Browar Sławczana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slawczan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.11
    • 34

    Browar Sławczana

    Jak na debiut to zbyt piękne słowo, a raczej zasługa Browamatora Marka, który czuwał nad treścią tego warzenia, ale Warka nr.1 z pół biletem w ręku!!
  • slawczan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.11
    • 34

    #2
    Piweczko

    Warka 2 14,5 blg

    słód pilzneński 3kg
    słód monachijski 2kg
    chmiel goryczkowy Marynka 36g. {szyszka}
    chmiel ar. Lubelski 30g. {szyszka}
    drożdże WLP 550 Belgian Ale



    przebieg warzenia:

    przerwa 10min. 53 C.
    30min. 64 C.
    30min. 73 C.
    25min. 77 C.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Gratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • slawczan
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.11
        • 34

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Gratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?
        Jak najbardziej dowiedziałem sie z jakich źródeł pochodzą, a jutro przed butelkowaniem zbiorę je do słoika Pozdrawiam!!

        Comment

        • slawczan
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.11
          • 34

          #5
          Ciemniaczek - warka3

          25.03.06
          gęst. pocz.14,5blg
          wysładzanie do 11,5 blg
          obj. brzeczki 23,5l
          surowce:
          słód pilzn. 2,8 kg
          słód monach. 2.0 kg
          słód czarny palony 0,2 kg
          chmiel g.Marynka-szyszka 30g
          chmiel a.Lubelski-szyszka 28g
          wlp550 belgian ale - (z odzysku)
          zacieranie:
          podgrzewanie do 53C-przerwa 10min
          - / / - do 64C-przerwa 30min
          wykonanie próby jodowej-pozytywnie
          - / / - do 73C-przerwa 30min
          ostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min
          celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą
          w środku.
          chmielenie:
          gotowanie Marynka 60min, a Lubelski 10min
          zadanie drożdży w temp 22C

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #6
            Witam.
            Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
            I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację.

            Pozdrawiam

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
              I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st?
              Odpowiedź chyba jest tutaj:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczan
              ostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą w środku.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • slawczan
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.11
                • 34

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                Witam.
                Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
                I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację.

                Pozdrawiam
                przerwe zrobiłem tylko dla utworzenia złoża filtracyjnego, gdyż stosuje rure miedzianą z nacięciami do filtrowania przerwa pomaga ułożyc łuske na rurce dzieki temu filtrowanie odbywa sie pomyslnie.Jesli chodzi o małą ilosc piwa to zdecydowanie lubie bardziej tresciwe, a w lecie pomysle nad lżejszym..

                Comment

                • slawczan
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.11
                  • 34

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczan
                  przerwe zrobiłem tylko dla utworzenia złoża filtracyjnego, gdyż stosuje rure miedzianą z nacięciami do filtrowania przerwa pomaga ułożyc łuske na rurce dzieki temu filtrowanie odbywa sie pomyslnie.Jesli chodzi o małą ilosc piwa to zdecydowanie lubie bardziej tresciwe, a w lecie pomysle nad lżejszym..
                  słod jest dobrze zmielony może może ma wpływ zasyp, ktory zastosowałem w 40C , a nie w 35?? jeszcze nie wiem czekam na porade dzieki

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #10
                    A to przepraszam. Kierowałam się tym postem

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczan
                    Warka 2 14,5 blg

                    przebieg warzenia:

                    przerwa 10min. 53 C.
                    30min. 64 C.
                    30min. 73 C.
                    25min. 77 C.
                    Co do piw treściwych, to ja rozumiem, tylko aż żal tych ballingów, które można jeszcze uzyskać z wysładzania i zrobić lekkiego pilsa

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                      Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg.
                      Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
                      Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
                        Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.
                        Ja tego nie wyliczam ze wzorów. Tyle mi pare razy wyszło z zacierania. Zależy przy jakich słodach. Wstyd przyznać ale robię to bezmyślnie Zanim zapodam drożdże do brzeczki to jeszcze sporo strat mam po drodze. Gdybym była bardzo oszczędna to podczas dekantacji odzyskiwałabym jeszcze ze 2 litry. Cierpliwa jednak nie jestem i często wylewam osady nie próbując odzyskiwać brzeczki.

                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 817

                          #13
                          Dodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
                          Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
                            Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                            Dodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
                            Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.
                            tu wychodzi 68% to duża różnica
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              tu wychodzi 68% to duża różnica
                              Gdzie 68% już się pogubiłem, wg jakiego wzoru.

                              Joelko porównałaś swój (świetny) wynik do Sławkowego, jednak wiadomo że dekokt podnosi wydajność więc wyniki będą niewspółmierne.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X