaczek - warka3
25.03.06
gęst. pocz.14,5blg
wysładzanie do 11,5 blg
obj. brzeczki 23,5l
surowce:
słód pilzn. 2,8 kg
słód monach. 2.0 kg
słód czarny palony 0,2 kg
chmiel g.Marynka-szyszka 30g
chmiel a.Lubelski-szyszka 28g
wlp550 belgian ale - (z odzysku)
zacieranie:
podgrzewanie do 53C-przerwa 10min
- / / - do 64C-przerwa 30min
wykonanie próby jodowej-pozytywnie
- / / - do 73C-przerwa 30min
ostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min
celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą
w środku.
chmielenie:
gotowanie Marynka 60min, a Lubelski 10min
zadanie drożdży w temp 22C
Comment
-
-
Witam.
Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaI mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą w środku.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaWitam.
Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanprzerwe zrobiłem tylko dla utworzenia złoża filtracyjnego, gdyż stosuje rure miedzianą z nacięciami do filtrowania przerwa pomaga ułożyc łuske na rurce dzieki temu filtrowanie odbywa sie pomyslnie.Jesli chodzi o małą ilosc piwa to zdecydowanie lubie bardziej tresciwe, a w lecie pomysle nad lżejszym..
Comment
-
-
A to przepraszam. Kierowałam się tym postem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanWarka 2 14,5 blg
przebieg warzenia:
przerwa 10min. 53 C.
30min. 64 C.
30min. 73 C.
25min. 77 C.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaZ takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.
Comment
-
-
Dodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaDodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekstu wychodzi 68% to duża różnica
Joelko porównałaś swój (świetny) wynik do Sławkowego, jednak wiadomo że dekokt podnosi wydajność więc wyniki będą niewspółmierne.
Comment
-
Comment